Σταικούρας: Έξι συν τέσσερις δράσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου

Σταικούρας: Έξι συν τέσσερις δράσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου
Ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Παραδίδεται με βάση το Υπ. Οικονομικών, σε πλήρη λειτουργία η πλατφόρμα για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τη διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τα πληροφοριακά συστήματά της.

Τις έξι δράσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου και την ενίσχηση με ψηφιακά μέσα των φορολογικών μηχανισμών παρουσίασε κατά την ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της Έκθεσης Απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το έτος 2021 και του Προγραμματισμού Δραστηριοτήτων της για το έτος 2022.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου.

Όπως είπε:

– Αναβαθμίσαμε το υφιστάμενο “Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου προϊόντων ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΣΕΚ)”, με επέκταση των αρμοδιοτήτων του και σε προϊόντα, όπως ο καφές και τα καπνικά.

– Θεσπίσαμε ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης της εφοδιαστικής αλυσίδας των αλκοολούχων ποτών.

– Δημιουργήσαμε νέο ηλεκτρονικό μητρώο για την απογραφή των δεξαμενών αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων, ενώ αυστηροποιούνται τα διοικητικά μέτρα που λαμβάνονται σε περίπτωση νοθείας καυσίμων.

– Προβλέψαμε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου των υγραερίων, καθώς και τη χρήση μοριακού συστήματος ιχνηθέτησης και στα εν λόγω προϊόντα.

– Προβλέψαμε τη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα του εθνικού Ενιαίου Κεντρικού Μητρώου Εφοδιαστικής Αλυσίδας για τον καπνό και βιομηχανοποιημένα καπνά (ΕΚΜΕΑ) με το πληροφοριακό σύστημα του Μητρώου Ιχνηλασιμότητας Καπνικών Προϊόντων, ενώ βελτιώσαμε το θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά στα μέτρα δέουσας επιμέλειας των εταιρειών καπνικών.

– Εισαγάγαμε αυστηρές χρηματικές κυρώσεις για πληθώρα παραβάσεων, και αυστηροποιήσαμε το πλαίσιο των προβλεπόμενων ποινών φυλάκισης και κάθειρξης για το αδίκημα της λαθρεμπορίας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Παράλληλα αναφέρθηκε στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με βάση τον κ. Σταϊκούρα:

– Απλουστεύονται οι διοικητικές διαδικασίες επιστροφών ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις, μέσω της εφαρμογής αυτοματοποιημένων διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, ηλεκτρονικής υποβολής και της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις επιστροφής.

– Αναβαθμίζεται η χρήση των εσωτερικών δεδομένων της ΑΑΔΕ και εισάγονται νέα εργαλεία με στόχο τη βελτίωση της είσπραξης των δημοσίων εσόδων, την αύξηση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου μέσω ανάπτυξης κοινού αποθετηρίου μεταδεδομένων, προμήθεια κατάλληλων λύσεων λογισμικού, ανάπτυξη εργαλείων και τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης και χρήση της μηχανικής μάθησης για την εξόρυξη δεδομένων.

– Προωθείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός φορολογικών ελέγχων, με την παράλληλη αναδιοργάνωση των ελεγκτικών κέντρων.

– Δημιουργείται νέο πλαίσιο για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου (καπνικά,αλκοόλ, ενέργεια) με τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων παρακολούθησης, των διαδικασιών ελέγχου και εξοπλισμού τελωνείων και την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων για την απόκτηση πληροφοριών από ευρωπαϊκές/εθνικές βάσεις δεδομένων.

– Παραδίδεται σε πλήρη λειτουργία η πλατφόρμα για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ειδική ιστοσελίδα για την ενημέρωση των φορολογουμένων και τη διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τα πληροφοριακά συστήματά της, για να διευκολυνθεί η αυτόματη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και η αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα