Στα κόκκινα δάνεια μεταφέρεται η μάχη κυβέρνησης – δανειστών

Στα κόκκινα δάνεια μεταφέρεται η μάχη κυβέρνησης – δανειστών
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΟΥΡΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ) MotionTeam

Παραμένουν οι διαφωνίες, στερεύει ο χρόνος. Ανοίγει σε τεχνικό επίπεδο τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο ESM

Στο μείζον θέμα των κόκκινων δανείων μετατοπίζεται αυτή την ώρα η «μάχη» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για συμφωνία.

Από τις 3 το μεσημέρι ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τα κόκκινα δάνεια, θέμα στο οποίο το χάσμα παραμένει ακόμη μεγάλο, με τους θεσμούς να πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των κόκκινων δανείων και την ελληνική πλευρά να αντιστέκεται.

Ακολούθως στις 5 το απόγευμα, οι διαβουλεύσεις θα επικεντρωθούν στο έτερο μεγάλο αγκάθι της αξιολόγησης, το ασφαλιστικό, όπου παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ Αθήνας και δανειστών, ακόμη κι αν χθες η κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στο 24% αυξάνεται ο ΦΠΑ

Κακά είναι τα μαντάτα που έρχονται ωστόσο από το φορολογικό μέτωπο, αφού, όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, Αθήνα και θεσμοί συμφώνησαν στην αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24%, από 23% προηγουμένως. Στο 13% διατηρείται ο μεσαίος συντελεστής.

Ωστόσο, το ύψος του αφορολόγητου ορίου εξακολουθεί να διχάζει τις δύο πλευρές, αφού ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί καμία ουσιαστική προσέγγιση.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, η κυβέρνηση κάνει λόγο για μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 9.091 ευρώ (από 9.500 ευρώ προηγουμένως), ενώ το ΔΝΤ, από την πλευρά του, επιμένει σε ακόμη πιο γενναίο «μαχαίρι» και συγκεκριμένα σε μείωση του αφορολόγητου στις 8.182 ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει τα δύο άκρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μείωση του αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα που ζητά το ΔΝΤ αλλά σταδιακά έως το 2018 και όχι οριζόντια.

Ειδικότερα, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει για το 2016 αφορολόγητο όριο στις 9.100 ευρώ, για το 2017 μείωσή του στις 8.640 ευρώ και για το 2018 διαμόρφωσή του στις 8.182 ευρώ.

Πιάνει δουλειά ο ESM, αναζητά τρόπους ελάφρυνσης του χρέους

Σε τροχιά αναζήτησης τρόπων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κινείται ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM.

Όπως αναφέρεται σε επίσημο ανακοινωθέν του μηχανισμού, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, «στη βάση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει, ξεκινήσαμε να αναζητούμε πιθανές επιλογές ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σε τεχνικό επίπεδο».

Μεταξύ των επιλογών που προκρίνονται είναι η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα ή η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων αυτών. «Οι τρόποι αυτοί δεν έχουν συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο», διαμηνύουν οι αξιωματούχοι του ESM, επαναλαμβάνοντας πως η όποια διαδικασία έχει ξεκινήσει, κινείται σε τεχνικό καθαρά επίπεδο.

«Κάθε απόφαση που θα αφορά σε επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορεί μόνο να ληφθεί ομόφωνα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης», τονίζει ο ESM.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα