Συμφωνία σε όλα, πλην δανείων

ΑΘΗΝΑ-Κοινή συνέντευξη Τύπου για τα αποτέλεσμα του Eurogroup της 24ης Μαΐου έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.(EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
ΑΘΗΝΑ-Κοινή συνέντευξη Τύπου για τα αποτέλεσμα του Eurogroup της 24ης Μαΐου έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.(EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) EUROKINISSI

Συμφωνία υπήρξε για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν το ασφαλιστικό, το ΕΚΑΣ και τον ΑΔΜΗΕ. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της ένταξης στις αγοραπωλησίες των τραπεζών, των δανείων που έχουν την εγγύηση του δημοσίου. Ποια ήταν η ελληνική πρόταση και ποια τα εμπόδια που πρέπει να καμφθούν

Με συμφωνία στα θέματα του ασφαλιστικού , το ΕΚΑΣ , τον ΑΔΜΗΕ , αλλά όχι των δανείων, ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί , η τηλεδιάσκεψη μεταξύ οικονομικού επιτελείου και των δανειστών , που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το βράδυ για τις «ουρές» της αξιολόγησης.

Στις περίπου τέσσερις ώρες τις διαπραγμάτευσης, οι υπουργοί οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης, περιβάλλοντος κ. Πάνος Σκουρλέτης με τους επικεφαλής των ομάδων των θεσμών, έκλεισαν τις περισσότερες από την σοβαρές εκκρεμότητες της αξιολόγησης, με εξαίρεση την ένταξη στις αγοραπωλησίες των τραπεζών, των δανείων που έχουν την εγγύηση του δημοσίου

Τούτο παρά το γεγονός, ότι για το θέμα, προηγήθηκε ειδική τεχνική διαπραγμάτευση όπου συζητήθηκε διεξοδικά η ελληνική πρόταση:

Να εξαιρεθούν δηλαδή από την αγορά ,τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου που δόθηκαν σε σεισμοπαθείς, πυρόπληκτους ( συνολικά 1,638 δις ευρώ) και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ( 1,58 δις ευρώ ), από τα οποία περίπου τα μισά ( περίπου 1,5 δις ευρώ ) έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Η αιτιολογία ήταν , ότι η πώληση των δανείων αυτών σε εταιρίες που επενδύουν σε κόκκινα δάνεια ( distress funds ), θα δημιουργούσε δημοσιονομικό πρόβλημα. Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην αγορά δανείων , τα εγγυημένα από το δημόσιο δάνεια ύψους 3,06 δις ευρώ, που έχουν πάρει ΔΕΚΟ όπως η Αττική Οδός, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΣΦΑ και ο ΟΔΙΕ .

Παρόλα αυτά, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο υπουργών που ακολούθησε, ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν πείστηκαν και το θέμα δεν έκλεισε. Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΑΝ, τόνισε δεν θα γίνει άλλη επαφή σε επίπεδο υπουργών για το θέμα , αφήνοντας το ενδεχόμενο η τελική λύση θέμα για την συγκεκριμένη κατηγορία δανείων να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο.

Ασφαλιστικό

Αντίθετα , συμφωνία υπήρξε για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν το ασφαλιστικό. Ειδικότερα , στο θέμα της μη ανάκτησης των ποσών από την περικοπή του ΕΚΑΣ σε 100.000 δικαιούχους για πρώτο εξάμηνο του 2016, οι δανειστές δέχθηκαν την «λογιστική» τακτοποίηση που πρότεινε το υπουργείο εργασίας . ¨Ότι δηλαδή ,η απώλεια από την περικοπή , θα ισοσκελιστεί με ένα έκτακτο ισόποσο «επίδομα», ώστε ο συνταξιούχος της συγκεκριμένης κατηγορίας ,να μην χρειαστεί να επιστρέψει χρήματα στο ταμείο του . Σε ότι αφορά την τρύπα των 80 εκ ευρώ που δημιουργεί η διευθέτηση αυτή , αρμόδια κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν ,ότι υπάρχουν υπερβάσεις σε άλλα μέτρα του ασφαλιστικού που μπορούν να καλύψουν την απώλεια.

Οι δανειστές δέχθηκαν επίσης , να μην μειωθούν - όπως ζητούσαν - οι συντάξεις λόγω ατυχήματος και να μην γίνει αυστηρότερο το καθεστώς των εισφορών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με λιγότερους από 2000 κατοίκους.

ΑΔΜΗΕ

Στο θέμα του ΑΔΜΗΕ οι δανειστές ανακάλεσαν την αξίωσή τους να υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης ( δηλαδή πώλησης του 51% του μετοχικού κεφαλαίου ) της θυγατρικής εταιρίας της ΔΕΗ που ελέγχει το δίκτυο και την διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας . Συνεπώς το μόνο σχέδιο που μένει σε ισχύ είναι αυτό που αποφασίστηκε στις διαπραγματεύσεις που έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες . Δηλαδή η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ και η δημιουργία μιας νέας δημόσιας εταιρίας , από την οποία θα διατεθεί σε ιδιώτες έως και το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου . Από το ποσοστό αυτό , το 20% να διατίθεται σε στρατηγικό επενδυτή και 29% θα διατεθεί μέσω του χρηματιστηρίου.

Οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν και σήμερα, ώστε να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες που μένουν να ρυθμιστούν .Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι οι τροπολογίες για τις περίπου 150 μικρές και μεγάλες εκκρεμότητες της αξιολόγησης θα αρχίσουν να έρχονται από το απόγευμα ενώ ο κύριος όγκος θα κατατεθεί την Πέμπτη.

SHARE: