Τα λάθη και ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα

Τα λάθη και ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα
Bankruptcy Getty Images/iStockphoto

Τα εγκληματικά λάθη της ελληνικής ομάδας που διαπραγματεύθηκε για το PSI και ο θανάσιμος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία. Πώς τα ψιλά γράμματα μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή

Ο οικονομικός αναλυτής Ανδρέας Κούτρας * γράφει στο NEWS 247 για το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει σε περίπτωση που έχει προχωρήσει σε απευθείας διαπραγμάτευση με τους κατόχους ελληνικών ομολόγων.

Πίσω στον Ιούλιο του 2011, η υποτιθέμενη διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας, έκανε ένα θεμελιώδες λάθος όταν διαπραγματεύτηκε το πρώτο PSI. Πήγαν στις συνομιλίες απροετοίμαστοι και ανέτοιμοι. Το αποτέλεσμα ήταν μια συμφωνία, που στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και ανακηρύχθηκε νεκρή, απλώς για να αντικατασταθεί με ένα νέο PSI που επίσης μοιάζει νεκρό.

Οι Έλληνες έκαναν ακόμα ένα λάθος, που απλώς προδίδει ανικανότητα να διαχειριστούν το συγκεκριμένο ζήτημα. Υπέγραψαν έναν όρο που επιτρέπει σε χώρες (Φινλανδία) να ζητούν εγγυήσεις από την Ελλάδα, ως προϋπόθεση για την οικονομική στήριξη που παρέχουν.

Γιατί αυτό ήταν λάθος; Γιατί υπάρχουν ελληνικά ομόλογα σε ισχύ, που απαγορεύουν στην Ελλάδα να προσφέρει εγγύηση, εκτός αν το κάνει για όλους. Αν δεν δοθούν εγγυήσεις σε όλους, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί παραβίαση των όρων του ομολόγου και πιθανότατα “πιστωτικό γεγονός”.

Η διαπραγματευτική ομάδα, θα μπορούσε να έχει πει στην ομάδα της Φινλανδίας, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να δώσει αυτές τις εγγυήσεις, καθώς θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε πιστωτικό γεγονός, το οποίο πρέπει να αποφευχθεί και το θέμα θα είχε κλείσει εκεί.

Αυτό φυσικά θα είχε γίνει, αν κάποιος από την ομάδα, είχε κάνει τον κόπο να διαβάσει τα νομικά έγγραφα που ήδη η Ελληνική Πολιτεία είχε υπογράψει. Το γεγονός ότι δεν αντέδρασαν στις απαιτήσεις της φινλανδίας δείχνει ότι δεν πήγαν διαβασμένοι σε μια συνάντηση που επρόκειτο να κρίνει το μέλον της χώρας.

Παρεμπιπτόντως, για τους ειδικούς των ομολόγων, ο συγκεκριμένος όρος ονομάζεται “Negative Pledge” (Πρόβλεψη σε συμβόλαιο που απαγορεύει σε κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη να προσφέρει εγγυήσεις σχετικά με περιουσιακό στοιχείο που αναφέρεται στη συμφωνία).

Να σας δώσω ένα παράδειγμα με το ομόλογο ISIN XS0256563429.

 

Όσο η Συμφωνία παραμένει εκκρεμής, κανένα κράτος δεν μπορεί να δημιουργήσει ή να επιτρέψει τη δημιουργία οποιασδήποτε υποθήκης, ενέχυρου, προνομίου ή επιβάρυνσης πάνω σε οποιαδήποτε από τα τρέχοντα ή μελλοντικά έσοδα, ή περιουσιακά στοιχεία για να διασφαλίσει κάποιο εξωτερικό χρέος, μέχρι η ίδια η συμφωνία να εξασφαλιστεί από οποιαδήποτε υποθήκη, ενέχυρο, προνόμιο ή επιβάρυνση ίση και ανάλογη με αυτή του εξωτερικού χρέους ή από οποιαδήποτε άλλη εγγύηση που μπορεί να εγκριθεί από τα συμβαλλόμενα μέρη” (Όπως περιγράφεται στον όρο 10)

Έτσι, απλώς διαβάζοντας τους όρους των ομολόγων θα μπορούσαν να αποφύγουν όλους αυτούς τους μπελάδες για τη χώρα και παράλληλα να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για να χειριστούν το θέμα των εγγυήσεων. Παραδόξως, η ελληνική πλευρά μοιάζει να επαναλαμβάνει τα λάθη της (Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού).

Πιστωτικό γεγονός, η απευθείας διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, η Ελλάδα έχει αρχίσει απευθείας διαπραγματεύσεις με τους κατόχους ομολόγων, ώστε να οριστικοποιήσει το “κούρεμα” και την αναδιάρθρωση χρέους. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε διαβάστε το “Events of Default” από το ελληνικό ομόλογο ISIN FR00489676.

 

“(Ι) Χρεοστάσιο

Ένα γενικό χρεοστάσιο δηλώνεται από τον εγγυητή σε σχέση με το εξωτερικό χρέος του ή ο εγγυητής ανακοινώνει την αδυναμία του να πληρώσει το εξωτερικό χρέος του ή ο εγγυητής αρχίζει διαφορετικά διαπραγματεύσεις με έναν ή περισσότερους από τους πιστωτές του με σκοπό τη γενική αναπροσαρμογή ή αναδιάταξη του χρέους

Ο εγγυητής, σε αυτή την περίπτωση είναι η Ελληνική Πολιτεία και το ομόλογο εκδόθηκε από τους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι εκτός από τους Έλληνες δικηγόρους (θα μπορούσαν να ισχυριστούν άγνοια), οι ξένοι δικηγόροι με τους οποίους συνεργάζεται η Ελλάδα, θα έπρεπε να εντωπίσουν αυτό το απίστευτο λάθος στους όρους.

Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί, ότι ήταν το IIF που έκανε τις διαπραγματεύσεις και όχι η Ελλάδα απευθείας. Αλλά αν ισχύει ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται απευθείας την “εθελοντική” αναδιάρθρωση και το κούρεμα, τότε δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθος ερμηνείες.

Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος, είναι να αγοράσει μερικές χιλιάδες από αυτό το ομόλογο με ημερομηνία λήξης τις 13 Σεπτεμβρίου 2012 και να πάει σε ένα Αγγλικό δικαστήριο, διακηρύσσοντας ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει τους όρους και επομένως έχει χρεοκοπήσει.

Προφανώς είναι τόσο εύκολο. Αναρωτιέμαι πόσο καιρό θα χρειαστεί μέχρι κάποιος ιδιώτης ή κάποιο hedge fund προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.

* Ο Ανδρέας Κούτρας εργάζεται στο Λονδίνο ως αναλυτής του Ευρωπαϊκού χρέους και τραπεζικών προϊόντων. Ως φυσικός ειδικεύεται στην Γενική θεωρία της Σχετικότητας και την Κοσμολογία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα