Κομισιόν: Τα τέσσερα “καμπανάκια” και η σύσταση για στοχευμένα μέτρα για την ενέργεια

Κομισιόν: Τα τέσσερα “καμπανάκια” και η σύσταση για στοχευμένα μέτρα για την ενέργεια
Κομισιόν Getty Images/iStockphoto

Η Κομισιόν βάζει “αστερίσκους” στα πεδία της υγείας, του εργατικού δικαίου, των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των τραπεζών ενώ ασκεί κριτική για το πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Με θετικό πρόσημο ήταν η πρώτη έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας για την Ελλάδα που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, ωστόσο δεν έλειψαν και οι συστάσεις. Έτσι, παρά το ότι ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους κάνει σημαντικές παρατηρήσεις για σημεία που δημιουργούν κινδύνους.

Κάνει λόγο δηλαδή για καθυστερήσεις στην υγεία, στο εργατικό δίκαιο, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και στο χρηματοπιστωτικό πεδίο, εστιάζοντας σε ρίσκα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες με νέο κύμα κόκκινων δανείων καθώς η οικονομία “φρενάρει”.

“Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά απαιτούνται περαιτέρω βήματα για την πλήρη επίτευξη των στόχων” τονίζει η Κομισιόν και προσθέτει αναφερόμενη στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της κωδικοποίησης του εργατικού δικαίου, καθώς και με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και των καθυστερήσεων στον χρηματοπιστωτικό πεδίο.

“Οι αρχές τήρησαν τις δεσμεύσεις τους σε διάφορους τομείς τομείς όπως η δημοσιονομική πολιτική, η φορολογική διοίκηση, η δικαιοσύνη, οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, το κτηματολόγιο και οι ιδιωτικοποιήσεις. Σε ορισμένους τομείς, έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά απαιτούνται περαιτέρω βήματα για να ολοκληρωθεί επίτευξη των στόχων· Αυτό ισχύει κυρίως για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας στην κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου τομέα …” αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν.

Σύσταση για στοχευμένα μέτρα

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί κριτική για το πλαίσιο μέτρων που ένεκα της ενεργειακής κρίσης έλαβε η Ελληνική κυβέρνηση. Ουσιαστικά τονίζει ότι τα μέτρα δεν ήταν αρκούντως στοχευμένα με αποτέλεσμα να υπάρχει διάχυση της στήριξης σε κοινωνικές ομάδες που δεν την είχαν και τόσο ανάγκη. Να σημειωθεί ότι εσχάτως η συγκεκριμένη παρατήρηση γίνεται μόνιμη επωδός στα χείλη κοινοτικών αξιωματούχων. “Τα περισσότερα από τα μέτρα για την ενέργεια δεν φαίνεται να είναι στοχευμένα στα ευάλωτα νοικοκυριά ή επιχειρήσεις” ανέφερε η Κομισιόν σημειώνοντας ότι δεν συντελούν σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Υπενθυμίζει μάλιστα την σύσταση του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2022 για μέτρα “προσωρινά και στοχευμένα στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις”. Όπως μάλιστα τονίζει η Κομισιόν με το πλέγμα των οριζόντιων επιδοτήσεων “καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος της αύξησης των τιμών και ως εκ τούτου μειώνεται η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων σε σχέση με τις τιμές για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας”.

Αντίστοιχες παρατηρήσεις γίνονται και για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο μέτωπο των καυσίμων “καθώς επωφελήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών”. Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί θετικές τις πρόσφατες αλλαγές στην πολιτική στήριξης των νοικοκυριών με αιχμή το ηλεκτρικό ρεύμα, όπου πλέον υπάρχει κλιμάκωση και διασύνδεση με δράσεις εξοικονόμησης.

Ο προϋπολογισμός

Πάντως η Κομισιόν δίνει και πράσινο φως στον Ελληνικό Προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή χαρακτηρίζοντάς τον ως συμβατό. Παράλληλα και για την Ελλάδα, όπως και για άλλα κράτη μέλη (Κύπρος, Γαλλία , Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία) “βλέπει” μακροοικονομικές ανισορροπίες και για αυτό και κάνει λόγο για την ανάγκη για διεξοδικές μελέτες. Επίσης αναγγέλλει έλεγχο σε άλλες 7 χώρες (Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο και Σλοβακία). Ανάλογα, μάλιστα, θα απευθυνθούν συστάσεις πολιτικής της επόμενη Άνοιξη. Σημειώνεται πως με βάση την πρόταση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες οι εν λόγω συστάσεις θα είναι μέρος της νέου τύπου εποπτείας.

Το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης της ΕΕ προτείνει το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο να παραμείνει ο βασικός δίαυλος για την Επιτροπή και το Συμβούλιο για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των κρατών με τις μεταρρυθμιστικές και επενδυτικές τους δεσμεύσεις. Η παρακολούθηση θα γίνει πιο στοχευμένη για τα κράτη που ζητούν μια πιο σταδιακή πορεία μείωσης του χρέους.

Ο ΟΟΣΑ

Την ίδια ώρα σε έκθεσή του με τίτλο Economic Outlook 2022 εστιάζει στο μακροοικονομικό σενάριο για το 2023. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι αυξανόμενες τιμές, το κόστος επενδύσεων και ο περιορισμός της δημοσιονομικής στήριξης αναμένεται να μετριάσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Η αύξηση της κατανάλωσης προβλέπεται να αποδυναμωθεί καθώς ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών, ενώ η δημοσιονομική στήριξη αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό προβλέπει μια σχετική επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου καθώς σταθεροποιούνται οι τιμές της ενέργειας. Όπως σημειώνει όμως, η κατάργηση των επιδοτήσεων των τιμών της ενέργειας, που αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα οδηγήσει σε νέα προσωρινή άνοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι εάν οι διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό ή οι υψηλές τιμές συνεχιστούν μετά τα μέσα του 2023 ή είναι πιο σοβαρές από ό,τι είχε προβλεφθεί, η κατανάλωση και η παραγωγή θα αποδυναμωθούν και τα δημόσια οικονομικά θα δεχθούν μεγαλύτερη πίεση.

Κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση της επενδυτικής βαθμίδας, οδηγώντας σε πιο ακριβή και δύσκολη πρόσβαση στις αγοράς για κρατική χρηματοδότηση.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

Ασφαλή χαρακτηρίζει την επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ) τονίζοντας ωστόσο, πως για το επόμενο έτος εντοπίζονται “σημαντικές αβεβαιότητες” που αφορούν κυρίως τις διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα τις τιμές της ενέργειας και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού. Οι συγκεκριμένες αβεβαιότητες, μπορούν να ανατρέψουν τόσο τις μακροοικονομικές όσο και τις δημοσιονομικές προβλέψεις και να απαιτήσουν διορθωτικές κινήσεις όπως υπογραμμίζει το ΓΠΚΒ. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα για τον πολιτικό κίνδυνο που μπορεί να προέλθει από τις πιθανές δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης εξαιτίας των πολιτικών συσχετισμών και του οξυμένου κλίματος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα