Στρατούλης: Καμία ποινή σε όσους βγουν πρόωρα στη σύνταξη

ΑΘΗΝΑ- Κοινή συνέντευξη Τύπου της Βαλαβάνη, του Μάρδα και του Δημήτρη Στρατούλη.
(Eurokinissi/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)
ΑΘΗΝΑ- Κοινή συνέντευξη Τύπου της Βαλαβάνη, του Μάρδα και του Δημήτρη Στρατούλη. (Eurokinissi/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) EUROKINISSI

Κατηγορηματική διάψευση Στρατούλη ότι η κυβέρνηση πρότεινε να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές μέχρι τα 62 τους όσοι ζητούν πρόωρη συνταξιοδότηση. Προανήγγειλε ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανάπηρους και αυτοαπασχολούμενους

Με κατηγορηματικό τρόπο, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης διέψευσε δημοσιεύματα και διαρροές που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, και φέρουν την ελληνική αντιπροσωπεία να έχει υποβάλει πρόταση στο Brussels Group για επιβολή ποινών, σε όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα, και ειδικότερα να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, μέχρι να συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.

«Διαψεύδω κατηγορηματικά αυτές τις διαρροές. Η ελληνική αντιπροσωπεία για αυτό που παλεύει είναι να μην ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που αν εφαρμοστεί μέσα σε τρία χρόνια θα έχει εξαερωθεί το 90% των επικουρικών συντάξεων. Αυτή τη μάχη η σημερινή ελληνική κυβέρνηση θα τη πάει μέχρι τέλους», τόνισε ο κ. Στρατούλης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασίας Γκαρά.

Εξάλλου, ο κ. Στρατούλης, με αφορμή άλλης ερώτησης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρας Τσανάκα, προανήγγειλε ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο, και θα δοθεί σε διαβούλευση, το οποίο θα απλοποιεί τις διαδικασίες πιστοποίησης αναπηρίας και ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζει τις μεγάλες ασφαλιστικές αδικίες.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι μέχρι αύριο, το υπουργείο θα έχει έτοιμη μια «δίκαιη ρύθμιση» για τους εγκλωβισμένους αυτοαπασχολούμενους, που ενώ πληρούν -όπως είπε- τις προϋποθέσεις, δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω οφειλών τους μέχρι 20.000 ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Στρατούλης, η ρύθμιση αυτή που θα συμπεριληφθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα λύνει με δίκαιο τρόπο το πρόβλημα τους, δίνοντας τους τη δυνατότητα να μπορούν να πάρουν σύνταξη με συμψηφισμό των χρεών τους. Ακόμη, θα παραταθεί στους έξι μήνες, αντί δύο που ισχύει σήμερα, ο χρόνος κατάθεσης του αιτήματος των ασφαλισμένων, και τη σύνταξη τους θα την παίρνουν από τη μέρα που κατέθεσαν το αίτημα και όχι από την ημέρα που εξόφλησαν τις υποχρεώσεις τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε επίσης ότι στις νέες ρυθμίσεις, προτείνεται ανασυγκρότηση της Επιτροπής Πιστοποίησης Αναπήρων με ειδικό επιστημονικό προσωπικό, ώστε τα πιστοποιητικά που θα δίνονται για χρόνιες παθήσεις να ισχύουν για μια ζωή.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη για τις συντάξεις υπερηλίκων, ο κ. Στρατούλης δεσμεύτηκε ότι στο νομοσχέδιο θα ενταχθεί διάταξη που θα προβλέπει την επαναχορήγηση της ελάχιστης σύνταξης των 360 ευρώ σε όλους τους ανασφάλιστους, Έλληνες και ομογενείς.

SHARE:

24Media Network