Στους εισαγγελείς η λίστα ‘Μπόργιανς’ με τους Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας

Στους εισαγγελείς η λίστα ‘Μπόργιανς’ με τους Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας

Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τη λίστα. Τι πρόκειται να ακολουθήσει. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν στη διάθεσης τους τις λίστες με τα 10.000 ΑΦΜ καταθετών στην UBS το 2006 και το 2008 που φτάνουν το συνολικό ποσό των 6,5 δις ευρώ

Έτοιμοι να ξεκινήσουν του ελέγχους της λίστας “Μπόργιανς” φαίνεται πως είναι οι οικονομικοί εισαγγελείς, καθώς ολοκληρώθηκε το πρωί και η ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν στη διάθεσης τους τις λίστες με τα 10.000 ΑΦΜ καταθετών στην UBS το 2006 και το 2008 που φτάνουν το συνολικό ποσό των 6,5 δις ευρώ.

Το πρωί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης  πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο οικονομικός Εισαγγελέας, Παν. Αθανασίου, οι Εισαγγελείς που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας, για τη συμφωνία με τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, Ελένη Τουλουπάκη και Ι. Δραγάτσης, ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς  Γ. Βασιλειάδης, υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς καθώς και του Υπουργείου Οικονομικών.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, όσον αφορά το χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης και ο οικονομικός Εισαγγελέας ζήτησε ενίσχυση στο έργο του. Το αίτημα έγινε δεκτό και δόθηκε εντολή να του παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια, για την έρευνα της υπόθεσης. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα τοποθετηθεί κι άλλος επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας για να συνδράμει τους ήδη υπάρχοντες και εξειδικευμένο προσωπικό.  

Αποφασίστηκε επίσης να γίνονται τακτικές συναντήσεις της εν λόγω ομάδας που χειρίζεται την υπόθεση «Μπόργιανς» μία φορά την εβδομάδα, με στόχο τον όσο  το δυνατό καλύτερο συντονισμό, αλλά και την επίλυση ενδεχόμενων προβλημάτων.

Η λίστα που παρέλαβε την περασμένη βδομάδα η ελληνική κυβέρνηση, περιλαμβάνει πάνω από 10.0000 ΑΦΜ Ελλήνων με καταθέσεις συνολικού ύψους 6,5 δις στο εξωτερικό.

Η διαδικασία ταυτοποίησης των ΑΦΜ με πρόσωπα είναι μια σχετικά σύντομη και εύκολη δουλεία, όπως έλεγαν δικαστικές πηγές. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των καταθέσεων υπάρχουν ποσά όπως 50 εκατομμύρια, 48 εκατομμύρια, 16 εκατομμύρια, 14 εκατομμύρια και εκατοντάδες με ποσά έως 2 εκατομμύρια.  

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η δημοσιοποίηση παραλαβής της λίστας θα οδηγήσει πολλούς από αυτούς που γνωρίζουν ότι τα στοιχεία τους θα διασταυρωθούν σύντομα , να εμφανιστούν αυτοβούλως στις αρχές για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες, όταν ήδη υφίσταται νομικό πλαίσιο φορολογικής αμνήστευσης το οποίο μάλιστα θα ενισχυθεί. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα