Σταϊκούρας: “Σπριντ” για να κλειδώσουν περισσότερα από 4 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης φέτος

Σταϊκούρας: “Σπριντ” για να κλειδώσουν περισσότερα από 4 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης φέτος
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών Eurokinissi

Θα διεκδικήσει με αυξημένη απορρόφηση αύξηση της προκαταβολής η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο του 6ου Delphi Forum. Παράλληλα επισήμανε ότι ποσό 1,5 δισεκ. θα πάει στις ΜμΕ.

H Ελλάδα θα λάβει συνολικά 30,5 δις ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ σκοπεύει να αξιοποιήσει πλήρως τα δάνεια 12,7 δισεκ. ευρώ του Ταμείου που θα κατευθύνουν στον ιδιωτικό τομέα δημιουργώντας (μαζί με την μόχλευση) έναν επενδυτικό χώρο 57,2 δις ευρώ. Αυτό ανέφερε με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Γρηγόρη Νικολόπουλο στο πλαίσιο του 6ου Delphi Forum.

Όπως σημείωσε, η εκταμίευση των πόσων θα ξεκινήσει μέσα στο 3ο τρίμηνο του 2021 με μια προκαταβολή της τάξης των 4 δις ευρώ. Μάλιστα ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι θα γίνει προσπάθεια να αυξηθεί το ποσό αυτό. «Αν τελικά αυξηθεί η , τότε θα αλλάξει ισόποσα και η κατανομή των κονδυλίων 5,3 δις ευρώ που δικαιούται η χώρα για κάθε χρόνο έως το 2026» τόνισε.

Όπως είπε «θα έχουμε προκαταβολή στο 13%, που θα είναι το υψηλότερο ποσοστό προκαταβολής που θα πάρει κράτος μέλος». «Πρέπει να καλύψουμε το μεγάλο επενδυτικό κενό της χώρας» προσέθεσε ο υπουργός Οικονομικών. Οι τονωτικές επενδύσεις κατά 20% θα ξεπεράσουν το επίπεδο που θα είχαμε εάν δεν ήταν το Ταμείο» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι αυτό θα «προσθέσει στο ΑΕΠ το 2026 7 ποσοστιαίες μονάδες και 4 μονάδες την απασχόληση ήτοι 180 -200 χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Μάλιστα τόνισε ότι για φέτος εάν δεν υπήρχε το Ταμείο θα «χάναμε» περίπου 1% από τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. «Χαίρομαι ωστόσο που οι εταίροι μας στην Κομισιόν είναι πιο αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας φέτος» ανέφερε ο κ Σταϊκούρας και προσέθεσε ότι τέσσερα είναι τα βασικά «σημεία του πάζλ» για την πορεία ανάκαμψης. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε το Ταμείο Ανάκαμψης, τη φορολογική πολιτική, τη μείωση των κόκκινων δανείων και τη μείωση του κόστους δανεισμού για τις Ελληνικές επιχειρήσεις που θα επέλθει από το Ταμείο.

Η λιτότητα

«Έτσι βοηθάμε τον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει δυνατότητα «χαλάρωσης» των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων σημείωσε ότι η χώρα έχει χτίσει την αξιοπιστία της ενώπιον των εταίρων, κάτι που τη βοηθά στην ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας της για χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας. «Έχει χτίσει με τους εταίρους της η χώρα σχέση αξιοπιστίας από το καλοκαίρι του 2019. Από τότε άλλωστε, από την πρώτη στιγμή, ξεκίνησαν οι μειώσεως των φόρων κα εισφορών. Σήμερα στη Βουλή με το νέο πακέτο αξιοποιούμε την αξιοπιστία και τη δημοσιονομική ευελιξία. Χωρίς να πάμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό με γνώση του τι γίνεται στην ΕΕ προχωράμε» ανέφερε και προσέθεσε ότι «όταν προκύπτει δημοσιονομικός θα αξιοποιείται με μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών»

Οι ΜμΕ

Ένα σημαντικό ποσοστό των εκταμιεύσεων από τα Ταμείο Ανάκαμψης θα πάει στις ΜμΕ σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Ποσό 1,5 δισεκ. από επιχορηγήσεις που με τη μόχλευση θα πάνε στα 3,5 δισεκ. ευρώ θα κατευθυνθούν στις ΜμΕ» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας που παρέθεσε ενδεικτικά τέσσερα έργα από το Ταμείο που απευθύνονται κύρια σε ΜμΕ. Αυτά είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός με 375 εκατ., η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με αιχμή τον τουρισμό ευεξίας, τον αγροτουρισμό κτλ με 260 εκ. ευρώ, η αγροδιατροφή με 250 εκ. και το «Εξοικονομώ» με 450 εκ που απευθύνεται μόνο για τις επιχειρήσεις.

«Υπάρχει και το ΕΣΠΑ και όλα τα δανειακά προϊόντα για τις ΜμΕ» προσέθεσε τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δε θα πρέπει να «αποθαρρύνει» το τραπεζικό σύστημα από τη χρηματοδότηση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι από τα 33.135 δάνεια που έδωσε το ΤΕΠΙΧ, περίπου τα 23.000, δηλαδή πάνω από το 75% κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις από 0 – 10 εργαζόμενους, τονίζοντας ότι υπάρχει μέριμνα για τις ΜμΕ.

«Δίνουμε παράλληλα με το Ταμείο τη δυνατότητα να μεγαλώσουν οι επιχειρήσεις. Η μεγέθυνση έχει ωφέλεια για όλους και για τον κρατικό προϋπολογισμό» τόνισε χαρακτηριστικά και επέμεινα ότι θα υπάρχει προσβασιμότητα για τις ΜμΕ στο δανειακό χαρτοφυλάκιο του Ταμείου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version