Τι δίνουν οι δανειστές για τη συμφωνία

Τι δίνουν οι δανειστές για τη συμφωνία

Βελτιώσεις στα σημεία που αφορούν την ελάφρυνση του χρέους με στόχο την συμφωνία. Επαφές Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και του Γενικού Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ κ. Στέλιου Παπαδόπουλου με τα μέλη του Washington Group

“Βελτιώσεις” στα σημεία που αφορούν την μελλοντική ελάφρυνση του χρέους, γαλλική πρόταση στο κομμάτι που αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και μια μεγάλη δόση θα είναι σε γενικές γραμμές η προσφορά των δανειστών για να έχουμε σήμερα συμφωνία στο Λουξεμβούργο

Το κείμενο της «προσφοράς» θα αρχίσει να γράφεται από σήμερα το πρωί στις επαφές που θα έχουν οι κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Στέλιος Παπαδόπουλος με τα μέλη του Washington Group που θα βρίσκονται όλοι στο Λουξεμβούργο.

Όπως είναι φανερό το πιο δύσκολο κομμάτι θα είναι αυτό της αναδιατύπωσης της πρότασης αναβολής της συζήτησης των μέτρων για το χρέος το οποίο είχε απορριφθεί από τον κ Τσακαλώτο στο Eurogroup του Μαΐου. Παρότι η αναβολή της συζήτησης θα παραμείνει η Commission σε συνεργασία με το ΔΝΤ συνεργάζονται τις τελευταίες ημέρες για να έχουν μια ισχυρότερη δέσμευση για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά το 2018.

Η Γερμανία αντιδρά έντονα στο αίτημα του ΔΝΤ να αφαιρεθεί στην τελική διατύπωση του κειμένου των υπουργών οικονομικών η αίρεση για τα μέτρα. Η φράση δηλαδή που λέει ότι οι υπουργοί θα εξετάσουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος από την Ελλάδα το ενδεχόμενο λήψης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους «αν χρειαστεί» Για την αφαίρεση του αν χρειαστεί πιέζει το ΔΝΤ ώστε να μπορεί να μπεί στο ελληνικό πρόγραμμα έστω και χωρίς χρηματοδότηση αφού μόνο έτσι θα τεκμηριώνεται σε επίσημο κείμενο η προοπτική μελλοντικής βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Από την άλλη το Ταμείο δέχεται ότι βάση των μέτρων θα είναι η συμφωνία της 26ης Μαΐου του 2016 και ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν από το 2018.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεργασία με το ΔΝΤ και για το θέμα της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους με την οποία πρέπει το Ταμείο να συνοδεύσει το πρόγραμμα του για την Ελλάδα και η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες θα είναι αρνητική . Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το ενδεχόμενο η έκθεση να αναβληθεί μέχρι να γίνει συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το Ταμείο θα ζητήσει και χρονικό προσδιορισμό για την συζήτηση των μέτρων και όχι μόνο την περιγραφή τους.

Αναπτυξιακό πακέτο

Σε ότι αφορά την Γαλλική πρόταση δηλαδή την ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του χρέους το Βερολίνο την έχει απορρίψει επί της αρχής καθώς θα οδηγούσε σε ελάφρυνση του χρέους κάτι που δεν θέλει να συζητήσει προς το παρόν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Άλλωστε αν το ήθελε το θέμα θα έληγε στις 22 Μάιου με κάποια από τις προτάσεις που έφερε στην σύνοδο ο ESM πριν φτάσουμε στην λύση για αναβολή της όλης συζήτησης.

Πάντως είναι πολύ πιθανό το κείμενο των υπουργών οικονομικών να περιέχει συγκεκριμένες διευκολύνσεις με βάση όλους τους διαύλους αναπτυξιακών κονδυλίων (ΕΣΠΑ , ΕΤΕπ, Πακέτο Γιουνκέρ) προς την Ελλάδα ώστε να εξασφαλιστεί μια μακροχρόνια βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας.

Ναι για την δόση

Εκεί που δεν φαίνεται να υπάρξει αντίρρηση από καμία πλευρά είναι για το επίσημο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την καταβολή μιας δόσης που θα κριθεί στο παραπέντε από τον ESM που θα έχει στου Λουξεμβούργο την ετήσια σύνοδο του. Βέβαιο είναι ότι θα δοθεί ένα ποσό της τάξης των 7,5 – 8 δις ευρώ για την κάλυψη των υποχρεώσεων του χρέους για το Ιούλιο και ένα δεύτερο ποσό που θα κυμαίνεται από 1 έως και 2 δις για την συνέχιση της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου το οποίο θα εκταμιευτεί σταδιακά μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Ήδη η Commission έχει ετοιμάσει την έκθεση συμμόρφωσης η οποία περιλαμβάνει την υλοποίηση και των 140 προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης ενώ και το ΔΝΤ ατύπως έχει αποδεχθεί το ενδεχόμενο να υπογράψει ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα το οποίο θα προβλέπει μεν χρηματοδότηση η οποία δεν θα ξεκινήσει να εκταμιεύεται πριν οριστικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.

Απομακρύνεται το QE

Τέλος χωρίς τα μέτρα για το χρέος είναι δεδομένο ότι χάνεται τουλάχιστον για το καλοκαίρι το ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Πριν δύο ημέρες το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ ξεκαθάρισε ότι το QE δεν θα πρέπει σε καμμία περίπτωση να αντιμετωπίζεται ως αντάλλαγμα για την αναβολή της συζήτησης των μέτρων για το ελληνικό χρέος.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα