Σταϊκούρας: Μετριάζονται οι προσδοκίες για μειώσεις φόρων το 2021

Σταϊκούρας: Μετριάζονται οι προσδοκίες για μειώσεις φόρων το 2021

Ένταξη των μεγαλύτερων δυνατών ελαφρύνσεων στον προϋπολογισμό του 2021 προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας πάντως ότι η αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας είναι μεγάλη.

Μιλώντας την Τετάρτη στο OPEN, o Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για τον πιο δύσκολο προϋπολογισμό αναφερόμενος σε αυτόν του 2021 καθώς, όπως είπε, κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού.

Για τον λόγο αυτό πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να προχωρήσεις σε “πολιτικές με χαρακτηριστικά μονιμότητας“, εννοώντας προφανώς τις μειώσεις φόρων οι οποίες αναφέρονται συχνά πυκνά από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η σύνταξη του προϋπολογισμού θα γίνει με το δεδομένο ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί και τον επόμενο χρόνο.

Πάντως, ο Χρήστος Σταϊκούρας ήταν κατηγορηματικός ότι θα υπάρχει επέκταση των μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους οι οποίοι συνεχίζουν να δοκιμάζονται από την πανδημία. Συγκεκριμένα προανήγγειλε την επέκταση των αναστολών των συμβάσεων εργασίας, των επιδομάτων ανεργίας αλλά και του προγράμματος συνεργασία, την περαιτέρω αναστολή πληρωμών φόρων και εισφορών φόρων έως και τον Μάρτιο του 2021, ενώ μέχρι τώρα οι πληροφορίες ήθελαν επέκταση μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε συγκεκριμένα ότι οι όποιες αναστολές φόρων και εισφορών έχουν ήδη ανασταλεί μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου θα επεκταθούν μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2021 και στην συνέχεια από 1η Απριλίου θα ισχύσει η ρύθμιση των συσσωρευμένων οφειλών σε 12 άτοκες ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο ως 2,5%

Στο μέτρο των μειωμένων ενοικίων είπε ότι μάλλον θα ακολουθηθεί μια μεικτή λύση. Σε όσους ιδιοκτήτες επιθυμούν εθελοντικά να εισπράττουν μέχρι και το τέλος του χρόνου μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα αναγνωριστεί και η έκπτωση από φόρους για το 30% της απώλειας εισοδήματος ως το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα, το υποχρεωτικό του μέτρου θα συνεχίσει να ισχύει για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία. Τόνισε πάντως ότι “η υποχρεωτική μείωση θέλουμε να μην επεκταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Επίσης, τόνισε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα τρέξει ο τρίτος κύκλος, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία Αυγούστου, καλύπτοντας και επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο. Οι ενισχύσεις θα είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα