Τελεσίγραφο 24 ωρών για τη δόση

Τελεσίγραφο 24 ωρών για τη δόση
Συνεδρίαση του Eurogroup το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων περιμένει το EuroWorking Group για να εγκρίνει και τυπικά το κλείσιμο της αξιολόγησης από τους θεσμούς

Συνέχεια στην ασφυκτική πίεση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία υποχρέωσε την Κυβέρνηση στο δημοσιονομικό κόφτη και τους όρους λειτουργίας του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, είναι και οι χθεσινές αξιώσεις των υπολοίπων ευρωπαίων, για κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις οι οποίες ανέβαλαν ξανά την δόση των 7,5 δις.

Μετά από συνεδρίαση 1,5 ώρας έθεσαν μια ασφυκτική προθεσμία 24 ωρών για να κλείσουν τα θέματα του Ελληνικού, του ΟΤΕ και της αναβάθμισης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ ).

Προς τι όμως αυτή η πίεση στο παρά πέντε της δόσης; Η απάντηση έρχεται κατ αρχήν από την εδραιωμένη πεποίθηση των δανειστών ότι η Κυβέρνηση έχει “δυσανεξία” στις αποκρατικοποιήσεις.

Με αυτό το δεδομένο η πίεση για το Ελληνικό είναι μάλλον συμβολική, αφού η αξιοποίηση των 6200 στρεμμάτων του  μεγαλύτερου  ακινήτου της   Ευρώπης  είναι με διαφορά η μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση που τρέχει σήμερα στην χώρα μας και η πρόοδος της, έχει καθυστερήσει υπερβολικά.

Μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού τον Μάρτη του 2014, η σύμβαση παραχώρησης υπογράφηκε το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, με την κοινοπραξία Global Investment Group, στην οποία εκτός από τη Lamda Development συμμετέχουν η εταιρεία Al Maabar, η οποία έχει την έδρα της στο Άμπου Ντάμπι και η κινεζική εταιρεία Fosun.

Έκτοτε, μεσολάβησε η αλλαγή της κυβέρνησης και η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης σε ότι αφορά τον τρόπο καταβολής του τιμήματος των 915 εκ ευρώ, των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που ζητούν οι όμοροι δήμοι. Για τον λόγο αυτό, συστήθηκε ομάδα έργου που ασχολήθηκε με το θέμα. Τον περασμένο Ιούλιο, έγινε η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε ότι μέσα στις 9 αποκρατικοποιήσεις που θα έπρεπε να υλοποιηθούν μέχρι και τα μέσα του 2016, περιλαμβάνεται και η κύρωση της τελικής σύμβασης του Ελληνικού από την Βουλή ως το τέλος Ιουνίου.

Από τα τέλη Μαΐου το υπουργείο οικονομικών, ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση για την αναβολή ενός μήνα της κύρωσης της σύμβασης του Ελληνικού. Αρχές Ιουνίου και ενώ υπάρχει από τις 24 Μαΐου συμφωνία για το κλείσιμο των πολύ μεγάλων θεμάτων της αξιολόγησης το Ελληνικό βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Εκεί πάτησαν χθες οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης, ζητώντας την άμεση ολοκλήρωση της νέα συμφωνίας, ώστε να υπάρχει άμεσα κύρωση της από την Βουλή.

Πάντως η Κυβέρνηση φαίνεται ότι ανταποκρίνεται άμεσα. Σήμερα το πρωί έχει οριστεί σύσκεψη υπο τον υπουργό επικρατείας κ. Αλέκο Φλαμπουράρη για την υπογραφή τελική σύμβασης με την κοινοπραξία των εταιριών που κέρδισαν τον διαγωνισμό ώστε να πάρει άμεσα το δρόμο για κύρωση από την Βουλή.

O OTE

Στο θέμα του ΟΤΕ η πραγματική αιτία επίσπευσης της διαδικασίας της μεταβίβασης του 5% από το 6% που κατέχει το δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ είναι κυρίως το ενδιαφέρον της Deutsche Telekom να πάρει τον ολοκληρωτικό έλεγχο του Οργανισμό στον οποίο κατέχει ήδη 40%.

Με προφορική συμφωνία τον Φεβρουάριο του 2014 η τότε ελληνική Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την πώληση του 10% που ελέγχει στον ΟΤΕ ( 6% στο μετοχολόγιο του δημοσίου και 4% στον ΙΚΑ ) ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση και στην διοίκηση του Οργανισμού. Τούτο διότι αν η DT αποκτούσε το 50% του Οργανισμού θα μπορούσε να κάνει προσφορά για μειοψηφικά ποσοστά και να αποκτούσε το 50+1 % οπότε θα ήλεγχε πλήρως την διοίκηση της εταιρίας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έλυνε και το πρόβλημα του δικαιώματος της «χρυσής μετοχής» που κατείχε το δημόσιο στον ΟΤΕ με τον έλεγχο ενός ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου ( του 10% ) να διορίζει το μισό ΔΣ του Οργανισμού και να θέτει βέτο στις αποφάσεις τις διοίκησης Το δικαίωμα αυτό δεν είναι αποδεκτό από την Commission και μόλις την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε το 2012 η παραπομπή της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό δικαστήριο για το θέμα ωστόσο από τότε το θέμα δεν έχει κλείσει.

Η υποχρέωση της αξιοποίησης του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και με την DT να έχει αυτόματα το δικαίωμα της πρώτης άρνησης στην εξαγορά του , χάθηκε στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις . Το πλήρωμα του χρόνου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ήρθε μέσα από το τρίτο μνημόνιο Το αναθεωρημένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έχει ως πρόβλεψη μετά την μεταβίβαση του ποσοστού του ΟΤΕ ότι θα ορίζονταν σύμβουλος πώλησης μέσα στον Μάιο. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει καν η μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ . Με δεδομένο λοιπόν το ενδιαφέρον και του Γερμανικού Τηλεπικοινωνιακού κολοσσού και αυτό το θέμα έγινε προαπαιτούμενο για την δόση των 7,5 δις ευρώ.

Αν και αυτά θέματα κλείσουν εντός του τελεσιγράφου των θεσμών ,θα γίνει μια επιστολή συμπληρωματική της έκθεσης συμμόρφωσης ( Compliance report) ,που θα επιβεβαιώνει το κλείσιμο και τις εκκρεμότητες για τις αποκρατικοποιήσεις. Η τελική απόφαση ,θα πρέπει να ληφθεί σε νέα συνεδρίαση  μάλλον στο Euro working group που θα γίνει την Πέμπτη οπότε και θα ανοίξει ο κύκλος της έγκρισης της δόσης από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα