Στουρνάρας: Η Ελλάδα έχει κάνει το 90% της προσαρμογής

Στουρνάρας: Η Ελλάδα έχει κάνει το 90% της προσαρμογής
gpap

Θα ήταν κρίμα εάν για ένα 10% κατέρρεε το οικοδόμημα, διεμήνυσε ο διοικητής της ΤτΕ μιλώντας σε κλειστή εκδήλωση της BCG. Πρότεινε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και ενίσχυση του ESM. Τι ειπώθηκε στο συνέδριο για τους τομείς με επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα

Μηνύματα εν μέσω και της διαπραγμάτευσης έστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του χθες σε κλειστή εκδήλωση της Boston Consulting Group, με θέμα την επιτυχία σε εποχή αβεβαιότητας στην πολιτική και την οικονομία.

Στην εκδήλωση ομιλητής ήταν εκτός του κ.Στουρνάρα, ο Martin Reeves, Global Head of BCG Bruce Henderson Institute of Strategy. Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, υπό το συντονισμό του διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά, με τη συμμετοχή του κ.Στουρνάρα, του κ.Reeves και του Hans- Paul Buerkner, προέδρου της Boston Consulting Group.

Ο κ.Στουρνάρας κατά τη συζήτηση σημείωσε, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς και προς τους δανειστές, ότι η Ελλάδα έκανε μεν λάθη στο παρελθόν, αλλά από το 2010 και εντεύθεν η προσαρμογή στη χώρα μας ήταν η μεγαλύτερη δυνατή μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά στο έλλειμμα και την ανταγωνιστικότητα.

“Ασφαλώς χρειάζονται πολλά ακόμη, ασφαλώς κάναμε λάθη, αλλά από την άλλη το 90% των απαραίτητων προσαρμογών έχει γίνει και μας έμεινε το 10%. Θα ήταν κρίμα εάν εξαιτίας αυτού του 10% κατέρρεε το οικοδόμημα”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος εστίασε κυρίως στο τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για τη διαχείριση της κρίσης που δεν έχει ακόμη τελειώσει, προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι στην επόμενη κρίση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε θα μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική, λόγω της χαμηλής ανάπτυξης στην Ευρώπη επί σειρά ετών και του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου σε πολλά κράτη- μέλη.

Παραδέχθηκε ότι δεν είναι ρεαλιστικό ένα “ευρωπαϊκό κράτος” αυτή τη στιγμή, ωστόσο υποστήριξε ότι υπάρχουν λύσεις, που μπορούν να αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα χωρίς να χρειάζεται τροποποίηση συνθηκών. Πρότεινε συγκεκριμένα την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και σε βάθος δεκαετίας τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που θα δανείζει ως τελευταία καταφυγή σε κράτη- μέλη, όπως έκανε η ΕΚΤ μέχρι σήμερα.

Επισήμανε μάλιστα ότι υπάρχουν πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών σε πολλά κράτη- μέλη κατά παράβαση των διαδικασιών, που θέτουν ανώτατα και κατώτατα όρια (-3% και 7%), συνεπώς ο μηχανισμός προσαρμογής δε λειτουργεί σωστά.

“Η άποψη ότι πρέπει να περιμένουμε για πιο κατάλληλες εποχές είναι επικίνδυνη”, σχολίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος ζήτησε επίσης βελτιώσεις στο πακέτο Γιούνκερ και έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό υποστήριξης των ανέργων.

Από την πλευρά του ο κ.Reeves έστειλε το μήνυμα ότι οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να περιμένουν τις λύσεις από τους πολιτικούς, αλλά οι ίδιες πρέπει να βρουν τις λύσεις που χρειάζονται για να διαχειριστούν ένα ολοένα και πιο αβέβαιο περιβάλλον.

Παρέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο αντέδρασαν στην αβεβαιότητα της κρίσης διεθνείς εταιρείες, όπως η Ford, η Lloyds, η Amazon, η Alibaba, η IBM, η BMW, η Daimler, η General Motors. Παραδείγματα που αφορούσαν κυρίως στη συνεργασία και την προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες.

Σημείωσε ότι οι στρατηγικές ανανέωσης σε ποσοστό 75% αποτυγχάνουν, είτε γιατί δε φτάνουν σε βάθος είτε γιατί περιλαμβάνουν κυρίως μέτρα αμυντικά και όχι ανάπτυξης.

Διαφώνησε πάντως με την άποψη ότι η αυξημένη αβεβαιότητα έχει “σκοτώσει” την κλασική στρατηγική, εκτιμώντας ότι μπορεί να έχει εφαρμογή σε ορισμένους κλάδους σε συνδυασμό με μία στρατηγική προσαρμογής.

Ο κ.Reeves χρησιμοποίησε την ελληνική λέξη “αμφιδέξιος”, σχολιάζοντας ότι όπως το μικρό αυτό ποσοστό (3%) του πληθυσμού μπορεί να γράψει και με τα δύο χέρια, οι εταιρείες πρέπει και να διοικηθούν και να επανεφεύρουν εαυτόν, ώστε να επιτύχουν στο σημερινό περιβάλλον αβεβαιότητας.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ.Buerkner σημείωσε ότι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός πρόσφατα “το μυαλό όλων ήταν στον Τράμπ”. Τόνισε όμως ότι: “Η λύση είμαστε εμείς. Μπορούμε να κατηγορήσουμε τον Τραμπ για ό,τι συμβεί τα επόμενα έτη, αλλά δε θα μας βοηθήσει αυτό”, προτείνοντας στις επιχειρήσεις να αναζητήσουν οι ίδιες λύσεις μέσα στο περιβάλλον αβεβαιότητας.

Εξέφρασε άλλωστε την άποψη ότι δεν πρέπει να θεωρεί κανείς ότι ο κόσμος θα πάει προς τα κάτω, ούτε όμως ότι θα επιστρέψουμε γρήγορα στα επίπεδα προ του 2008. Εκτίμησε ότι στην Ευρώπη η ανάπτυξη δεν μπορεί να ξεπεράσει το 1% με 2%, καθώς και ότι δε λείπουν τα χρήματα στην ΕΕ, αλλά η βούληση “να αγκαλιάσουμε την αλλαγή” ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις.

Στο ερώτημα ποιοι βασικοί παράγοντες θα ωθήσουν ή θα απωθήσουν επενδυτές για να έρθουν στην Ελλάδα, ο κ.Buerkner ανέφερε ως ελκυστικούς τομείς ευκαιριών στην Ελλάδα την τουριστική βιομηχανία, τα ακίνητα, την παιδεία, την υγεία, τις μεταφορές και τα logistics, καθώς σημείωσε ότι η χώρα προσφέρει πρόσβαση σε ανατολική Μεσόγειο, Βαλκάνια και Ρωσία, ενώ συμφώνησε με τον κ.Στουρνάρα για τις δυνατότητες στο χώρο της ιατρικής ρομποτικής.

Τόνισε όμως ότι η χώρα οφείλει να είναι δεκτική και ανοιχτή σε ημεδαπούς και ξένους επενδυτές εξίσου και πως “το θέμα δεν είναι εάν είστε φθηνοί ή ακριβοί στο κόστος εργασίας, αλλά εάν υπάρχει περιθώριο να ξεκινήσει κανείς άμεσα και εάν υπάρχει προβλεψιμότητα”, καθώς “κανείς επενδυτής δε θέλει εκπλήξεις”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα