Στην Αθήνα ο Ντομπρόβσκις: Δυνατή η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το δεύτερο μισό του 2016

default image

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του αντιπροέδρου της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη. Συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό τη Δευτέρα στο Μαξίμου. Ενισχυμένη αναμένεται η αντιπροσωπεία που θα τον συνοδεύει στην Αθήνα

Πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του 2016, και υπάρχουν όλα τα στοιχεία για να συμβεί αυτό, αναφέρει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο κ. Ντομπρόβσκις, προσθέτει, ότι «άμεση προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του προγράμματος και η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Στο θέμα του χρέους, ο κ. Ντομπρόβσκις, κάνει λόγο για μακρύτερες περιόδους αποπληρωμής και χάριτος, και σημειώνει ότι, «είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στον σωστό δρόμο όταν έρθει η ώρα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει ότι η νέα υπηρεσία για την Υποστήριξη των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, που έχει δημιουργήσει η Κομισιόν, παρέχει ήδη βοήθεια στην Ελλάδα στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, αναφέρει ότι «απαιτείται η υλοποίηση των συμφωνηθέντων προαπαιτουμένων».

Ενισχυμένη αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, ενόψει συνάντησης με τον Τσίπρα

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 14:00.

Νωρίτερα, στις 9.30 το πρωί, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, θα συναντηθεί με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις με κύριο θέμα συζήτησης τους πόρους του ΕΣΠΑ.

Τον κ. Ντομπρόβσκις, ο οποίος έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για το σύνολο των δημοσιονομικών και αναπτυξιακών θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα, θα συνοδεύει ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάς Ντερούζ, του οποίου η παρουσία στην εν λόγω αντιπροσωπεία δεν ήταν αρχικά σχεδιασμένη, αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στην Αθήνα.

Μέρος της αντιπροσωπείας θα είναι και ο Μάαρτεν Βερβέ, επικεφαλής της νεοσύστατης «Υπηρεσίας για την Υποστήριξη των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων». Η υπηρεσία αυτή που αποσκοπεί στην παροχή «τεχνικής βοήθειας», για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των διοικητικών μεταρρυθμίσεων και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, έχει αναλάβει τελευταία να βοηθήσει και στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού, λόγω της έντασης του προβλήματος.

Ο κ. Βερβέ θα μετάσχει στις περισσότερες συναντήσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής με τους Έλληνες υπουργούς.

Η επίσκεψη του κ. Ντομπρόβσκις, ο οποίος έχει στην αρμοδιότητά του το σύνολο των ελληνικών θεμάτων, δείχνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την κορύφωση του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για την προώθηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς σημειώνεται αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα και λίγες μέρες πριν την άφιξη του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα 3- 4 Νοεμβρίου, αν και η ακριβής ημερομηνία μένει να επιβεβαιωθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα