‘Στενάζουν’ τα κρατικά ταμεία όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση

‘Στενάζουν’ τα κρατικά ταμεία όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση

Στα 12,1 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ως τα τέλη του 2016. Πως επιμερίζονται ανά τρίμηνο από εδώ και στο εξής - Πως καλύπτει υποχρεώσεις το δημόσιο. Για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ "διψά" η οικονομία. Αναλυτικά ο λογαριασμός

Αντιμέτωπη με χρηματοδοτικές ανάγκες – φωτιά είναι η χώρα ως τα τέλη του έτους κι ενώ τα κρατικά ταμεία έχουν ήδη αρχίσει να “στενάζουν”, αφού για το 2016 δεν υπάρχει καμία εκταμίευση ποσού από τις δόσεις του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

Η πρώτη αξιολόγηση του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος της χώρας δεν λέει να κλείσει. Και όσο καθυστερεί, άλλο τόσο θα καθυστερεί και η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ που τη συνοδεύει. Να σημειωθεί πως η δόση των 5,7 δισ. ευρώ θα έπρεπε να έχει εισρεύσει στα κρατικά ταμεία από τον Δεκέμβριο του 2015, όμως λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμένει στα ταμεία του ESM.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι υποχρεώσεις του δημοσίου σταματούν να “τρέχουν”. Δεδομένου όμως ότι εκταμιεύσεις από τους δανειστές δεν πραγματοποιούνται όσο η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση καλύπτει τις τρέχουσες υποχρεώσεις από τους φόρους που εισπράττει. Επί της ουσίας η κάλυψη των υποχρεώσεων γίνεται αποκλειστικά από τα χρήματα των φορολογουμένων, χωρίς να έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ από τους δανειστές.

Στα του… λογαριασμού, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ανέρχονται ως τα τέλη του έτους στα 12,1 δισ. ευρώ. Για το δεύτερο τρίμηνο υπολογίζονται στα 5,4 δισ. ευρώ, για το τρίτο στα 4,8 δισ. ευρώ και για το τέταρτο τρίμηνο στα 1,9 δισ. ευρώ.

Μπροστά σε αυτές τις υποχρεώσεις που τρέχουν, η κυβέρνηση δίνει μάχη να κλείσει την αξιολόγηση έως την ερχόμενη εβδομάδα, ξορκίζοντας τα κακά σενάρια περί ολοκλήρωσής της τον… μακρινό Ιούλιο. Αν αυτό συμβεί, κάτι που όλοι απεύχονται, η ρευστότητα των κρατικών ταμείων θα χτυπήσει κόκκινο, αφού στις 20 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Και σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα όσα καταβάλλει για πληρωμή μισθών και συντάξεων, σε μηνιαία βάση, το δημόσιο.

Οι δόσεις του προγράμματος που αναλογούν στο 2016

Καθώς δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί η δόση των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το 2015, το πρόγραμμα για τις εκταμιεύσεις του 2016 χρήζει άμεσης αναθεώρησης.

Βάσει των αρχικών σχεδιασμών, μέσω του τρίτου χρηματοδοτικού της προγράμματος, η Ελλάδα θα έπρεπε να λάβει για το τρέχον έτος:

– Ποσό ύψους 4,9 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, αλλά και ακόμη 700 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, από την κατοχή ελληνικών ομολόγων.

– Ποσό ύψους 4,5 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο.

– Ποσό ύψους 3,8 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο.

– Ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Όμως από τη στιγμή που η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει και τα 5,7 δισ. ευρώ δεν έχουν εκταμιευθεί, το ανωτέρω πρόγραμμα χορηγήσεων δεν έχει καμία ισχύ στην πράξη και χρειάζεται να επανακαθοριστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα