Τα σκληρά μέτρα 40 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Ραχόι

Τα σκληρά μέτρα 40 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Ραχόι

Εγκρίθηκε από την κυβέρνηση ο νέος προϋπολογισμός της Ισπανίας. Προβλέπει σκληρά μέτρα λιτότητας και περικοπές 40 δισ. ευρώ (Vid)

Σκληρά μέτρα λιτότητας και περικοπές ύψους 40 δισ. ευρώ ενέκρινε  η ισπανική κυβέρνηση, μέσω της υπερψήφισης του προϋπολογισμού της χώρας.

Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν στη Μαδρίτη πως θα υπάρξει  μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και αποφυγή της προσφυγής στον δανειακό μηχανισμό.

Με βάση τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ευελπιστεί να εισπράξει 15 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ και άλλων φόρων, ενώ αναμένει να εξοικονομήσει άλλα επτά δισ. ευρώ από τις περικοπές στα κονδύλια για τις Αυτόνομες Περιφέρειες, οι οποίες διαχειρίζονται μόνες τους τις δαπάνες για Υγεία και Παιδεία.

Οι δαπάνες των υπουργείων θα περικοπούν κατά 12% κατά μέσον όρο, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να προβλέπονται για τον Πολιτισμό στο 30%, όπως γράφει η εφημερίδα Ελ Παΐς.

Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα για τρίτο συνεχόμενο έτος, όπως τονίζουν συνδικαλιστικές πηγές, ωστόσο η κυβέρνηση ευελπιστεί σε αναπροσαρμογή των συντάξεων βάσει του πληθωρισμού παρά το μεγάλο κόστος που αυτό συνεπάγεται (3,5 με 4,5 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση ήδη έχει περικόψει 27 δισ. ευρώ από τον τρέχοντα προϋπολογισμό, προκειμένου η χώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών έπειτα από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του περασμένου έτους.

Ωστόσο ο χρηματοοικονομικός οίκος Link Securities προειδοποιεί, πως η ψήφιση, και κυρίως η τήρηση του προϋπολογισμού, θα αποτελέσει μία αποφασιστική δοκιμασία για τη Μαδρίτη καθώς η αξιοπιστία του θα επιταχύνει ή όχι την προσφυγή της χώρας στο δανεισμό.

Σύμφωνα πάντως με την Εl Pais, το έλλειμμα του 2011 πρόκειται για άλλη μία φορά να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στο 10% έναντι 8,9% που υπολογιζόταν έως σήμερα παραμένοντας μακράν μεγαλύτερο από το 6% που αναμένουν οι Βρυξέλλες. Για το 2013 κυβερνητικός στόχος είναι να μειωθεί πάνω από το μισό, στο 4,5%.

Το μέλλον πάντως δεν φαντάζει φωτεινό καθώς, από τη μία πλευρά, οι επενδυτές φοβούνται πως τα μέτρα δεν θα εφαρμοσθούν, από την άλλη, οι αγορές παραμένουν νευρικές έναντι της Ισπανίας, με την απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων να ξεπερνά το 6% για πρώτη φορά εδώ και μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Τρίτη, υπάρχουν υπαινιγμοί ότι η Ισπανία δεν θα φτάσει το στόχο για το δημόσιο έλλειμμα του 6,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το τρέχον έτος, ενώ χθες η ΕΚΤ δήλωσε ότι η οικονομία συνέχισε να συρρικνώνεται σημαντικά κατά το τρίτο τρίμηνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα