Στουρνάρας: Αναγκαία η προληπτική γραμμή στήριξης και μετά τη λήξη του προγράμματος

Στουρνάρας: Αναγκαία η προληπτική γραμμή στήριξης και μετά τη λήξη του προγράμματος
Στιγμιότυπο από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Σαββατο 3 Μαρτίου 20018 (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) ευρωκινηση

Στην ανάγκη ύπαρξης προληπτικής γραμμής στήριξης για την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στις 20 Αυγούστου, επέμεινε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ΙΙΙ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος

Στην ανάγκη ύπαρξης προληπτικής γραμμής στήριξης για την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στις 20 Αυγούστου, επέμεινε σήμερα, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ΙΙΙ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να μην αυξηθεί το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και να διατηρηθεί το waiver. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ΤτΕ είναι ανεξάρτητος οργανισμός και πρόσθεσε δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός ως προς αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την Παρασκευή ότι τον Αύγουστο η χώρα δεν θα έχει την ανάγκη κανενός για να σταθεί στα πόδια της.

Απαντώντας σε ερώτημα του δημοσιογράφου των Financial Times (UK), Τόνι Μπάρμπερ (Tony Barber), σε σχέση με τη φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, στη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως οι καταγγελίες των τριών μαρτύρων είναι ψευδείς.

Διερωτήθηκε αν έχει κάποιος αποδείξεις που να τεκμηριώνουν αυτές τις καταγγελίες, δεδομένου ιδίως ότι οι υπουργικές αποφάσεις είναι δημόσιες. «Κάνω έκκληση, πάνω από τρεις εβδομάδες τώρα, να μου δείξει κάποιος την απόφασή μου ή την απόφαση οποιουδήποτε άλλου (για αυτή την υπόθεση). Είναι απαίσιο για τη χώρα να κατηγορούνται δύο πρωθυπουργοί και οκτώ υπουργοί χωρίς αποδείξεις (…) ΄Ολα είναι ψέματα τριών άγνωστων μαρτύρων (…) Λυπάμαι πραγματικά για αυτή τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων, ο ίδιος απάντησε: «Δεν είμαι σίγουρος για το πόσο προστατευόμενοι ήταν (…) δεν ξέρω ποια ακριβώς ήταν τα κίνητρά τους για να πουν τέτοια ψέματα (…) Είναι πολύ απλό. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει τίποτα απολύτως, αυτά τα πράγματα δεν συνέβησαν».

Κληθείς να σχολιάσει αν η ΟΝΕ έχει πλέον αποκτήσει ισχυρά αμυντικά εργαλεία απέναντι στις κρίσεις, ο ίδιος σημείωσε:« Όχι ακόμη. Έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο, ξεκινώντας με την ελληνική κρίση και όλα τα μέτρα που ελήφθησαν. Δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα Grexit. Ωστόσο, μένει μακρύς δρόμος να διανύσουμε ακόμη, δεν ολοκληρώσαμε την τραπεζική ένωση, ούτε την ένωση κεφαλαιαγορών». Πρόσθεσε ότι χρειάζονται ακόμη σχήματα ασφάλισης καταθέσεων και μείωσης και διαμοιρασμού ρίσκου και ευθυνών.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτό: eurokinissi

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα