Στοιχειώνει τη διαπραγμάτευση το αδιέξοδο στα κόκκινα δάνεια 

Στοιχειώνει τη διαπραγμάτευση το αδιέξοδο στα κόκκινα δάνεια 
Government councils meeting at the Maximos Mansion for the insurance funds and the banks' recapitalization, in Athens, on Oct. 20, 2015 / , , , 20 , 2015 Alexandros Michailidis / SOOC

Σήμερα η ύστατη προσπάθεια για την άρση της εμπλοκής. Η μητέρα των μαχών για Τσακαλώτο, Σταθάκη που συναντούν στις 13:00 τους επικεφαλής των δανειστών – Ανυποχώρητες παραμένουν οι δύο πλευρές. Όλο το παρασκήνιο της διαφωνίας

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο μείζον θέμα διαχείρισης των κόκκινων δανείων να στοιχειώνει επικίνδυνα την πορεία των διαβουλεύσεων.

Μπορεί το ταξίδι – αστραπή των εκπροσώπων των δανειστών να φτάνει στο τέλος του, ωστόσο η Αθήνα είχε επενδύσει πολλά σε αυτές τις τριήμερες διαβουλεύσεις με τους ξένους τεχνοκράτες, στοχεύοντας εξαρχής στο να τεθούν τα θεμέλια για μια καταρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Μετά από δύο ημέρες μαραθώνιων και κρίσιμων επαφών, μεγάλη είναι η απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς, σε μια σειρά από καυτά ζητήματα, με επίκεντρο όμως το θρίλερ που εκτυλίσσεται σε ό,τι αφορά το θέμα των κόκκινων δανείων.

Και πρόκειται πραγματικά για θρίλερ, δεδομένου ότι οι προτάσεις που έχουν παρουσιάσει οι δύο πλευρές είναι εκ διαμέτρου αντίθετες και δύσκολα μπορούν να συγκλίνουν.

Ιδίως μάλιστα όταν ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε και οι δανειστές εμφανίζονται διατεθειμένοι να υπαναχωρήσουν από τις θέσεις τους.

Η ύστατη προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στο θέμα των κόκκινων δανείων αναμένεται να επιχειρηθεί σήμερα, κατά τη διάρκεια της νέας συνάντησης που θα έχουν με τους θεσμούς στις 13:00 οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να καμφθούν οι μεγάλες αντιρρήσεις που εκφράζουν οι ξένοι τεχνοκράτες ως προς τα όρια υπαγωγής των δανειοληπτών στον νόμο Κατσέλη.

Η προσέγγιση των δανειστών στο θέμα των κόκκινων δανείων είναι εξαιρετικά σκληρή, καθώς αυτό που επιδιώκουν είναι να περιοριστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς μόνο στα πολύ φτωχά νοικοκυριά.

Η διαφωνία Ελλάδας – δανειστών στο μείζον αυτό ζήτημα έχει λάβει διαστάσεις και για τον λόγο αυτό κρίνεται, από πολλούς, αναγκαία η εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Η πρόταση των δανειστών

– Θέσπιση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων (κοντά στα όρια της φτώχειας)

– Να τεθούν ως όριο αντικειμενικής αξίας του ακινήτου τα 120.000 ευρώ από το υφιστάμενο όριο των 300.000 ευρώ για τον άγαμο και το όριο των 450.000 ευρώ για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά.

– Η συνολική οφειλή του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Η πρόταση της κυβέρνησης

–  Θέσπιση ετήσιου εισοδήματος 35.000 ευρώ για όλους.

–  Οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη να φτάνουν έως και τις 200.000 ευρώ.

–  Η αντικειμενική αξία του ακινήτου που προστατεύεται να είναι:

1) 200.000 ευρώ για τους άγαμους

2) 250.000 ευρώ για ένα ζευγάρι και να προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα παιδί (έως τα τρία παιδιά).

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα