Θετικός σε σταδιακή μείωση των “κόκκινων” δανείων ο Ντράγκι

Θετικός σε σταδιακή μείωση των “κόκκινων” δανείων ο Ντράγκι
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι AP

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε ότι η πλειοψηφία των κόκκινων δανείων δημιουργήθηκε λόγω της παρατεταμένης ύφεσης.

Θετικός για την προοπτική σταδιακής μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντραγκι. Υπό δυο προϋποθέσεις: να συνεχιστεί η τρέχουσα ανάπτυξη και να προχωρήσουν τα Κράτη Μέλη  στις σχετικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, συμμετείχε τη Δευτέρα σε συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου εξήγησε ότι η πλειοψηφία των κόκκινων δανείων  δημιουργήθηκε λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη θα οδηγήσει στην σταδιακής αποπληρωμή πολλών εξ αυτών, ή στην αύξηση της τρέχουσας αξίας των υποθηκευμένων στοιχείων. Ο Ντράγκι είπε ότι η τρέχουσα εποπτεία που έχει επιβληθεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δημιουργεί αντικίνητρα σε ό,τι αφορά την συνέχιση της έκθεσης ή της συσσώρευσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ επιπλέον το νομικό ρυθμιστικό πλαίσιο δίνει στις τράπεζες το δικαίωμα να απαλλαγούν από αυτά.

Ο Μ.Ντράγκι ζήτησε  από τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις σχετικές μεταρρυθμίσεις και εκτίμησε  ότι η μη συμβατική πολιτική της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια θα έχει συμβάλει από μόνη της στην αύξηση του ΑΕΠ τις ευρωζώνης κατά 1,9% από το 2016 ως το 2020. “Η Ευρωζώνη χρειάζεται ισχυρούς θεσμούς, αλλά και συνετή οικονομική πολιτική στα ίδια τα Κράτη Μέλη”, είπε και καλωσόρισε την ενισχυμένη δυναμική της συζήτησης για τη δημιουργία μιας “κοινής σταθεροποιητικής λειτουργίας” για τις οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η πρόταση της Κομισιόν για την υποστήριξη επενδύσεων, που θα συμβάλει στην μελλοντική απορρόφηση του αντίκτυπου μελλοντικών κρίσεων.

O Mάριο Ντράγκι τόνισε με έμφαση ότι “τώρα που έχει λιακάδα, είναι η ώρα να φτιάξουμε τη σκεπή”, εξηγώντας αναλυτικά ότι οι αγορές “καταψήφισαν” τις οικονομίες που είχαν ταυτόχρονα τραπεζικά προβλήματα και υψηλά δημοσιονομικά προβλήματα (έλλειμμα και χρέος), σημειώνοντας ότι τα Κράτη Μέλη πρέπει να δουν την ανάπτυξη και τα χαμηλά επιτόκια ως μια ευκαιρία για να βελτιώσουν σημαντικά τη δημοσιονομική τους θέση και να προετοιμαστούν για μελλοντικές κρίσεις.

Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα και η επακόλουθη άρση της εξαίρεσης (Weiver) δεν τα καθιστά επιλέξιμα και  η μεταμνημονιακή παρακολούθηση δεν συνεπάγεται αυτόματα νέα εξαίρεση. Ωστοσο διευκρίνισε ότι η ίδια η ΕΚΤ θα εξετάσει τα ρίσκα επί των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο της δικής της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους,  μετα την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών έγκρισης των τελευταίων αποφάσεων του eurogroup.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα