Τελευταίος γύρος για συμφωνία

Τελευταίος γύρος για συμφωνία
ΑΘΗΝΑ-Συνάντηση της Τρόικας με τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο (φωτο) και Γιώργο Σταθάκη στο ξενοδοχείο Χίλτον.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Ποια θέματα έκλεισαν και ποια έχουν μείνει ανοιχτά. Νέος κύκλος μαραθώνιων διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των εκπροσώπων των θεσμών. “Καμία διάθεση καθυστέρησης” τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών

Τα τελευταία ανοιχτά θέματα σε συντάξεις, ταμείο αποκρατικοποιήσεων, Τράπεζες και κόκκινα δάνεια θα επιχειρήσει να λύσει σε ένα τελικό γύρο επαφών σήμερα το οικονομικό επιτελείο και οι επικεφαλής των ομάδων των θεσμών.

“Δεν βλέπω από καμιά πλευρά διάθεση καθυστέρησης” τόνιζε ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα της Κυριακής όταν τελείωσε ο πολύωρος μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων.

“Κλείσαμε τα χρηματοοικονομικά πλην ενός θέματος. Στη φορολογική διοίκηση συμφωνήσαμε σε όλα συνέχισε ο ίδιος αξιωματούχος. Τόνισε μάλιστα ότι επιτεύχθηκε συμβιβασμός στο θέμα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων που ζητούσε το Δ.Ν.Τ.

Ως γνωστό η ομάδα του Ταμείου στο κείμενο του μνημονίου του ζητούσε να σταματήσουν οι έλεγχοι υποθέσεων φοροδιαφυγής πριν το 2012 ώστε οι ελεγκτικές αρχές να επικεντρωθούν στις τελευταίες περιπτώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο συμβιβασμός βασίζεται στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών με βάση την οποία θα γίνει μια επιλογή μεγάλων υποθέσεων με σοβαρό οικονομικό αντικείμενο οι οποίες θα ξεκαθαριστούν μέχρι και το τέλος του έτους μαζί με νεότερες υποθέσεις

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων η συζήτηση, αν και πήγε καλά, τόνισε η ίδια πηγή ένα ανοιχτό θέμα όπως επίσης μια εκκρεμότητα παραμένει και ως προς το υπερταμείο. Ειδικά για το υπερταμείο το μεγάλο εμπόδιο στην πλήρη ενεργοποίηση αφορά τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της διοίκησης του υπερταμείου και των υποκείμενων εταιριών (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΤΧΣ και ΕΣΗΣΠ).

Μόλις ολοκληρωθεί το πρωτόκολλο λειτουργίας του ταμείου ομπρέλας θα γίνει γνωστό πως, από ποιόν και πότε θα λαμβάνονται αποφάσεις για την αξιοποίηση κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

Στο θέμα της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών και περιουσίας υπάρχει ακόμη ανοιχτό το θέμα των ΔΕΚΟ που θα συμμετέχουν καθώς το δημόσιο θέλει να εξαιρέσει την ΕΑΒ, την Εταιρία Δημοσίων Υποδομών και τον ΑΔΜΗΕ ο οποίες εξαιρείται αυτοδικαίως καθώς είναι σε πορεία ιδιωτικοποίησης σε ποσοστό έως και 49%.

Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων αποφασίστηκε να προχωρήσουν και η αποκρατικοποίηση του 55% που είναι το ποσοστό του Δημοσίου (το υπόλοιπο 5% ελέγχεται από ιδιώτη επενδυτή) στην εταιρία διαχείρισης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος. Προηγουμένως όμως θα πρέπει να γίνει η επέκταση κατά 20 χρόνια της σύμβασης διαχείρισης του Αεροδρομίου στο επενδυτικό ταμείο των συντάξεων του Καναδά (PSP) το 26,7% μετά την μείωση του ποσοστού της γερμανικής Hochtief από το 2013.

Το θέμα της ενέργειας έχει κλείσει εδώ και μέρες με την παραπομπή του θέματος των πωλήσεων μονάδων της ΔΕΗ έχει παραπεμφθεί για τον Σεπτέμβριο, ενώ έχουν συμφωνηθεί οι αποκρατικοποιήσεις του 17% της ΔΕΗ και της συμμετοχής του δημοσίου στα ΕΛΠΕ, και οι αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

Αντίμετρα και η αύξηση του ΠΔΕ

Κατά τις συζητήσεις που έγιναν χθες συζητήθηκε και η ελληνική πρόταση στο επενδυτικό πακέτο που θα περιληφθεί στα αντίμετρα να υπάρχει πρόβλεψη και για την αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 350 -450 εκ ευρώ από τα 6,750 δις ευρώ που είναι σήμερα. Ο στόχος είναι να προωθηθούν δράσεις και έργα που δεν μπορούν να προχωρήσουν σήμερα λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Σάρωση σε όλα τα θέματα

Την Κυριακή θα εξεταστούν θέματα της αγοράς προϊόντων. Με βάση τα κείμενα των μνημονίων από ΕΕ και ΔΝΤ θα πρέπει να προχωρήσει και η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείου αλλά και η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Στη συνέχεια να ξεκινήσει μια συζήτηση για το κλείσιμο όλων των επιμέρους εκκρεμοτήτων σε όλα τα θέματα που έχουν επιλεγεί να κλείσουν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Τα θέματα αυτά αφορούν τα νέα μέτρα για τη διετία 2019 -2020 (το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει από την Παρασκευή) κυρίως στο θέμα της περικοπής των συντάξεων από το 2019 όπου θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το ποσοστό μείωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Θα πρέπει να οριστικοποιηθούν επίσης τα αντισταθμιστικά μέτρα οι αλλαγές στις Τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια , οι αποκρατικοποιήσεις , και το εργασιακό που έχει μείνει τελευταίο θέμα προς συζήτηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα