Στο 0,25% μείωσε το επιτόκιο η ΕΚΤ

Στο 0,25% μείωσε το επιτόκιο η ΕΚΤ

Αιφνιδίασε η ΕΚΤ με νέα μείωση του επιτοκίου. Νέο ιστορικό χαμηλό. Για "στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων" έκανε λόγο ο Μ. Ντράγκι

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε το βασικό επιτόκιό της στο 0,25% από 0,5% και παρέτεινε τουλάχιστον ως τον Ιούλιο του 2015 τη δυνατότητα των τραπεζών να αναχρηματοδοτούνται από αυτή χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς, προκειμένου να αποτρέψει την ανακοπή της οικονομικής ανάκαμψης, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει μειωθεί σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.

“Είναι πιθανόν να ζήσουμε μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, η οποία θα ακολουθηθεί αργότερα από σταδιακή ανοδική κίνησή του προς ένα επίπεδο κάτω αλλά κοντά στο 2%”, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει περαιτέρω στο μηδέν το βασικό επιτόκιό της, λέγοντας: “Έχουμε ένα ολόκληρο φάσμα μέσων που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε πριν φθάσουμε στο κατώτερο όριο. . . θεωρητικά θα μπορούσαμε ακόμη και να μειώσουμε περαιτέρω το επιτόκιο”. Η ΕΚΤ διατήρησε στο μηδέν το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις τράπεζες και μείωσε το επιτόκιο έκτακτου δανεισμού στο 0,75% από 1%.

Η απόφαση της ΕΚΤ αιφνιδίασε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του ευρώ να μειωθεί σημαντικά και οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών να αυξηθούν. Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί περισσότερο από 1% στα 1,3359 δολάρια.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι υπήρξε γενική συμφωνία μεταξύ των μελών του ΔΣ όσον φορά την ανάγκη να αναλάβει δράση η ΕΚΤ, αλλά υπήρξαν διαφορές ως προς τον χρόνο. Ο κεντρικός τραπεζίτης επιβεβαίωσε την προηγούμενη εξαγγελία ότι τα επιτόκια θα μείνουν “στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα” για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει απειλή ευρύτερου αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα