Σύντομο Eurogroup με ‘κατσάδα’ στην Ελλάδα και δεσμεύσεις για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων

Σύντομο Eurogroup με ‘κατσάδα’ στην Ελλάδα και δεσμεύσεις για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων

Οι προτάσεις Βαρουφάκη, οι συμμαχίες και η στάση της Γερμανίας. Να αρχίσει η δουλειά για να σημειωθεί πρόοδος, είναι το κεντρικό μήνυμα. Ποιες είναι οι νέες μεταρρυθμίσεις που κατεβάζουμε συμπεριλαμβανομένης και της "λοταρίας" για τη φοροδιαφυγή (Vids)

Την ανάγκη να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αυτό ήταν και το μήνυμα του νέου Eurogroup της Δευτέρας το οποίο ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 90 λεπτών χωρίς κοινές δηλώσεις.

“Είναι η ώρα να υπάρξει πρόοδος στο πρόγραμμα” είναι συγκεκριμένα, το ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα του Eurogroup προς την Αθήνα, με το ελληνικό ζήτημα να απασχολεί τη συνεδρίαση για λίγη μόνο ώρα.

Την Τετάρτη, 11 Μαρτίου, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις των ελληνικών Αρχών με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, επίθεση υπήρξε από την πλευρά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, αλλά και  από άλλους υπουργούς που είναι κοντά στις δικές του απόψεις, σχετικά με το ότι η κυβέρνηση έφερε στη βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και πως αυτό αποτελεί μονομερή κίνηση

Η απάντηση, από την Ελληνική πλευρά φέρεται πως ήταν ότι υπήρξε ξεκάθαρη υποχρέωση της κυβέρνησης να καταθέσει αυτό το νομοσχέδιο, καθώς η χώρα έχει πληγεί από τις πολιτικές που εφάρμοσε η ΕΕ τα τελευταία χρόνια.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ φέρεται να ζήτησε και αυτός πιο αναλυτική ενημέρωση με την ελληνική πλευρά να δεσμεύεται πως θα δίνει την απαραίτητη ενημέρωση που χρειάζεται.

Αυτό, όμως δεν σημαίνει, τονίζουν από το μέγαρο Μαξίμου, πως η Ελλάδα θα διαβουλεύεται τα νομοσχέδια όπως έκανε η ΝΔ. Απλώς θα υπάρχει μια συνεννόηση για νομοσχέδια που έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο. Αίσθηση Μαξίμου είναι πως υπάρχει “βούληση των θεσμών να λυθεί το χρηματοδοτικό”.

Πριν τη συνεδρίαση, προηγήθηκε συνάντηση με Βαρουφάκη, Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ. Και οι τρεις συμφώνησαν πως τα θέματα πρέπει να τρέξουν πολύ γρήγορα από εδώ και στο εξής.

Αναλυτικά, ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα υπό προϋποθέσεις : “Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη στηρίξει την Ελλάδα εφόσον εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Το βασικό μήνυμα είναι να σταματήσει να χάνει χρόνο και να ξεκινήσει τις συνομιλίες”.

Όσον αφορά την πιθανότητα Grexit, o Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε “πρέπει να δουλέψουμε μαζί και να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό μέλλον μέσα στην Ευρωζώνη”.

Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί ζήτησε να ξεκινήσουν σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι διαβουλεύσεις για τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων

“Πρόσφατα, την περασμένη βδομάδα υπήρξε ένας κατάλογος αρκετά λεπτομερής που τρόπον τινά έχει επικυρωθεί από τους θεσμούς και έχει γίνει αποδεκτός από το Eurogroup σε τηλεφωνική επικοινωνία. Τώρα θα πρέπει να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες”.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης και η κυβέρνηση κατέβασαν σήμερα τρεις ακόμα προτάσεις για μεταρρυθμίσεις. Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ:

1. Το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της.

2. Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα επτά μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη λίστα και με άλλες μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.

3. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.

4. Η ελληνική πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους, σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο, χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία.

5. Οι τρεις, για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα αφορούν:

α. Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.

β. Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι “τριγωνικές συναλλαγές” που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.

γ. Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε “λοταρία”. Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.

Με δηλώσεις του ο Πάνος Καμμένος, σχολίασε:

“Έχουμε καλά νέα για τις Βρυξέλλες. Ξεκινούν οι διαδικασίες για να λυθεί το θέμα της ρευστότητος. Εφαρμόζεται η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου από την Τετάρτη”.

Νωρίτερα αναταραχή προκλήθηκε από δηλώσεις του Ιρλανδού υπ. Οικ. ότι τις συζητήσεις για τις διαπραγματεύσεις θα τις αναλάβει ο Γ. Δραγασάκης.

Η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει τα παραπάνω ανακοινώνοντας:

“1.Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση.

2.Την κυβέρνηση εκπροσωπεί στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης”.

Σκληρή στάση Σόιμπλε

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Γερμανός υπ. Οικονομικών έμεινε πιστός στην σκληρή του στάση προσερχόμενος στη συνεδρίαση:

“Δε νομίζω ότι έχουμε πολλά νέα να συζητήσουμε για την Ελλάδα. Στην τελευταία μας συνάντηση υπήρξε μια κοινή δήλωση, αλλά μετά από αυτό δεν έχουν γίνει πολλά” ανέφερε ο Β. Σόιμπλε. Συνεχίζοντας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυτά που έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει και κυρίως πρέπει να απέχει από τη λήψη μονομερών αποφάσεων.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί δημοψηφίσματος ο Β. Σόιμπλε είπε: “Στην Ευρώπη υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Όμως αυτό δεν αποτελεί θέμα της συνάντησής μας”.

Να περιμένουμε πρώτα την επίσημη αξιολόγηση των θεσμών για την Ελλάδα, δηλώνει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ

Δεν θεωρεί σωστή τη διατύπωση μιας εκτίμησης στο θέμα της Ελλάδας πριν υπάρξει η επίσημη αξιολόγηση από πλευράς θεσμών, δήλωσε από τη δική του μεριά ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα μπορέσουν να εισρεύσουν οι αντίστοιχοι πόροι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις αναφορές των ΜΜΕ δεν είναι σαφές το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις πληρωμές το Μάρτιο και προς τούτο οι υπουργοί Οικονομικών αναμένουν μια ξεκάθαρη θέση.

Κατά την άποψή του, η πρόσφατη επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αποτελεί μια “εμβάθυνση” εκείνων τα οποία ήταν ήδη γνωστά και τώρα θα πρέπει να αναμένεται η έκθεση του Έλληνα ομολόγου του και η αναφορά των θεσμών κατά πόσο αυτά μπορεί να γίνουν αποδεκτά.

Δείτε πώς κάλυψε το NEWS 247 λεπτό προς λεπτό τη συνεδρίαση του Eurogroup

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα