Θέλουν εδώ και τώρα συμφωνία για το κούρεμα

Θέλουν εδώ και τώρα συμφωνία για το κούρεμα

Να τερματιστούν γρήγορα οι διαβουλεύσεις για διαγραφή τμήματος του ελληνικού χρέους εύχεται το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο

Αναγνωρίζοντας ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Τραπεζών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να συναφθεί τις επόμενες ημέρες μια εθελοντική συμφωνία.

“Σημειώθηκε πρόοδος κατά τις τελευταίες μέρες στις διαβουλεύσεις, περί εθελοντικής ανταλλαγής του ελληνικού χρέους. Είναι ουσιώδες μια συμφωνία εθελοντικού χαρακτήρα να συναφθεί τις ερχόμενες μέρες, στη βάση των όρων και παραμέτρων που συμφωνήθηκαν στις 26-27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες”, αναφέρει το ανακοινωθέν του IIF.

Υπενθυμίζεται πως στο ανωτέρω Ευρωπαϊκό συμβούλιο, στις Βρυξέλλες , το IIF αποδέχθηκε τη συμφωνία, μαζί με τους ηγέτες της Ευρωζώνης, περί διαγραφής του μισού δημοσίου χρέους της Ελλάδας έναντι ιδιωτών πιστωτών, συνολικής αξίας περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, χαρακτήρισε προτεραιότητα την ολοκλήρωση των συζητήσεων για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, ενώ αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας εκτίμησε ότι θα επαναληφθούν έσα στον Ιανουάριο.

Ωστόσο, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε την Τρίτη με πτώση 1,2%, λόγω των αρνητικών δημοσιευμάτων για την πορεία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων και τα σενάρια για μεγαλύτερο κούρεμα. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 7,9%.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η πορεία των συζητήσεων για το PSI βρέθηκε μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα