ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές έλλειμμα 1,45 δις ευρώ για το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου

ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές έλλειμμα 1,45 δις ευρώ για το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου
Γιάννης Στουρνάρας MotionTeam

Που οφείλεται το αυξημένο ταμειακό έλλειμμα που διαπίστωσε η Τράπεζα της Ελλάδας στον κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Ταμειακό πρωτογενές έλλειμμα 1,45 δις ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό για το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου γνωστοποίησε την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδας.

Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ τα δημόσια έσοδα διαμορφώθηκαν σε 17,749 δισ. ευρώ, από 17,707 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 21.457 δισ. ευρώ, από 19,515 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐο.

Το αποτέλεσμα επηρεάστηκε από την καταβολή της 13η σύνταξης ( 930 εκ ευρώ ) που συμπεριλήφθηκαν στις δαπάνες μαζί με 319 εκ ευρώ που δόθηκαν για την συμμετοχή του δημοσίου σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε κρατικές επιχειρήσεις Στα έσοδα περιλαμβάνονται μεν τα 630 εκ ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ( ANFA ) αλλά όχι και οι μόνιμες κοινοτικές εισροές προς τους αγρότες προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2019, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 2,069 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,645 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version