SwissLeaks: Συγκοινωνούντα δοχεία οι αμαρτωλές λίστες σε Ελλάδα και Κύπρο

SwissLeaks: Συγκοινωνούντα δοχεία οι αμαρτωλές λίστες σε Ελλάδα και Κύπρο
Photo filed Monday 9th February 2015. Britain's biggest bank helped wealthy clients cheat the UK out of millions of pounds in tax, the BBC has learned.Panorama has seen thousands of accounts from HSBC's private bank in Switzerland leaked by a whistleblower in 2007. Source - BBC HSBC bank reports profits. HSBC has reported a 9% rise in profit for last year, boosted by cost cuts as it restructured the business, London, United Kingdom. Monday, 24th February 2014. Picture by Daniel Leal-Olivas / i-Images Lapresse Only italyHSBC Bank ha aiutato i clienti ad evadere milioni di tasse Lapresse / I-Images

Σε ευθεία σύνδεση φαίνεται πως βρίσκονται οι λίστες Φαλσιάνι για την Ελλάδα και την Κύπρο, που

Συγκοινωνούντα δοχεία είναι οι λίστες με τα στοιχεία Φαλσιανί για την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως προκύπτει από τη σύγκριση των δεδομένων που πραγματοποιήθηκε κατά την έρευνα των Νέων και στην οποία εντοπίστηκαν κοινές εγγραφές. Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας οι κυπριακές Αρχές δεν έχουν λάβει επισήμως στοιχεία, παρά το γεγονός ότι τα έχουν ζητήσει.

Τα στοιχεία Φαλσιάνι περιέχουν η κυπριακή λίστα περιλαμβάνει συνολικά 308 πελάτες που συνδέονται με περισσότερα από 647 εκατ δολάρια μόνο για την περίοδο 2006-2007. Από τη λίστα αυτή οκτώ πρόσωπα έχουν δηλώσει ως τόπο κατοικίας τους την Ελλάδα και δύο φαίνεται να έχουν την ελληνική υπηκοότητα.

Οι συνολικές καταθέσεις που συνδέονται με τα οκτώ πρόσωπα ανέρχονταν σε 11,5 εκατ. δολάρια. Από αυτά, τα 8 εκατ. «ακουμπούσαν» σε δύο υπεράκτιες εταιρείες με έδρα τις Νήσους Μάρσαλ και τη Λιβερία.  Αλλά 600.000 δολάρια βρίσκονταν σε ειδικό τραστ με επωνυμία που παραπέμπει σε πρωτεύουσα νησιού του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Αυτός με την offshore στη Λιβερία που είχε και τα περισσότερα χρήματα -πάνω από 5 εκατ. δολάρια- είχε δηλώσει στην τράπεζα ότι είναι ιατρός σε νοσοκομείο της Αθήνας. Η άλλη υπεράκτια με έδρα τις Νήσους Μάρσαλ συνδεόταν με πλοιοκτήτη. Επιπλέον 5,6 εκατ. δολάρια μοιράζονταν σε επτά πρόσωπα που έχουν ελληνική εθνικότητα και βρίσκονται στην κυπριακή λίστα. Οι περισσότερες καταθέσεις βρίσκονταν σε τραπεζικό λογαριασμό κυπριακής εταιρείας, η οποία σχετιζόταν με γυναίκα που είχε δηλώσει τόπο διαμονής τη Λευκωσία.

Δίδυμες… εταιρίες

Η σύνδεση της ελληνικής με την κυπριακή λίστα δεν περιορίζεται στα φυσικά πρόσωπα που έχουν δηλώσει κατοικία στην Ελλάδα ή έχουν ελληνική εθνικότητα αλλά αφορά και τις εταιρείες που ενώνουν τους καταθέτες. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν λογαριασμοί που έχουν ακριβώς τα ίδια ποσά, με ακρίβεια σεντ, στην ελληνική και στην κυπριακή λίστα και αφορούν καταθέτες που περιλαμβάνεται ο ένας στα στοιχεία της Ελλάδας και ο άλλος στα στοιχεία της Κύπρου. Ο ένας αναφέρεται στα στοιχεία της Ελλάδας και ο άλλος στης Κύπρου, ενώ και τα δύο πρόσωπα δουλεύουν για εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε έσοδα από τη λίστα Λαγκάρντ

Όπως σημειώνει η εφημερίδα με πηγές από το ΣΔΟΕ, βεβαιώθηκαν 50 εκατ ευρώ πρόστιμα προς το ελληνικό δημόσιο, ενώ οι εμπλεκόμενοι προσέφευγαν αμέσως κατά της απόφασης, μόλις ειδοποιήθηκαν. Πάντως δεν υπάρχουν στοιχεία για είσπραξη μέρους των μαύρων αυτών χρημάτων από το ελληνικό δημόσιο, την ίδια ώρα που σε άλλες χώρες προκύπτουν έσοδα που αγγίζουν ως και το 10% των καταθέσεων που βρέθηκαν στην HSBC Γενεύης.

Πηγή: Τα Νέα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα