Συρρίκνωση βλέπει το ΔΝΤ στην Ευρωζώνη για το 2013. Κατά 4,2% θα συρρικνωθεί το ΑΕΠ της Ελλάδας

Συρρίκνωση βλέπει το ΔΝΤ στην Ευρωζώνη για το 2013. Κατά 4,2% θα συρρικνωθεί το ΑΕΠ της Ελλάδας
(L-R) International Monetary Fund Managing Director Dominique Strauss-Kahn, United States Secretary of the Treasury Timothy Geithner, French Minister of Economic Affairs, Industry and Employment Christine Lagarde, and Spanish Second Vice President and Minister of Economy and Finance Elena Salgado have a discussion after a group photograph prior to the start of the Development Committee meeting at the 2010 IMF/World Bank Spring Meetings at International Monetary Fund Headquarters (IMF), April 25, 2010 in Washington, D.C. IMF Staff Photographer/Michael Spilotro ©IMF/Michael Spilotro

Συρρικνώνεται το ΑΕΠ σύμφωνα με το ΔΝΤ, κατά 4,2%. Εκτίμηση για επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014

Κατά 4,2% θα συρρικνωθεί το ΑΕΠ, σύμφωνα με την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα. 

Παράλληλα εκτιμά πως το 2014 η Ελλάδα (το ΑΕΠ) θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης με ρυθμό 0,6%.

Όσον αφορά στην ανεργία, το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 27%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ταμείου. Για το επόμενο έτος, “βλέπει” ελαφρά υποχώρηση στο 26%.

Όπως αναλύεται πάντως, η χώρα θα εμφανίσει πλεόνασμα 0,2% το 2013 και 0,8% το 2014, σε προβλέψεις οι οποίες είναι εμφανώς καλύτερες από την τελευταία του έκθεση.

Καλύτερες είναι και οι εκτιμήσεις για την πορεία του δημόσιου χρέους καθώς το Ταμείο τις εκτιμά στο 179,5% του ΑΕΠ το 2013 μειωμένες κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την τελευταία του πρόβλεψη για να υποχωρήσει στη συνέχεια το 2014 στο 175,6% του ΑΕΠ.

Για την πορεία της ανάκαμψης στις ΗΠΑ, το ΔΝΤ σημειώνει πως “αρχίζει να δείχνει ορισμένα ενθαρρυντικά σημεία”, οι κίνδυνοι τους οποίους διέτρεχε η αμερικανική οικονομία έχουν περιοριστεί, σε σχέση με το περασμένο φθινόπωρο, ενώ ο βασικός εξωτερικός κίνδυνος είναι “η επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη που θα μπορούσε να επηρεάσει τις ΗΠΑ μέσω των εμπορικών συναλλαγών και των χρηματοπιστωτικών αγορών”, κυρίως στην περίπτωση που οι ανησυχίες των επενδυτών οδηγήσουν σε νέα άνοδο του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ.

Ως προς την ευρωζώνη, το ΔΝΤ δεν βλέπει να υπάρχει άλλη επιλογή παρά να συνεχιστούν οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και για την τραπεζική ενοποίηση.

Για φέτος το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση κατά 0,3% και η ευρωζώνη θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, οπότε προβλέπεται το ΑΕΠ της να αυξηθεί κατά 1,1%.

Επίσης, αν και σύμφωνα με το Ταμείο, τα χειρότερα της κρίσης έχουν περάσει και οι εντάσεις στις αγορές έχουν υποχωρήσει, οι κίνδυνοι παραμένουν καθώς και ισχυρές χώρες αρχίζουν να δείχνουν σημάδια κάμψης. Στην πρώτη γραμμή, η Γαλλία που φέτος θα περάσει σε ύφεση, με το ΑΕΠ της να υποχωρεί κατά 0,1%. Στις προηγούμενες προβλέψεις του το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης θα κατέγραφε ανάπτυξη 0,3%.

Από τις 17 χώρες της ευρωζώνης, οκτώ αναμένεται να παρουσιάσουν ύφεση: η Ολλανδία -0,5%, η Ιταλία -1,5%, η Ισπανία 1,6%, η Σλοβενία -2%, η Πορτογαλία -2,3%, η Ελλάδα -4,2% και η Κύπρος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα