Σταθάκης: Προχωράμε με στρατηγική την ανάκαμψη της οικονομίας

Σταθάκης: Προχωράμε με στρατηγική την ανάκαμψη της οικονομίας
Discussion and vote on the Plenum of the Greek Parliament for the new social security reform bill, in Athens, on May 8, 2016 / , , 8 , 2016 Nick Paleologos / SOOC

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας με τη συμφωνία προστατεύεται η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια είτε αυτά αφορούν ιδιώτες είτε για δάνεια ελευθέρων επαγγελματιών ή επιχειρηματιών που έχουν υποθήκη πρώτης κατοικίας

Προχωράμε με βάση μια συγκεκριμένη στρατηγική για την ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο μισό του 2016 είπε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης μιλώντας από το βήμα της Βουλής. Επανέλαβε τη βεβαιότητα του για την επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου επικαλούμενος την σχετική πρόβλεψη που κάνουν οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Μέχρι πέρσι μπορούσατε να μας αμφισβητείτε. Τώρα όμως δεν μπορείτε να το κάνετε γιατί την ίδια πρόβλεψη κάνει η Commission» είπε απευθυνόμενος στην ολομέλεια της Βουλής. Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι την ανάπτυξη θα βοηθήσει και η επιτάχυνση της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων αλλά το νέο αναπτυξιακό νόμο αλλά και μια σειρά άλλα νομοθετήματα όπως ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις που θα έρθει σύντομα.

Όπως είπε όλα αυτά εντάσσονται σε μια ενιαία στρατηγική η οποία προβλέπεται στην συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού με την οποία επιτεύχθηκαν τρία πράγματα.

Η Ελλάδα γλύτωσε δανειακές ανάγκες περίπου 40 δισ. ευρώ με την σύναψη του νέου δανείου με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Κατέστη δυνατό να τεθούν χαμηλότεροι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για παρεμβάσεις στους οικονομικά ευαίσθητους πολίτες, ενώ τέθηκε ένας οδικός χάρτης για την επαναφορά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Σταθάκης είπε ότι οι αναπτυξιακές πολιτικές θα επιταχυνθούν με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτέλεσμα της οποίας είναι και το πολυνομοσχέδιο ασφαλιστικού – φορολογικού που συζητείται στη Βουλή.

Υποστήριξε την στρατηγική του νέου ασφαλιστικού λέγοντας ότι προσφέρει κοινωνική δικαιοσύνη αφού ενοποιεί εισφορές και παροχές για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Σε ότι αφορά το φορολογικό είπε ότι αναδιανέμει τα βάρη με όφελος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων τα οποία θα έχουν μόνο όφελος ή μηδενικές επιβαρύνσεις.

«Πετύχαμε μια συμφωνία πολύ κοντά σε αυτή που επιδιώκαμε» είπε ο υπουργός Οικονομίας αναφερόμενος στο δικό τους κομμάτι της αξιολόγησης που αφορά τα κόκκινα δάνεια. Όπως είπε με τη συμφωνία προστατεύεται η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια είτε αυτά αφορούν ιδιώτες ( πρόκειται δηλαδή για στεγαστικά δάνεια ) είτε για δάνεια ελευθέρων επαγγελματιών ή επιχειρηματιών που έχουν υποθήκη πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Σταθάκης παρατήρησε ότι παρά την κινδυνολογία της αντιπολίτευσης η οικονομία άντεξε το 2015 και παρά τις συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας και την εφαρμογή των capital control παρουσίασε σχεδόν μηδενική ύφεση ( τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ύφεση 0,2% του ΑΕΠ ) αντί της πρόβλεψης για ύφεσης 4% του ΑΕΠ καταγράφηκε αύξηση των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής και ξεπεράστηκε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα.

Φωτο: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα