Σύσκεψη στο Μαξίμου για το μέλλον της Τράπεζας Πειραιώς

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το μέλλον της Τράπεζας Πειραιώς
Τράπεζα Πειραιώς Eurokinissi

Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το μέλλον της Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ. Συμφώνα με πληροφορίες αποφασίστηκε η άμεση μετατροπή των CoCos σε μετοχές και εν συνεχεία η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού προκάλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το άμεσο μέλλον της Τράπεζας Πειραιώς, με αποτέλεσμα να συγκληθεί αργά χθες βράδυ έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο επικεφαλής οικονομικός Σύμβουλος Πρωθυπουργού, ΆλεξΠατέλης, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

Αν και όπως έγραψε χθες το News247.gr η ημερομηνία ορόσημο είναι η 13 Νοεμβρίου και η απόφαση του SSM επί του αιτήματος της τράπεζας για την πληρωμή του κουπονιού των Cocos, ύψους 165 εκατ. ευρώ, με μετρητά, πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση αποφάσισε ήδη την αυτόματη μετατροπή των CoCos των 2 δισ. ευρώ που έχει το ΤΧΣ σε μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς.

Η προγραμματισμένη ημερομηνία πληρωμής είναι στις 2 Δεκεμβρίου και σε περίπτωση που ο SSM αποφανθεί ότι η πληρωμή του CoCos εμπίπτει στο καθεστώς απαγόρευσης πληρωμής του– που είναι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το πιθανότερο ενδεχόμενο – το ΤΧΣ θα ασκήσει το δικαίωμά του αυτόματα, χωρίς τη σύγκληση γενικής συνέλευσης της Τράπεζας Πειραιώς.

Για την απόφαση αυτή ο Επόπτης μπορεί να επικαλεστεί είτε το γεγονός ότι η πληρωμή του κουπονιού συνιστά διανομή μερίσματος εν μέσω COVID 19, κάτι που απαγορεύεται, είτε ότι δεν πρέπει να τρωθούντα κεφάλαια της τράπεζας. Άλλωστε από το ξέσπασμα της πανδημίας, ως σήμερα, ο επόπτης έχει αποτρέψει σειρά ευρωπαϊκών τραπεζών από την καταβολή μερισμάτων και κουπονιών.

Η σύγκληση γενικής συνέλευσης δεν είναι προαπαιτούμενο, αφού η μετατροπή του Cocos προβλέπεται από τη σύμβαση και θα γίνει αυτόματα εντός προθεσμίας ενός μήνα από τη λήξη της ημερομηνίας πληρωμής του, δηλαδή στις 2 Δεκεμβρίου.

Στην περίπτωση αυτή το ποσοστό του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα ανέλθει στο 61,3% από 26,4% που ελέγχει άμεσα σήμερα. Σε αυτή την περίπτωση όμως στόχος της κυβέρνησης και του ΤΧΣ θα είναι η κρατικοποίηση να καταστεί σύντομο και μεταβατικό στάδιο καθώς θα ακολουθήσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων.

Η κυβέρνηση όπως επιβεβαιώθηκε στην τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό δεν πρόκειται να παρέμβει στη λειτουργία της Τράπεζας και η διοίκηση, η θητεία της οποίας ανανεώθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε θα παραμείνει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version