Έτοιμο το προσχέδιο της συμφωνίας από ΕΕ και ΔΝΤ

Έτοιμο το προσχέδιο της συμφωνίας από ΕΕ και ΔΝΤ
Vote for Greek President at the Parliament Plenum. Prokopis Pavlopoulos was elected as the next Greek President, in Athens, on Feb. 18, 2015 / . , 18 , 2015. Sooc

Πυρετός διαβουλεύσεων - Νέα σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα ενόψει του κρίσιμου Euro Working Group της Τετάρτης. Κρίσιμες ώρες για την κυβέρνηση που έχει ήδη στείλει από χθες το δικό της προσχέδιο για συμφωνία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τους όρους της συμφωνίας η οποία θα προταθεί στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος που διαρκούν τέσσερις μήνες, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Η πρόταση καταρτίστηκε μετά τις συναντήσεις των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας με τους επικεφαλής των τριών θεσμών χθες, κατά τις οποίες ασκήθηκε πίεση για να διευθετήσουν τις δικές τους διαφορές και να καταλήξουν σε μια λύση για την Ελλάδα.

Το κείμενο “καλύπτει όλες τις πολιτικές-κλειδιά και αντανακλά τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Θα συζητηθεί με τον (Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη) Τσίπρα αύριο”, Τετάρτη, είπε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Ένας δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα ενημερώσουν τον κ. Τσίπρα τηλεφωνικά για την πρόταση εντός ωρών.

Το εν λόγω προσχέδιο συμφωνίας των δανειστών που έχουν συντάξει οι Θεσμοί, θα παρουσιαστεί αναλυτικά, αύριο Τετάρτη στην ελληνική κυβέρνηση, όπως σημειώσαμε και παραπάνω.

Λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Brussels Group, πηγή κοντά στις συζητήσεις δήλωσε στο Reuters ότι ΕΕ και ΔΝΤ βρίσκονται κοντά στο να αποστείλουν στην ελληνική κυβέρνηση το δικό τους προσχέδιο συμφωνίας.

Το κείμενο των θεσμών θα καταδείξει επί της ουσίας τις συγκλίσεις στις αποκλίνουσες θέσεις μεταξύ των εταίρων.

Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ “έχουν περιορίσει τις διαφορές τους”, πράγμα που σημαίνει πως διαφαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα.

Αξιωματούχοι που επικαλείται ο ίδιος εκφράζουν την ελπίδα ότι μια “πολιτική συμφωνία επί της αρχής” θα μπορούσε να συναφθεί μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουνίου, την ημέρα δηλαδή που η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 303 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι στην ελληνική πρόταση προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016, ενώ επίσης προβλέπονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11% και 23%.

Εν τω μεταξύ, νέα σύσκεψη Βαρουφάκη με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα ενόψει του κρίσιμου Euro Working Group της Τετάρτης, πραγματοποιείται στο Μαξίμου.

Φωτογραφίες: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα