Τα τελεσίγραφα του Eurogroup

Τα τελεσίγραφα του Eurogroup
Συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/Ε.Ε.) Eurokinissi

Το μήνυμα του Eurogroup: "Δεν έχει δόση, χωρίς συμφωνία. Όχι σε δημοψήφισμα, ναι σε νέα μέτρα". Αυξημένες οι πιέσεις για εργασιακά και ασφαλιστικό. Αποστάσεις ασφαλείας από τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Πού τα βρίσκουν και πού διαφωνούν η κυβέρνηση με τους θεσμούς

Με το σταγονόμετρο παρείχε στην Ελλάδα τον καλό λόγο – τη δήλωση προόδου που επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση – το Eurogroup, καθώς τα πραγματικά μηνύματα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πολύ πιο αυστηρά.

Το Eurogroup κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανάψει το πράσινο φως για εκταμίευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα, εάν πρωτίστως δεν έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, σε τεχνικό επίπεδο.

Επί της ουσίας, οι Ευρωπαίοι δεν έλαβαν καμία επίσημη δέσμευση πως θα στηρίξουν – άμεσα – σε οικονομικό επίπεδο την Ελλάδα, αφού μετέφεραν στα τεχνικά κλιμάκια το βάρος για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας.

Αποστάσεις ασφαλείας τηρήθηκαν και από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, με όλες τις πλευρές να διαμηνύουν πως συνιστά ένα ανεξάρτητο όργανο, που δεν μπορεί να επηρεαστεί ή να δεχθεί εντολές από κανέναν.

Το Eurogroup μπορεί να αναγνώρισε την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο διεμήνυσε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εντείνει την προσπάθεια και να λάβει πρόσθετα και στοχευμένα μέτρα.

Η Ελλάδα, όπως όλα δείχνουν, δεν θα αποφύγει τα υφεσιακά μέτρα, ακόμη κι αν δίνει μάχη για να μην παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές της.

Οι δανειστές περιμένουν ακόμη πολλά από την Ελλάδα και το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο σε καίρια ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Που συγκλίνουν και που διαφωνούν Ελλάδα – δανειστές

Όπως επιβεβαίωσε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μετά το πέρας του Eurogroup, υπάρχει μεν σύγκλιση θέσεων σε αρκετούς τομείς, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει και διάσταση απόψεων σε ορισμένους άλλους τομείς.

Ειδικότερα, Ελλάδα και δανειστές συγκλίνουν (χωρίς ωστόσο να έχουν συμφωνήσει πλήρως):

– στο θέμα του ΦΠΑ

– στα κόκκινα δάνεια

Στον αντίποδα, μεγάλο αγκάθι στη διαπραγμάτευση εξακολουθούν να είναι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, κάτι που επισημοποιήθηκε πλέον από επίσημα χείλη.

Έμμεσες αιχμές να μην διανοηθεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα

Παρά το γεγονός πως ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, πως το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος αφορά ζήτημα εθνικής πολιτικής και όχι του Eurogroup, δεν δίστασε να αφήσει έμμεσες αιχμές πως δεν πρέπει να γίνει.

“Εάν προκηρυχθεί δημοψήφισμα, η εκταμίευση κεφαλαίων θα πραγματοποιηθεί μετά τη διεξαγωγή του”, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς την ελληνική κυβέρνηση να μην τολμήσει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα