Στο πλευρό της Ελλάδας και κόντρα στον Σόιμπλε, ο Μοσκοβισί

Στο πλευρό της Ελλάδας και κόντρα στον Σόιμπλε, ο Μοσκοβισί
Στιγμιότυπο από την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Επίτροπο της Ε.Ε γα θέματα οικονομίας και νομισματικής πολιτικής Πιέρ Μοσκοβισί,σήμερα Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

“Οι συμφωνίες δεν έχουν αλλάξει με τα μέτρα Τσίπρα” δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, στηρίζοντας την Ελλάδα. "Ψηφίζουμε τώρα, εξηγούμε μετά" τόνισε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Την ξεκάθαρη στήριξή του στην Ελλάδα, εξέφρασε το βράδυ της Πέμπτης ο Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι οι συμφωνίες δεν έχουν αλλάξει με τα μέτρα του Έλληνα πρωθυπουργού. “Στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο γαλλικό πρακτορείο AFP, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος, σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, μπαίνει μπροστά και απέναντι από όλους εκείνους τους κύκλους οι οποίοι βάζουν νέα εμπόδια στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, AFP, οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι η απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους δεν έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνική συνοχή που αναμένει ο ελληνικός λαός.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός απάντησε στο “πάγωμα” των μέτρων και ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες την απόφασή του να πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία για την 13η σύνταξη και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό.

ΕΕ: Λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση του ESM

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή απόφαση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της ότι το συμβούλιο των διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να επιτρέψει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που εγκρίθηκαν από το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα. Προσωπικό της Επιτροπής βρίσκεται στην Αθήνα όπου εργάζεται με τους άλλους θεσμούς για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης. Επιπλέον στο πλαίσιο αυτής της αποστολής εξετάζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τις ελληνικές αρχές.

Αύριο ψηφίζουμε, μετά θα τους πείσουμε

«Αύριο ψηφίζουμε με ονομαστική. Στην συνέχεια θα τους εξηγήσουμε ότι τα μέτρα είναι σύμφωνα με το μνημόνιο και ελπίζουμε να το καταλάβουν» απάντησε πριν λίγη ώρα ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στο ορυμαγδό των αντιδράσεων του Βερολίνου και κάποιων από τους θεσμούς για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Οι αντιδράσεις κατά αρχήν του Βερολίνου και στην συνέχεια και του Eurogroup έφτασαν στο σημείο που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμών μέτρων για το χρέος τουλάχιστον μέχρι και τον Ιανουαρίου του 2017 .

Ο κ. Τσακαλώτος θα βρεθεί αύριο στο Βερολίνο για μια ομιλία στο Ίδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ» αλλά σύμφωνα με το περιβάλλον του δεν έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας κ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος κίνησε τα νήματα για τις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Κατά την έναρξη των χθεσινών συναντήσεων με τους θεσμούς και πριν ανακοινωθεί μέσω του twitter από τον εκπρόσωπο του πρόεδρου του Eurogroup κ. Ρέινς ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου παγώνουν μέχρι και τον Ιανουάριο ανώτερο στέλεχος του υπουργείο οικονομικών συνιστούσε ψυχραιμία απέναντι στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παρόλα αυτά όμως η Κυβέρνηση έχοντας εγκλωβιστεί στην υπόσχεση για την διανομή μερίσματος 617 εκ ευρώ σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίο. Φαίνεται λοιπόν ότι αποφάσισε να αντιμετωπίσει τους θεσμούς με τετελεσμένα γεγονότα παρά να δεχθεί μια βαριά πολιτική ήττα αποσύροντας την σχετική τροπολογία που έχει καταθέσει από την Δευτέρα και θα ψηφιστεί αύριο.

Το μόνο θετικό τη σημερινής ημέρας ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατήρησε μια στάση αναμονής χωρίς αιχμηρές δηλώσεις κατά της Κυβέρνησης τονίζοντας ότι περιμένει την τελική θέση των θεσμών για το θέμα.

Πάντως το πρόβλημα που οδήγησε στις χθεσινές εξελίξεις ήταν η επιμονή της Κυβέρνησης να μοιράσει τα 617 εκ ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται ότι θα φτάσει το 1,91 δις ευρώ ( 1,1 % του ΑΕΠ ) δηλαδή θα είναι διπλάσιο από το στόχο του προγράμματος για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ δηλαδή 875 εκ ευρώ.

Η υπέρβαση κατά 1 δις ευρώ του στόχου αποτελεί ακόμη πρόβλεψη που δεν έχει επικυρωθεί ως αποτέλεσμα ούτε από την ΕΛΣΤΑΤ ούτε από την Eurostat. Συνεπώς με βάση τα καθιερωμένα από τα προγράμματα διάσωσης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε λόγο μέχρι και τον Απρίλιο όταν η Eurostat θα επικυρώσει τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των κρατών μελών της Ευρωζώνης για το 2017.

Ακόμη και αν το πλεόνασμα επικυρωθεί τελικά το ζητούμενο είναι τι θα γίνει μέχρι τότε με το ελληνικό πρόγραμμα με δεδομένο ότι με την αλλαγή του χρόνου όλες οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης μπαίνουν επίσημα ή ανεπίσημα σε προεκλογική περίοδο και άρα κανείς δεν θα ρισκάρει να πάρει για την Ελλάδα αποφάσεις που δεσμεύουν τις επόμενες Κυβερνήσεις.

Αξιολόγηση

Ο υπουργός οικονομικών συμμετείχε σήμερα και στις δύο συναντήσεις που έγιναν με τους θεσμούς για το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα χρέη των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων.

Στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού εν τη απουσία των αρμοδίων υπουργών ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη ο κ. Τσακαλώτος περιορίστηκε στο θέμα των ενδεχόμενων περικοπών για τους φόρους χωρίς όμως να υπάρχουν και σήμερα τελικές αποφάσεις.

«Στοχεύουμε σε ένα σύστημα που θα ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις και θα αποδώσει για τους πιστωτές περισσότερα από εάν μια επιχείρηση έμπαινε σε εκκαθάριση», τόνιζε στέλεχος που συμμετείχε στην διαπραγμάτευση. Σε ότι αφορά την ενδεχόμενη περικοπή στο κεφάλαιο φόρων όπως ο ΦΠΑ τόνιζε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις στις οποίες συζητάμε για την περικοπή ΦΠΑ που έχουν εισπράξει και άλλες που ακόμη τους οφείλεται ΦΠΑ και θα πρέπει να δούμε πως θα λύσουμε και αυτό το θέμα.

Η επόμενη συνάντηση αφορούσε το υπερταμείου για το οποίο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι συζητήθηκαν οι διαδικασίες μέχρι να καταστεί λειτουργικό μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2017.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα