"Η Ελλάδα δεν βγαίνει από το ευρώ"

"Η Ελλάδα δεν βγαίνει από το ευρώ"

Για προβοκάτσια και εγκληματικά σενάρια περί εξόδου από το ευρώ διευκρίνισε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Σύσκεψη για ανταλλαγή απόψεων ως προς το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων η συνάντηση στο Λουξεμβούργο.

"Είναι αδύνατον. Πρώτα από όλα, διότι δεν υπάρχει μηχανισμός για την έξοδο μίας χώρας από το ευρώ", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, διαψεύδοντας, για πολλοστή φορά, τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ, που αυτή τη φορά πυροδότησαν δύο δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "La Stampa", ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε πως αφενός κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, λόγω ανυπαρξίας σχετικού μηχανισμού και αφετέρου, ότι "οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Το δημόσιο χρέος θα διπλασιαζόταν, η αγοραστική δύναμη θα κατέρρεε, οι τράπεζες θα καταποντίζονταν και θα πέφταμε σε μια ύφεση πολεμικής περιόδου.

Δεν έχει νόημα ούτε πολιτικά, ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά. Θα ήταν μια καταστροφή που στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί κανείς, ούτε όσοι εξασκούνται επ' αυτού του ενδεχομένου, στις χώρες του Βορρά. Οι αναλυτές που πέρυσι έγραφαν ότι θα πτωχεύαμε, με διασκεδάζουν. Τώρα γράφουν... οκ, δεν συνέβη, αλλά θα δείτε. Θα συμβεί τα επόμενα χρόνια".

Σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους , ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε:

"Συνεχίζω να υποστηρίζω ότι το κόστος μιας αναδιάρθρωσης θα ήταν πολύ πιο βαρύ από τυχόν ευνοϊκές συνέπειες. Αν η Ελλάδα επέβαλλε, μονομερώς, απώλειες στους κατόχους ομολόγων του δημοσίου, οι αγορές θα την απέκλειαν για πολύ καιρό, για το τραπεζικό σύστημα, οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες".

"Όλες οι σχετικές θεωρίες που αναπτύσσονται, αφορούν χώρες που στο παρελθόν, βρίσκονταν σε εντελώς διαφορετική κατάσταση. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ένας από του κυριότερους κινδύνους θα ήταν οι αλυσιδωτές συνέπειες για άλλες χώρες".

"Θα υπήρχε πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων"

Αναφερόμενος στα κύρια, πρακτικά, προβλήματα, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, ο κύριος Παπακωνσταντίνου τόνισε: "Θα υπήρχε σίγουρα πρόβλημα σε ότι αφορά την καταβολή των συντάξεων. Όποιος μιλά για αναδιάρθρωση δεν λαμβάνει ποτέ υπόψη τα δομικά προβλήματα. Εμείς ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε, αυτό είναι το βασικό θέμα".

"Μετά το καλοκαίρι, οι αγορές θα έχουν ηρεμήσει"

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή της χώρας μας στην αγορές, ο υπουργός οικονομικών, εκτιμά ότι "έξι μήνες είναι τεράστιο χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι μετά το Καλοκαίρι, όταν θα έχουμε προχωρήσει με το σχέδιο εξυγίανσης και ιδιωτικοποιήσεων, οι αγορές θα έχουν ηρεμήσει".

Ως εναλλακτική, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι "υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσει, κανείς, να αγοράσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης τα ομόλογά μας, από την πρωτογενή αγορά. Με τον τρόπο αυτό, τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειαζόμαστε για το 2012, θα μπορούσαν να καλυφθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης. Θα τα καταφέρουμε, διαφορετικά, υπάρχει ένα αλεξίπτωτο".

Στην ερώτηση "θα ήσασταν διατεθειμένοι να καταβάλλετε επιπλέον προσπάθειες, αν σας ζητηθεί;", ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε, ότι "πολλοί ξεχνούν ότι το 2010 υλοποιήσαμε την μεγαλύτερη προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος στην ευρωπαϊκή ιστορία. Εν μέσω ύφεσης. Πιστεύουμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και τα 26 δισεκατομμύρια θα είναι αρκετά, από τώρα μέχρι το 2015".

 

 

SHARE: