Συνάντηση για απεμπλοκή

Συνάντηση για απεμπλοκή

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών για να πληροφορηθεί την πρόταση των θεσμών. Το δύσκολο σημείο είναι ακόμη το χρέος. Οι πληροφορίες ήθελαν την Γερμανία, την Φιλανδία και κάποιες χώρες της Βαλτικής να μη θέλουν από τώρα μεγαλύτερη ανάλυση και ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος

Την λύση στην οποία κατέληξαν χθες το απόγευμα οι θεσμοί και ο πρόεδρος του Eurogroup κ Γερούν Νταϊσελμπλούμ και τα στελέχη της Επιτροπής με τους υπόλοιπους δανειστές θα ανακοινώσουν σήμερα στον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος θα βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια συνάντηση του Οργάνου γνωστού και Washington Group.

Παρόντες στην συνάντηση εκτός του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν οι Μπενουά Κερέ της Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας, Πιερ Μοσκοβισί από την Κομισιόν, Κλάους Ρέγκλινκ από τον Ευρ. Μηχανισμό Στήριξης και ο Πόλ Τόμσεν εκ μέρους του ΔΝΤ.

Η πρόταση που θα δεχθεί ο υπουργός οικονομικών είναι αρκετά όμοια με αυτή που επεξεργάζεται από την αρχή το υπουργείο οικονομικών . Οι απαιτήσεις των δανειστών θα είναι η Ελλάδα να βάλει στο τραπέζι μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 3,6 δις ευρώ ώστε να καλυφθεί τυπικά η διαφορά των προβλέψεων μεταξύ Ε Ε και ΔΝΤ.

Από τα μέτρα αυτά το 1% του ΑΕΠ ( περίπου 1,8 δις ευρώ ) θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα αλλά θα εφαρμοστούν από το 2019 τότε και μόνο τότε όταν η Ελλάδα δεν θα πετύχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του . Ωστόσο αν οι στόχοι επιτευχθούν τότε η Ελλάδα θα μπορεί να τα ακυρώσει.

Το δεύτερο 1% του ΑΕΠ δεν θα νομοθετηθεί από τώρα . Θα ενταχθεί στον μακροχρόνιο δημοσιονομικό κόφτη και θα εφαρμοστεί μόνο αν η απόκλιση από το στόχο ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ.

Ωστόσο αυτό που δεν άλλαξε για την Ελλάδα ( λόγω πιέσεων των βορείων χωρών) είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι. Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για την πενταετία 2018 – 2023 . Για την δεύτερη πενταετία ( 2024-2028) οι πληροφορίες ήθελαν το θέμα να είναι ανοιχτό με κάποια εναλλακτικά σενάρια να τίθενται προς συζήτηση στην σημερινή συζήτηση.

Το δύσκολο σημείο είναι ακόμη το χρέος . Οι πληροφορίες ήθελαν αργά το βράδυ την Γερμανία την Φιλανδία και κάποιες χώρες της Βαλτικής να μην θέλουν από τώρα μεγαλύτερη ανάλυση και ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος έστω και αν η Ελλάδα δεχθεί τα προληπτικά μέτρα.

Ζητούν και ΔΕΗ

Αν κλείσει το θέμα των προληπτικών μέτρων τότε το κλείσιμο των υπολοίπων μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι θέμα λίγων ημερών.

 Το θέμα του δημοσιονομικού , δηλαδή του ανοίγματος των 700 εκ ευρώ που υπάρχει για το 2018 σύμφωνα με τους δανειστές μπορεί να κλείσε με βάση τις δεσμεύσεις που υπάρχουν για πρόσθετα έσοδα από την φορολόγηση των ιδιωτικών εξοχικών κατοικιών μέσω της πλατφόρμας RPNB αλλά και τον περιορισμό των πραγματικών δαπανών στην υγεία με την εφαρμογή των θεσμών του Rebate και Claw back.

Αντίθετα, τις τελευταίες μέρες οι θεσμοί έχουν σηκώσει πολύ τους τόνους στα ενεργειακά, όπου θα πιέσουν έντονα την κυβέρνηση για το θέμα της ΔΕΗ, θεωρώντας ότι το καθεστώς των δημοπρασιών δεν έχει οδηγήσει στην κατάργησης της δεσπόζουσας της εταιρίας στην αγορά, οπότε θα πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις. Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ είναι μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας και θεωρείται πλέον πιθανό ότι θα πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η μπάλα στην Ελλάδα

Αν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ μπορούν να διαβάσουν την λύση που θα αποφασίσουν να δώσουν για το χρέος οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών τότε η μπάλα έρχεται στο γήπεδο της Ελλάδας.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί την νομοθέτηση και του αφορολόγητου αλλά και της μείωσης των συντάξεων είτε απευθείας είτε μέσω του μακροχρονίου κόφτη. Στο πακέτο των μέτρων θα περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες και η περικοπή κοινωνικών επιδομάτων που καλύπτονται πλέον από την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Από υπάρξει σήμερα κατ αρχήν συμφωνία στο πακέτο θα οριστεί η επάνοδος των θεσμών στην Αθήνα μέσα στην επόμενη εβδομάδα για αξιολόγηση εξπρές η οποία θα λήξει με τεχνική συμφωνία (stuff level agreement) μέχρι και το τέλος της άλλης εβδομάδας. Αν έχουν προλάβει να ψηφιστούν τα μέτρα τότε θα έχουμε τελική συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου αν δεν έχει κλείσει ακόμη το νομοθετικό έργο τότε θα υπάρχει κατ αρχήν συμφωνία με προοπτική ενός έκτακτου Eurogroup πριν τις Ολλανδικές εκλογές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα