Τελική ευθεία 60 ημερών μετά τεσσάρων εμποδίων

Τελική ευθεία 60 ημερών μετά τεσσάρων εμποδίων
Ο Υπουργός Οικονομικών, Ε.Τσακαλώτος Eurokinissi

Παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν για το μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους οι δανειστές συμφωνούν ομόφωνα ότι η συνολική λύση για την Ελλάδα θα πρέπει να έρθει στις 21 Ιουνίου

Η συζήτηση για το αφορολόγητο, το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης ο μηχανισμός για την ελάφρυνση του χρέους και ο ρόλος του ΔΝΤ , είναι τα τέσσερα δύσκολα σημεία για τις 60 ημέρες που απομένουν μέχρι και τις 21 Ιουνίου.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου οικονομικών μετά την σειρά των συναντήσεων που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον διαβεβαίωναν ότι παρά τα σενάρια αναβολής της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος σύσσωμοι οι θεσμοί αλλά και οι υπουργοί της Ευρωζώνης εργάζονται για συνολική λύση στο θέμα της Ελλάδας με χρονοδιάγραμμα 60 ημερών.

Δεν έκρυψαν πάντως ότι το ΔΝΤ συνεχίζει συντηρεί το θέμα της πρόωρης εφαρμογής του αφορολόγητου μαζί με τις συντάξεις το 2019 θεωρώντας ότι παρότι η Ελλάδα εμφανίζει υπερπλεόνασμα από το 2015 μέχρι και το 2017 αυτό συντηρείται από μη μόνιμα μέτρα. « Η άσκηση που έχει ενσωματωθεί και στην τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου για το αφορολόγητο δεν έχει συζητηθεί ακόμη. Θα ξεκινήσει τώρα μέσω τηλεδιασκέψεων και στην συνέχεια κατά την επάνοδο των θεσμών στην Αθήνα» τόνιζε αξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών ο οποίος διαβεβαίωνε ότι στην συζήτηση που θα γίνει σε επίπεδο θεσμών θα συμμετέχει επισήμως και η Ελλάδα.

Αυτό συμφωνήθηκε κατά την συνάντηση που έγινε χθες με την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου κ. Πόλ Τόμσεν και του επικεφαλής της ομάδας του ταμείου για την Ελλάδα κ. Πήτερ Ντόλμαν.

Κοντά στο 3,7% το πρωτογενές του 2017

Η ίδια πηγή αποκάλυψε και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 το οποίο θα ανακοινωθεί επισήμως την Δευτέρα . Σχολιάζοντας τα επιχειρήματα του Ταμείου για το θέμα τόνιζε με νόημα « Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 αναμένεται να φτάσει από το 3,5% έως το 3,7% του ΑΕΠ και αν υπολογιστεί και το κοινωνικό μέρισμα που μοιράσαμε στο 4,5% με 4,7% του ΑΕΠ Θέλει πολύ δημιουργική φαντασία να αποδείξεις ότι ξαφνικά από αυτό το ύψους το πρωτογενές μπορεί να υποχωρήσεις στο 1,5% του ΑΕΠ για να επιμείνεις σε πρόσθετα μέτρα» είπε.

Πάντως το θέμα του αφορολόγητου αναμένεται να πρωταγωνιστήσει κατά τις συναντήσεις του δεύτερου κύκλου διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση που θα ξεκινήσουν στα μέσα Μαΐου με στόχο να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής (SLA) μέχρι το Eurogroup της 21 Μαΐου που συνεδριάζει το Eurogroup.

Το θέμα του Χρέους

Σε ότι αφορά το θέμα του χρέους μετά και την συνεδρίαση του Washington Group και τις συναντήσεις Τσακαλώτου- Χουλιαράκη στην Πρωτεύουσα των ΗΠΑ το μείζον είναι να υπάρξει συμφωνία για τον Γαλλικό μηχανισμό ελάφρυνσης. Το ΔΝΤ προσέρχεται με θέση για αυτόματη λειτουργία του μηχανισμού και μια μια γενναία λύση αναδιάρθρωσης του συνόλου των Ευρωπαϊκών Δανείων. «Το ΔΝΤ ζητάει εκτός από τα δάνεια του ΕFSF που συζητούν οι Ευρωπαίοι να τύχουν αναδιάρθρωσης και τα αρχικά διμερή δάνεια των 52 δις προς την Ελλάδα αλλά να πρόσφατα δάνεια που δόθηκαν στο τρίτο πρόγραμμα μέσω του ESM Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ άλλάζε χθες την εντύπωση για μεγάλες διαφορές με την Γερμανία. «Η νέα ομάδα του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ δηλώνει πρόθυμη να συνομιλήσει αλλά χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια. Σίγουρα όμως η τωρινή ομάδα είναι πολύ περισσότερο πρόθυμη να συζητήσει το χρέος από ότι η προηγούμενη».

Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν υπάρξει διαφωνία για το χρέος, η ίδια πηγή τόνισε ότι αναδιάρθρωση υπάρχει έτσι και αλλιώς. Το θέμα είναι αν θα είναι αρκετά ή λιγότερο διευρυμένη. «Στο θέμα του χρέους θέλουμε να πάρουμε όσο περισσότερα μπορούμε και σε αυτό το πεδίο ανέφερε ότι η ελληνική θέση ταυτίζεται με την θέση του ΔΝΤ» είπε.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ

Στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η ίδια πηγή εκτίμησε ότι «είναι επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη» Σε ότι αφορά το τι θα σήμαινε για την Ελλάδα μια αποχώρηση του ΔΝΤ η ίδια πηγή τόνιζε «Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι δεν θα κοστολογηθεί από τις αγορές αρνητικά για την Ελλάδα. Έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία του. Το πρόγραμμα τελειώνει, η αξιοπιστία της εξόδου κρίνεται από άλλα θέματα. Δεν δεσμεύθηκε να δώσει πιθανότητες, συμμετοχής του ΔΝΤ, είπε ότι εξαρτάται από την συζήτηση για το χρέος».

Στη Σόφια το αναπτυξιακό σχέδιο

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι το σύνολο του ολιστικού αναπτυξιακού προγράμματος θα παρουσιαστεί στο τέλος της εβδομάδας στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας από τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Δικό μας σχέδιο είναι, το παρουσιάζουμε και για την ελληνική κοινωνία και για τις αγορές. Είναι το τι νομίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε τα επόμενα 2-3 χρόνια. Παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει παρατηρήσεις από τους θεσμούς και ότι το κείμενο που θα παρουσιαστεί θα είναι το τελικό

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα