Στο κόκκινο η απαισιοδοξία για την οικονομία

Στο κόκκινο η απαισιοδοξία για την οικονομία
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ / ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΟΥ, ΑΘΗΝΑ (ICON / ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΗΣ) ICON Press

Αύξηση δέκα ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το προηγούμενο δίμηνο παρουσίασε η απαισιοδοξία των πολιτών για την οικονομία

Η αυξημένη απαισιοδοξία των πολιτών αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται στο οικονομικό βαρόμετρο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του ΕΒΕΑ.

Ενώ το προηγούμενο δίμηνο το ποσοστό ανερχόταν σε 75%, η απαισιοδοξία φαίνεται πως χτυπάει κόκκινο, με το ποσοστό να σκαρφαλώνει κατά δέκα μονάδες, αγγίζοντας το 85%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό απαισιοδοξίας συγκεντρώθηκε ακόμα μία φορά στις ηλικίες μεταξύ 18-24 και 45-64 ετών, γεγονός το οποίο δικαιολογείται από τα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας, καθώς και από τα δημοσιονομικά μέτρα και τις αποφάσεις που βυθίζουν την χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση.

Απαισιόδοξοι για τα οικονομικά τους

Από τα ευρήματα της έρευνας παρατηρείται σημαντική επιδείνωση του δείκτη απαισιοδοξίας των πολιτών και για την πορεία των οικονομικών των νοικοκυριών τους στο 83% του συνόλου, περιορίζοντας τον δείκτη αισιοδοξίας στο 13% από το 21% της προηγούμενης περιόδου.

Λιγότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες των ηλικιών 18-24 και 25-44 ετών σε σύγκριση με τις ηλικίες 45-64 ετών και 65 και άνω, με τα ποσοστά των πρώτων δυο κατηγοριών να διαμορφώνονται στο 73% και 76% αντίστοιχα, ενώ των δεύτερων δυο να διαμορφώνονται στο 85% και 88% αντίστοιχα.

Ηχηρό όχι σε νέους φόρους

Η οριστικοποίηση λήψης νέων δυσμενέστερων οικονομικών μέτρων και συγκεκριμένα η επιπρόσθετη επιβολή φόρων και τελών βρήκε αντίθετο το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών.

Το 86% των ερωτηθέντων δήλωσε πως πιστεύει ότι οι νέοι επιπρόσθετοι φόροι δεν είναι σε θέση να παράσχουν λύση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικός είναι ο ισομερισμός απόψεων μεταξύ εκείνων που απάντησαν θετικά και εκείνων που δεν απάντησαν καθόλου στην εν λόγω ερώτηση, συγκεντρώνοντας οριακά το ποσοστό του 7%.

Αισιόδοξο εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών σχετικά με την άμεση ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, ενώ χαρακτηριστική είναι η απόχη σημαντικού ποσοστού πολιτών από τη συγκεκριμένη ερώτηση.

Συγκεκριμένα, θετική απάντηση έδωσε το 43% των πολιτών, αρνητική το 38%, ενώ το 19% δεν πήρε καμία θέση στην ερώτηση.

ΕΒΕΑ: Απαιτείται αλλαγή της οικονομικής πολιτικής

“Η κοινή γνώμη καταδικάζει, στη συντριπτική της πλειοψηφία, που φτάνει το 85%, τις κυβερνητικές πολιτικές στην οικονομία” δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κατά την παρουσίαση της έρευνας.

“Μάλιστα, όπως αποτυπώνεται και στο οικονομικό βαρόμετρο του ΕΒΕΑ, χαρακτηριστικό της έντασης των αρνητικών κρίσεων είναι το γεγονός ότι αρνητικά κρίνουν την οικονομική πολιτική και οι τρεις στους τέσσερις απ΄ όσους το 2009 επέλεξαν να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Απαιτείται αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής που οδηγεί την ελληνική οικονομία στην καταστροφή και έχει καταβαραθρώσει την ψυχολογία στην αγορά”, συμπλήρωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα