Σβήσε – γράψε κυβέρνησης και θεσμών για το “ελληνικό μνημόνιο”

Σβήσε – γράψε κυβέρνησης και θεσμών για το “ελληνικό μνημόνιο”
Φωτογραφία αρχείου από συνεδρίαση του Eurogroup Alexandros Michailidis / SOOC

Διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας για το σχέδιο ανάπτυξης που απέστειλε ο Τσακαλώτος στους θεσμούς. Η ελληνική πλευρά θέλει τη διόρθωση αδικιών σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ενώ οι εταίροι εκφράζουν αντιρρήσεις για την επιστροφή του κατώτατου μισθού

Την μοίρα των «εισαγόμενων» μνημονίων ακολουθεί και το «ελληνικής κατασκευής» σχέδιο ανάπτυξης που συμπληρώνει αυτό τον καιρό το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τους δανειστές.

Στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ δανειστών και ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας έχει μπει εδώ και μέρες το προσχέδιο του “ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης” της Αθήνας, το οποίο έχει αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Όπως και κάθε ανάλογη διαπραγμάτευση, έτσι και αυτή ξεκινά από διαφορετικά σημεία αναφοράς για τις δύο πλευρές . Η ελληνική πλευρά στοχεύει ειδικά στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής στην διόρθωση των συσσωρευμένων αδικιών που έχουν γίνει σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων από το 2010, ενώ οι δανειστές έχουν κατά νου να εξασφαλίσουν αφενός την διατήρηση και αφετέρου την συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που ξεκίνησε με το τρίτο πρόγραμμα

Με αυτά τα δεδομένα μετά την πρώτη ανάγνωση του προσχεδίου που έχει σταλεί στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις σε μια σειρά από θέματα, όπως:

α) Για το επίδομα που ανακοινώνεται ότι θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους σε αναπλήρωση της απώλειας από την περικοπή του

β) Για το ΕΚΑΣ. Το επίδομα εκ πρώτης όψεως δείχνει ξεκρέμαστο και έξω από την ιδέα της «ενοποίησης» και αναμόρφωσης της κοινωνικής πολιτικής που ήταν βασικό στοιχείο του προγράμματος.

γ) Για τη νέα μορφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ειδικότερα των θεμάτων που άπτονται της εκπροσώπησης, της λειτουργίας της διαιτησίας και της ισορροπίας μεταξύ των επιχειρησιακών και κλαδικών συμβάσεων. Οι θεσμοί αρνούνται την συνολική κάλυψη ομοειδών ή παρεμφερών κλάδων από μια γενική κλαδική σύμβαση εργασίας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

δ) Για το θέμα της αύξησης του κατώτερου μισθού που αναφέρεται γενικά στο σχέδιο ως πρόθεση ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Οι θεσμοί θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιπλέον παραμέτρους που θα συνδεθεί η αύξηση του μισθού (ρυθμό ανάπτυξης, πληθωρισμό, μοναδιαίο κόστος εργασίας), το ύψος που θα φτάσει ο νέος κατώτερος μισθός και το χρόνο που θα ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.

Ζητούν, επίσης, περισσότερες λεπτομέρειες και μεγαλύτερη στοχοθέτηση στο καθαρά αναπτυξιακό σκέλος του προγράμματος που θεωρείται αρκετά γενικόλογο. Ο δανειστές θεωρούν ότι η κάθε παρέμβαση θα πρέπει να αντανακλά σε αύξηση της απασχόλησης και την ανάπτυξης της οικονομίας.

Βρυξέλλες: Είμαστε σε συνεννόηση με την Αθήνα

Εν τω μεταξύ, κοινοτικές πηγές διαψεύδουν οποιαδήποτε σενάρια για κακό κλίμα ή «κόντρα» με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα . «Η ελληνική πλευρά έστειλε το προσχέδιο ανάπτυξης για να το συζητήσουμε, να το διορθώσουμε, να το συμπληρώσουμε και να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο», σχολίασε πηγή των θεσμών στο News24/7. «Είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με τις ελληνικές Αρχές», συμπλήρωσε.

Οι περισσότεροι διπλωμάτες εντάσσουν τις «αντιρρήσεις» και τους «προβληματισμούς» σχετικά με τα κοινωνικά επιδόματα και την επιστροφή του κατώτατου μισθού σε ανησυχία «να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα στις ήδη συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου», όπως χαρακτηριστικά είπε μία πηγή. «Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν», τόνισε.

Μια πρώτη συζήτηση για το σχέδιο ανάπτυξης αναμένεται να γίνει αύριο στο Euro Working Group που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Εκεί πια, το προσχέδιο που έχει συζητηθεί κατά μόνας σε “πηγαδάκια” θα τεθεί επί τάπητος μεταξύ των τεχνοκρατών που θα προετοιμάσουν το Eurogroup της 27ης Απριλίου που θα γίνει στη Σόφια. «Θα ακολουθήσουν πολλές αλλαγές και διαμορφώσεις του κειμένου», τόνισε έτερη πηγή. «Θα βοηθήσουμε ώστε να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, χωρίς όμως να πλήξουμε τα βήματα που έχουν ήδη γίνει», επεσήμανε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα