ΤΧΣ: Συνεχίζεται το θρίλερ για Εθνική Ασφαλιστική και Τράπεζα Πειραιώς

ΤΧΣ: Συνεχίζεται το θρίλερ για Εθνική Ασφαλιστική και Τράπεζα Πειραιώς
To κτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Λεωφόρο Συγγρού. Eurokinissi

Έπειτα από 3 ώρες το ΤΧΣ δεν έλαβε χθες απόφαση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC, ενώ και το τοπίο γύρω από την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς παραμένει θολό. Νέα συνεδρίαση σήμερα.

Χωρίς να βγει «λευκός καπνός» ολοκληρώθηκε η χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς έπειτα από τρεις ώρες δεν ελήφθη απόφαση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ και το θέμα της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς εξακολουθεί να συγκεντρώνει αρκετά ερωτηματικά.

Με δεδομένο τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια ορίστηκε για σήμερα νέα έκτακτη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου. Την Παρασκευή η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας πρέπει να ανακοινώσει την συμφωνία με το CVC ενώ και το ζήτημα της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, μετά τις τραπεζικές και τις οικονομικές προεκτάσεις παίρνει πλέον και πολιτικές μετά την χθεσινή τοποθέτηση επί του θέματος από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου αναλώθηκε στο ζήτημα της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς λόγω της ιδιαιτερότητας του.

Την ώρα που οι συγκεκριμένοι όροι της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου παραμένουν ερωτηματικό για τους μετόχους και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αναζητά λύση προκειμένου να δώσει κίνητρα για την συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει την επίπτωση της συντριπτικής απίσχνασης (dilution) των μετοχών τους, αναζητούνται απαντήσεις και στο ερώτημα πως το ΤΧΣ θα βρεθεί από 61,35% σήμερα σε κάτω από 33% ήτοι το Δημόσιο θα απολέσει περί τα 3 δις. ευρώ περιουσίας σε σχέση με την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

Σημειώνεται ότι το πράσινο φως του ΤΧΣ ανοίγει το δρόμο για την σύγκλιση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς στις 7 Απριλίου προκειμένου να εγκρίνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει διαβεβαιώσει τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ότι υποστηρίζει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου και ότι σχεδιάζει να μειώσει το ποσοστό του κάτω από το όριο του 33,34% (non minority). Σημειώνεται ότι με την αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ, το Ταμείο πλέον θεωρείται ότι συμμετέχει με τους ίδιους όρους με τους ιδιώτες επενδυτές και τους παλαιούς μετόχους με κοινές μετοχές, με κατ’ αρχήν, κατανομή 10% προς τους υφιστάμενους μετόχους μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα.

Σήμερα η απόφαση για την Εθνική Ασφαλιστική

Ως εκ τούτου δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να εξεταστεί η πρόταση του CVC για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Παρ’ όλα αυτά πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχουν καμφθεί εντελώς οι διαφωνίες στο εσωτερικό του ΤΧΣ για το προσφερόμενο τίμημα, ενώ και οι εισηγητικές προτάσεις της Barclays και της Deloitte που παραδόθηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας δεν έδωσαν ξεκάθαρη απάντηση.

Πάντως καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι η απάντηση του ΤΧΣ είναι τυπική και θα ανάψει το πράσινο φως ώστε η Εθνική Τράπεζα στο διοικητικό συμβούλιο στις 26 Μαρτίου να εγκρίνει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC.

Σημειώνεται ότι την ίδια ημέρα, η Εθνική Τράπεζα θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά της για τη χρήση 2020 και στην παρουσίαση που θα ακολουθήσει στους αναλυτές θα ανακοινώσει και την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Π. Μυλωνάς έχει ξεκαθαρίσει ότι η πώληση της θυγατρικής εταιρείας είναι «ύψιστης σημασία για τον Όμιλο», υποστηρίζοντας ότι «με την συγκεκριμένη συναλλαγή η διοίκηση επιδιώκει να ενδυναμώσει περαιτέρω την ισχυρή θέση της Τράπεζας στη χαμηλής διείσδυσης ασφαλιστική αγορά μέσω του δικτύου των καταστημάτων της Εθνικής.»

Όσον αφορά στο τίμημα σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μετά την αναπροσαρμογή του προσφερόμενου πακέτου μετοχών της Ασφαλιστικής στο 90% από 80% που προβλεπόταν αρχικώς, θα κυμαίνεται στα 480 εκατ. ευρω. Η συμφωνία περιλαμβάνει εκτός από την πώληση του 90% της θυγατρικής της Εθνικής Ασφαλιστικής και την αποκλειστική 15ετή από κοινού επιχειρηματική δράση με την Εθνική Τράπεζα στον τομέα των τραπεζοασφαλειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα με το οποίο θα κλίσει η συμφωνία πώλησης είναι κοντά στο 50% της λογιστικής της αξίας έναντι 70% – 75% που διαπραγματεύεται ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός κλάδος. Η Εθνική Ασφαλιστική έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα και παραγωγή κερδών της τάξεως των 60 – 65 εκατ. ευρώ ετησίως τα τελευταία χρόνια.

Η λογιστική αξία με την οποία η Εθνική Τράπεζα έχει εγγράψει τη θυγατρικής της εταιρεία στα βιβλία της, είναι υψηλότερη και ανέρχεται σε περίπου (για το 100% της εταιρείας) 700 εκατ. ευρώ, μετά και την απομείωση της κατά 500 εκατ. ευρώ στην οποία είχε προχωρήσει η Τράπεζα το 2019.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα