Συμφωνία για όλα θέλουν οι θεσμοί στις 21 Ιουνίου

Συμφωνία για όλα θέλουν οι θεσμοί στις 21 Ιουνίου
O Μάριο Σεντένο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) AP

Καθοριστικό θα είναι το ραντεβού στο Eurogroup του Ιουνίου, καθώς οι θεσμοί μένουν προσανατολισμένοι σε λύση- πακέτο της ολοκλήρωσης της τελευταίας αξιολόγησης, της ελάφρυνσης του χρέους και της μεταμνημονιακής περιόδου. Αισιοδοξία ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει  στο αναπτυξιακό σχέδιο και το προσχέδιο για τη μετά-μνημόνιο εποχή, εκφράζουν πηγές των θεσμών στο News24/7

Προσανατολισμένοι αυστηρά στο Eurogroup Ιουνίου για τη λύση-πακέτο της ολοκλήρωσης της τελευταίας αξιολόγησης, της ελάφρυνσης του χρέους και της μεταμνημονιακής περιόδου παραμένουν οι θεσμοί. Παρόλο που διαπιστώνεται μια σειρά δυσκολιών στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που ενδεχομένως φέρει καθυστερήσεις, οι πηγές των Βρυξελλών επιμένουν ότι η 21η Ιουνίου θα είναι η καθοριστική συνάντηση των υπουργών της Ευρωζώνης για το ελληνικό πρόγραμμα και το μέλλον του.

Νωρίτερα, στις 27 Απριλίου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στη Σόφια, όπου αναμένεται να παρουσιαστεί από την ελληνική πλευρά το «αναπτυξιακό σχέδιο από τους Ελληνες για την Ελλάδα», όπως έχει χαρακτηριστικά αναφέρει ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Μια πρώτη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο Euro Working Group που θα διεξαχθεί την  Πέμπτη, στις Βρυξέλλες. Εκπρόσωποι των πιστωτών, καθώς και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα έχουν την προκαταρκτική σχετική κουβέντα, προκειμένου να διατυπωθούν παρατηρήσεις, διορθώσεις και βελτιώσεις, πριν το σχέδιο παρουσιαστεί επισήμως από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στους συναδέλφους του, υπουργούς οικονομικών, στη Σόφια.

«Οι θεσμοί συνεργάζονται με τις ελληνικές Αρχές σε ό, τι αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική για την Ελλάδα και ότι αυτή θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για τα θέματα Οικονομίας Κρίστιαν Σπαρ.

Με το αναπτυξιακό σχέδιο συνδέεται άμεσα και η προκαταρκτική συμφωνία για τη μεταμνημονιακή εποχή. Πηγές των θεσμών ανέφεραν στο News24/7 ότι «υπάρχει αισιοδοξία ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει στο αναπτυξιακό σχέδιο και το προσχέδιο για τη μετά-μνημόνιο εποχή». Ωστόσο, επανέλαβε τη φράση που αναφέρεται σε κάθε κρίσιμη περίοδο εδώ στις Βρυξέλλες, ότι «τίποτα δεν θα κλείσει αν όλα δεν “κουμπώσουν” ταυτόχρονα τελικά»…

Σε αυτή τη φάση, πάντως, όλες οι πλευρές έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, στο περιθώριο της οποίας οι βασικοί «παίχτες» του ελληνικού προγράμματος θα συζητήσουν για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Εκεί θα κριθεί πόσο γενναία ελάφρυνση θα ζητήσει το Ταμείο, με ποιες προϋποθέσεις, αλλά και αν τελικά το Διοικητικό του Συμβούλιο θα εγκρίνει την πλήρη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα