Θαρραλέες προτάσεις της Κομισιόν για νομισματική και οικονομική ένωση

Θαρραλέες προτάσεις της Κομισιόν για νομισματική και οικονομική ένωση
Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (φωτό αρχείου) Eurokinissi

Κοινός υπουργός Οικονομικών της διευρυμένης Ευρωζώνης, που θα είναι και πρόεδρος του Eurogroup, ανακοίνωσε κοινό χρηματοδοτικό ταμείο για περιόδους κρίσης, πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων και πρόβλεψη μηχανισμού ομολόγων δημοσίου χρέους

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα τις προτάσεις της για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης. Στο πλαίσιο της «Λευκής Βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης», την οποία παρουσίασε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Επιτροπή θέτει στο τραπέζι τις πιθανές επιλογές για την βελτίωση της ΕΕ. Πρόκειται για ένα έγγραφο προβληματισμού (reflection paper ονομάζεται στα αγγλικά, ως… αντανάκλαση των δηλώσεων Γιούνκερ) που σκοπό έχει να ξεκινήσει μια συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν έως τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, καθώς και μια σειρά επιλογών για τα επόμενα έτη, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

«Το ευρώ είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Ευρώπης. Είναι περισσότερο από ένα απλό νόμισμα. Το εγχείρημα του ευρώ αποτελούσε υπόσχεση ευημερίας. Η τήρηση της υπόσχεσης αυτής για τις μελλοντικές γενιές απαιτεί να επιδείξουμε το αναγκαίο πολιτικό θάρρος προκειμένου να εργαστούμε για την ισχυροποίηση και ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Το σημερινό έγγραφο προβληματισμού προσφέρει διάφορες ιδέες που θα πρέπει να συμβάλουν στη δημιουργία ενός κοινού οράματος για το ευρώ, καθώς και συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη του σκοπού αυτού», είπε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, που δήλωσε ότι «το ευρώ είναι ήδη σύμβολο ενότητας και εγγύηση σταθερότητας για τους Ευρωπαίους». Οπως είπε, «θα πρέπει τώρα να γίνει όχημα για την ευημερία όλων. Μόνο με την αντιστροφή των οικονομικών και κοινωνικών αποκλίσεων στη ζώνη του ευρώ θα μπορέσουμε να νικήσουμε τον επικίνδυνο λαϊκισμό που τροφοδοτούν οι αποκλίσεις αυτές. Έχει έρθει πλέον η στιγμή να ολοκληρώσουμε το ταξίδι που αρχίσαμε στο Μάαστριχτ προς μια πραγματική οικονομική και νομισματική ένωση, με ισχυρούς θεσμούς και δημοκρατική λογοδοσία», τόνισε.

Με άλλα λόγια, οι δύο Επίτροποι τόνισαν ότι τώρα είναι η σωστή στιγμή -πολιτικά και οικονομικά- να γίνουν κάποια βήματα στην ΕΕ. Η οικονομία της Ευρωζώνης πάει καλά, οι λαϊκιστές ηττήθηκαν σε Αυστρία, Ολλανδία και Γαλλία, επομένως είναι η σωστή συγκυρία για θαρραλέες αλλαγές για ισόρροπη ανάπτυξη.

Οι προτάσεις της Κομισιόν αφορούν σε τρεις βασικούς τομείς: στην ολοκλήρωση μιας πραγματικής Χρηματοοικονομικής Ένωσης, την επίτευξη μιας πιο ολοκληρωμένης Οικονομικής και Δημοσιονομικής Ένωσης και την εδραίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας και ενίσχυση των θεσμών της ζώνης του ευρώ. Ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης, Ενωση Κεφαλαιαγορών, κίνητρα για επενδύσεις και απασχόληση. Η πρόταση που σίγουρα ξεχωρίζει είναι ο κοινός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος -κατά το πρότυπο της αντιπροέδρου εξωτερικών υποθέσεων Μ. Μοργκερίνι τώρα- προΐσταται των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών, εκπροσωπεί την Κομισιόν και είναι επικεφαλής του Eurogroup.

«Είναι ένα κείμενο προς προβληματισμό και συζήτηση. Το τι θα συμβεί και πότε θα το δούμε», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα