Süddeutsche: Και στο Eurogroup ετέθη θέμα δημοψηφίσματος

Süddeutsche: Και στο Eurogroup ετέθη θέμα δημοψηφίσματος
Φωτογραφία από παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup Eurokinissi

Διαβάστε τι αναφέρει το δημοσίευμα της Süddeutsche για το σενάριο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα

Όλα τα βλέμματα των Ευρωπαίων ηγετών φαίνεται πως έχουν στραφεί στην Ελλάδα μετά το τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ στον Κάρολο Παπούλια.

Δημοσίευμα της Süddeutsche αναφέρει ότι στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας οι 16 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν από τον πρώην υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη που εκπροσωπούσε την Ελλάδα, να διερευνήσει στην Αθήνα το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με ανταπόκριση της Deutsche Welle, η εφημερίδα αφιερώνει ολόκληρη τη δεύτερη σελίδα στην Ελλάδα με τον τίτλο “Σύγχυση από τα λόγια της Αθήνας”.

Παράλληλα, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Κριστιάνε Σλέτσερ, εκφράζει την άποψη ότι “οι Έλληνες φαίνεται να επέστρεψαν στα μετριοπαθή κόμματα και ότι κάθε εξωτερική παρέμβαση τους σπρώχνει πρακτικά προς ριζοσπαστικά κόμματα”.

Νέα αναδυόμενα σενάρια κινδυνολογίας λοιπόν από τα γερμανικά μέσα, με προειδοποιητικές “βολές”, αυτή τη φορά με άξονα την προοπτική δημοψηφίσματος.

“Όπως και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου η εκ του μακρόθεν παρέμβαση Σόιμπλε στους Έλληνες να ψηφίσουν πολιτικούς που τάσσονται υπέρ του μνημονίου ενίσχυσε ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι μπορεί να γίνει και τώρα. Ο Τσίπρας ίσως χαίρεται όταν Ευρωπαίοι πολιτικοί προτείνουν μαζί με τις εκλογές να γίνει και δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας ή όχι στο ευρώ”, υποστηρίζει η αρθρογράφος Σλέτσερ.

“Το χείριστο σενάριο”

“Η αξία της αλήθειας” επιγράφει το σχόλιό του ο Τίμοθυ Γκάρτον, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Όξφορντ, στο ολοσέλιδο αφιέρωμα για την Ελλάδα της Süddeutsche. Υποστηρίζει ότι η χώρα έχει να επιλέξει ανάμεσα στο κακό, το χειρότερο και το χείριστο.

“Οι Ευρωπαίοι πρέπει να το πουν καθαρά στην Ελλάδα” υποστηρίζει. “Για να αποφασίσουν τι είναι προτιμότερο. Έχουν στη διάθεσή τους έναν μήνα για να σκεφτούν τι είναι κακό, τι χειρότερο και τι χείριστο: η ανεξέλεγκτη έξοδός τους από το ευρώ ή η παραμονή τους μέσα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες, όπως τις διαπραγματεύεται ο Ολάντ εναντίον των γερμανικών εκβιασμών” σημειώνει.

Προειδοποιήσεις για τις συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ έκανε από την εφημερίδα Rheinische Post ο Βόλφγκανγκλ Φραντς, επικεφαλής των 5 “σοφών” της γερμανικής οικονομίας. “Η κατανάλωση και οι επενδύσεις θα κατέρρεαν, η ανεργία θα ανέβαινε κατακόρυφα, πολλοί Έλληνες καταθέτες θα έχαναν μεγάλο τμήμα της περιουσίας τους.

Όμως η πλειοψηφία τους θέλει να παραμείνει στο κοινό νόμισμα. Γι αυτό πρέπει να κάνουμε σαφές ότι παραμονή γίνεται εφικτή μόνο με εφαρμογή των συμφωνιών για μεταρρυθμίσεις. Άρα στις εκλογές του Ιουνίου οι Έλληνες θα πρέπει να αποφασίσουν για την παραμονή του ή όχι στο ευρώ”, υπογραμμίζει ο Βρετανός καθηγητής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα