Η κυβέρνηση έλαβε το προσχέδιο του νέου μνημονίου

Η κυβέρνηση έλαβε το προσχέδιο του νέου μνημονίου
Arrival of Minister of Finance Euclid Tsakalotos at the Hilton for a meeting with officials of the IMF, Athens on August 4, 2015. / Hilton , 4 2015. Sooc

Κρίνεται εντός του σαββατοκύριακου η συμφωνία. Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έως την Τρίτη βλέπουν οι Βρυξέλλες. Γυρίζει την πλάτη στις πιέσεις για νέο δάνειο - γέφυρα 5 δισ. η Αθήνα. Πληθαίνουν οι φωνές για έκτακτο Eurogroup

Στην πιο καθοριστική της φάση εισέρχεται πλέον η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, καθώς εντός του σαββατοκύριακου αναμένεται να κριθεί εάν τελικώς είναι εφικτή η επίτευξη οριστικής συμφωνίας για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ ή εάν θα απαιτηθεί ένα ακόμη δάνειο – γέφυρα ύψους περί τα 5 δισ. ευρώ. Εντός των ερχόμενων ωρών τα τεχνικά κλιμάκια θα εργάζονται πυρετωδώς και σε όλα τα επίπεδα, με στόχο να κλείσουν και τα τελευταία ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Αυτά αφορούν στο δημοσιονομικό σκέλος, τον πλήρη καθορισμό του ρόλου και της λειτουργίας του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, καθώς και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά το καυτό μέτωπο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η Αθήνα παρουσίασε ήδη από χθες στους δανειστές την πρότασή της.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας κατά τουλάχιστον μία 5ετία, με άμεση εφαρμογή από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και ολοκλήρωση έως το 2022.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως για το τρέχον έτος, 2015, η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές έλλειμμα μεταξύ 0,7% και 1%.

Στην παραδοχή αυτή θα βασιστούν όλοι οι σχεδιασμοί, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και η Ελλάδα να κατορθώσει το 2018 να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. 

Στο μεταξύ, η κρίσιμη διαδικασία αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών συστημικών τραπεζών έχει ήδη ξεκινήσει, ώστε να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατόν τα stress tests, από την έκβαση των οποίων θα προσδιοριστεί το ακριβές ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, για να ακολουθήσει στη συνέχεια – και να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015 – ο νέος γύρος ανακεφαλαιοποίησής τους.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, αυτό παραμένει εξαιρετικό σφικτό και ουσιαστικά η κυβέρνηση κινείται εντελώς οριακά…

Κατά τις πληροφορίες, οι επικεφαλής των δανειστών αναμένεται έως τα μέσα της άλλης εβδομάδας – το αργότερο έως την Τετάρτη 12 Αυγούστου – να έχουν αποχωρήσει από την Αθήνα.

Σήμερα, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να παραλάβει από την Κομισιόν το προσχέδιο του νέου μνημονίου.

Στόχος είναι το εν λόγω προσχέδιο να λάβει τελική μορφή και να ψηφιστεί από τη Βουλή στα μέσα της άλλης εβδομάδας και το αργότερο έως τις 18 Αυγούστου, ώστε να εγκριθεί ταυτόχρονα και από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και να εκταμιευθεί η πρώτη δόση στις 20 Αυγούστου.

Πιθανή θεωρείται η διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή 14 Αυγούστου, το οποίο είτε θα ανάψει το πράσινο φως για το νέο δάνειο των 86 δισ. ευρώ μέσω του ESM, είτε – αν διαπιστωθεί καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις – θα εγκρίνει τη χορήγηση δεύτερου δανείου – γέφυρα στην Ελλάδα, ύψους περί τα 6 δισ. ευρώ.

“Το Eurogroup θα μπορούσε να συνεδριάσει στις 14 Αυγούστου”, επιβεβαίωσαν αργά χθες τη νύχτα και οι επιτελείς – βοηθοί των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που μετείχαν σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη.

Ορισμένοι από του Ευρωπαίους αξιωματούχους που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής άφησαν να εννοηθεί πως, σύμφωνα με τις θέσεις των Βρυξελλών, οι διαπραγματεύσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και ίσως να είναι εφικτή μια συμφωνία για το προσχέδιο του μνημονίου έως την Τρίτη 11 Αυγούστου.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα