Στουρνάρας: Παθογένεια του ελληνικού καπιταλιστικού συστήματος η Μαρινόπουλος

Στουρνάρας: Παθογένεια του ελληνικού καπιταλιστικού συστήματος η Μαρινόπουλος
Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συζήτηση επί της Ενδιάμεσης Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2015. Eurokinissi

Επιστροφή στην ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου σύμφωνα με τον Διοικητή της ΤτΕ. "Δεν ξέρω αν είναι ματαιοδοξία των συγγραφέων ή πραγματικότητα", σχολίασε για το Plan Χ

Η ύφεση εφέτος θα κυμανθεί στο 0,3% του ΑΕΠ και το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου θα έχουμε ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ η οποία όπως είπε δεν θα είναι αρκετή να ισοσκελίσει τις απώλειες των δυο πρώτων τριμήνων, ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Εκτίμησε επίσης ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα ανακάμψει το 2017 και το 2018 “παρά την αύξηση της φορολογίας επειδή αυξάνεται η απασχόληση”, όπως είπε.

Επανέλαβε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους για την οποία είπε ότι “υπάρχει νομική βάση από το Νοέμβριο του 2012” και πρόσθεσε ότι “για να γίνει ελάφρυνση θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις”.

Ο κεντρικός τραπεζίτης συνέδεσε το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και με την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και τόνισε ότι “μια μονάδα μεγαλύτερης οικονομικής ανάπτυξης έχει 80% μεγαλύτερη αξία από μία μονάδα του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ αυξάνεται και ο ρυθμός της ανάπτυξης”.

“Να ανταλλάξουμε διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις για λιγότερη λιτότητα”, είπε χαρακτηριστικά.

Για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι φθάνουν στο επίπεδο των 108 δισ. ευρώ, ενώ στόχος των τραπεζών είναι έως το τέλος του 2019, να έχουν διευθετήσει δάνεια συνολικού ύψους 41 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι, για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα πρέπει να επιδιώκονται οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί και τόνισε ότι “δεν υπάρχει σκέψη για κούρεμα των στεγαστικών δανείων”.

Αναφερόμενος στο θέμα της εταιρείας Μαρινόπουλος, που τέθηκε από βουλευτές, έκανε λόγο για “παθογένεια του ελληνικού καπιταλιστικού συστήματος και κάλεσε “τράπεζες και επιχειρηματίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις του Brexit, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε, ότι οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές για τη Μεγάλη Βρετανία, λιγότερες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν ασήμαντες για την Ελλάδα”.

Απαντώντας στον Χρήστο Σταϊκούρα που του ζήτησε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για το plan Χ και τα σενάρια εξόδου από το ευρώ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν ξέρει εάν πρόκειται για ματαιοδοξία συγγραφέων ή πραγματικότητα και τόνισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε το καθήκον της.

“Δεν θα αναφερθώ στο Plan X. Αυτό μιλάει από μόνο του. Η ΤτΕ με όση πληροφόρηση είχε εκείνη την εποχή έκανε το καθήκον της. Σε σχέση με την ατελή πληροφόρηση που είχε εκείνη την εποχή βλέποντας τα δημοσιεύματα, δεν ξέρω σε τι βαθμό οφείλονται σε ματαιότητα συγγραφέων ή πραγματικότητα. Η ΤτΕ έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει”, είπε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα