Το 29% του ΟΠΑΠ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΣΤΗΝ Λ.ΚΗΦΙΣΟΥ (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ)
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΣΤΗΝ Λ.ΚΗΦΙΣΟΥ (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ) EUROKINISSI

Η κυβέρνηση επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις υπό την πίεση της τρόικας. Πιθανή πώληση του 29% του ΟΠΑΠ μέσα στο β' τρίμηνο

Ποσοστό 29% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ (92.510.000 μετοχές) μεταβίβασε το Ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, με απόφαση της Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.

Το ποσοστό του Δημοσίου διαμορφώνεται πλέον στο 5%.

Φαίνεται, έτσι, ότι ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες και η πώληση της εταιρείας τοποθετείται μέσα στο β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, στόχος είναι να πωληθεί σε τιμή μετοχής υπερδιπλάσια της τρέχουσας χρηματιστηριακής. Καθώς, ο ΟΠΑΠ απέκτησε μια νέα πανάκριβη άδεια για την ανάπτυξη των VLT's, ενώ αναμένεται το άνοιγμα της διαδικτυακής αγοράς τυχερών παιχνιδιών όπου επίσης πρόκειται να δραστηριοποιηθεί ο ΟΠΑΠ και αναμένεται και η ιδιωτικοποίηση των λαχείων, τα οποία μπορεί τελικά να πάρει η κοινοπραξία του ΟΠΑΠ.

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για τα κρατικά λαχεία και τον ΟΔΙΕ, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να αντλήσει, όπως και πέρυσι, πρόσθετα έσοδα από τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών.

Για τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ), εκτός από την Intralot, μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εξεδήλωσε και η Avenir. Από τον διεθνή χώρο, ενδιαφέρθηκαν η γαλλική PMU και η Phumelela Gaming & Leisure, η εταιρία που διαχειρίζεται το ιπποδρομιακό στοίχημα στη Νότια Αφρική. Παράλληλα, από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αποφασίστηκε να διαχωριστεί η ακίνητη περιουσία του Ιπποδρόμου από τη διαγωνιστική διαδικασία και, κατά πάσα πιθανότητα, θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρία, στην οποία θα μεταβιβαστεί η περιουσία, αλλά και τα χρέη.

Επίσης, το Δημόσιο προχώρησε στη μεταβίβαση στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, 2.348.640 μετοχών του ΟΛΘ (ποσοστό 23,3% του μετοχικού κεφαλαίου). Το ποσοστό του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΘ διαμορφώνεται πλέον σε 50,97%.

Τέλος, ανακοινώθηκε η μεταβίβαση ποσοστού 40% (14,52 εκατ. μετοχές) της ΕΥΑΘ, επίσης στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Κουκιάδης: Υπάρχει ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ταμείου, Γιάννης Κουκιάδης, χαρακτήρισε "εμπειρική" την αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης για έσοδα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι έγινε κατανοητό από την τρόικα ότι το μόνο που ήταν εφικτό να εισπραχθεί το 2011, ήταν 1,7 δις. ευρώ (έναντι στόχου 5 δισ. ευρώ).

Από την πλευρά του τόνισε και ο ίδιος πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ και τα κρατικά λαχεία, δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) Γιάννης Κουκιάδης. "Έχουμε προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΠΑΠ και των λαχείων, υπάρχει ενδιαφέρον", σημείωσε.

Ο κ. Κουκιάδης, διαψεύδοντας δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, υπογράμμισε πως το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου τέθηκε σε ορθολογιστικές βάσεις κατά τις διαβουλεύσεις με την τρόικα. "Με την τρόικα έχουμε ξεκαθαρίσει τι βγήκε το '11 και τι θα βγει το '12", είπε.

Για την έκταση του Ελληνικού δήλωσε ότι υπάρχουν νομικές περιπλοκές, αλλά τόνισε ότι αποτελεί ένα ακίνητο ανεκτίμητης αξίας.

Όσον αφορά τις αλλαγές που ζητά η τρόικα στο μισθολογικό, μιλώντας με την ιδιότητα του καθηγητή εργατικού δικαίου, ο κ. Κουκιάδης έθεσε θέμα παραβίασης του συνταγματικού και κοινοτικού δικαίου. "Με τις μειώσεις στους μισθούς υπάρχει πρόβλημα με το Σύνταγμα, γιατί οι αυξήσεις προβλέπονται στην εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας", ανέφερε.

"Πρόκειται για κύκνειο άσμα για τα εργασιακά. Η τρόικα ξεπερνά τον Ρουβίκωνα. Το ευρωπαϊκό δίκαιο έχει κοινωνικό χάρτη ότι οι διαπραγματεύσεις είναι βασικός πυλώνας του κοινοτικού δικαίου. Δεν μπορείς να τα αναιρέσεις αυτά", σημείωσε ο κ. Κουκιάδης.

SHARE:

24Media Network