Συμφωνία του ‘μεροκάματου’

Συμφωνία του ‘μεροκάματου’
Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on Feb. 20, 2017. / 20 , 2017 Sooc.gr

Η χθεσινή οκτάωρη διαπραγμάτευση σημαδεύτηκε από το κλείσιμο του εξωδικαστικού μηχανισμού για την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων οφειλών των επιχειρήσεων. Το οικονομικό επιτελείο κέρδισε άλλη μια μέρα διαπραγματεύσεων

Πιο κοντά στη συμφωνία για τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης έρχεται μέρα με την μέρα το οικονομικό επιτελείο, αλλά όχι χωρίς κόστος αφού, κάθε μέτρο που κλείνει απαιτεί υποχωρήσεις και από την ελληνική πλευρά.

Η χθεσινή οκτάωρη διαπραγμάτευση σημαδεύτηκε από το κλείσιμο του εξωδικαστικού μηχανισμού για την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων οφειλών των επιχειρήσεων. Το οικονομικό επιτελείο κέρδισε άλλη μια μέρα διαπραγματεύσεων (θα γίνουν συναντήσεις και σήμερα από τις 2 το μεσημέρι) και δύο συνολικά από την περασμένη Τρίτη, που οι θεσμοί ήταν έτοιμοι να αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία.

Ωστόσο για να κλείσει ο εξωδικαστικός, το οικονομικό επιτελείο, χρειάστηκε να υποχωρήσει , ώστε να επιτρέπεται το κούρεμα και του κεφαλαίου των παρακρατούμενων φόρων (ΦΠΑ ΦΜΥ), έστω και αν αυτό γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως τόνιζε κορυφαίο Κυβερνητικό στέλεχος.

Οι δανειστές δεν επέμειναν στην αύξηση του ορίου του συνολικού χρέους με το οποίο θα μπορεί να μπει μια επιχείρηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό και έτσι το όριο έμεινε στις 20.000 ευρώ

Το επόμενο θέμα είναι το πιο σοβαρό και το πιο δύσκολο της δεύτερης διαπραγμάτευσης: Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας . Η ομάδα του ΔΝΤ έμεινε σταθερή σε όσα τόνιζε όλο αυτό τον καιρό.

Ζητά την απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων, αλλαγή στις προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας, παραμονή των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε επιχειρηματικό επίπεδο (ζητώντας στην ουσία ατομικές συβάσεις παντού) και επαναφορά του επαχθούς μέτρου της ανταπεργίας. Η προσπάθεια που υπήρχε το θέμα να αναβληθεί για αργότερα, έπεσε στο κενό.

Το θέμα της ενέργειας βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων που αξιολογούν τις προτάσεις που έκανε πριν λίγες μέρες και το υπουργείο περιβάλλοντος αλλά και η ΔΕΗ για την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Η πρόταση του υπουργείου, είναι η αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, που θα δημοπρατείται σε ιδιώτες και όσον αφορά στη ΔΕΗ την πώληση μέρους του χαρτοφυλακίου των πελατών της. Στο θέμα εκκρεμεί και η απόφαση της Ευρωπαϊκής αρχής ανταγωνισμού.

Μέτρα αντίμετρα

Σημεία συμφωνίας έβλεπαν χθες στελέχη του οικονομικού επιτελείου και στο θέμα των πρόσθετων μέτρων, που ζητά το ΔΝΤ αλλά και των αντισταθμιστικών μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά, τα οποία υπάρχει φιλοδοξία να υλοποιηθούν ταυτόχρονα από το 2019 δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος.

Τα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνονται στην δεύτερη αξιολόγηση και άρα δεν θα επηρεάσουν την τεχνική συμφωνία που επείγεται να κλείσει κατ αρχήν η ελληνική πλευρά

Σε αυτήν την κατεύθυνση το πόσο θα περικοπεί το αφορολόγητο και οι συντάξεις είναι ακόμη όλα ανοιχτά αφού δεν έχει συμφωνηθεί αν το κενό που θα πρέπει να καλύψουν θα είναι τελικά 2% του ΑΕΠ ή κάτι λιγότερο όπως προσδοκά η ελληνική πλευρά

Υπάρχουν όμως επιμέρους συμφωνίες για τα αντισταθμιστικά μέτρα που έχει ήδη προτείνει η ελληνική πλευρά. Για παράδειγμα το ΔΝT δεν έχει αντίρρηση στην ελληνική πρόταση για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και την μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Διαφωνεί όμως μέτρα αύξησης των δαπανών υπέρ ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (αγρότες, συνταξιούχοι) θεωρώντας ότι δεν θα έχουν συμβολή στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Θέλουν θετικό σήμα για το Eurogroup

Στην σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (Euro working group) τόσο ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδας , ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης όσο και οι επικεφαλής των ομάδων των θεσμών θα συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης από την Αθήνα

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες να πάρουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα προχωρά τις διαπραγματεύσεις και θα έχει μέχρι και το Eurogroup στις 20 του μήνα τουλάχιστον ένα περίγραμμα τεχνικής συμφωνίας για τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης.

Στην συνέχεια το EWG θα πρέπει να κάνει θετική εισήγηση στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα κλείνει επιτέλους την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματός της.

Ωστόσο ακόμη και αν έχουμε τεχνική συμφωνία στο Eurogroup του Μαρτίου ο δρόμος για την συνολική συμφωνία θα είναι ακόμη μακρύς . Σε κάποια επόμενη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να εγκριθούν τα μέτρα και τα αντίμετρα που συζητούνται τώρα με το ΔΝΤ. Στην συνέχεια θα πρέπει οι υπόλοιποι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης να πάρουν αποφάσεις για την εξέλιξη των πρωτογενών πλεονασμάτων και την ελάφρυνση του χρέους ώστε να έρθει και η δόση από το δάνειο του ESM που εκκρεμεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα