Το 66% των Γερμανών δε θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα

Το 66% των Γερμανών δε θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα

Η Ελλάδα "χάνει" τη συμπαράσταση των Γερμανών πολιτών. Πτώχευση της Ελλάδας αναμένουν οι αγορές

Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov, για λογαριασμό του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, έδειξε ότι το 82% των Γερμανών πολιτών δεν εμπιστεύεται πλέον την κυβέρνηση Μέρκελ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκται πρωτοβουλία για τη διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος, που θα δεσμεύει την ηγεσία του κόμματος, να  μη συναινέσει σε μηχανισμούς διάσωσης, αν δεν προβλέπεται και συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας.

Την ίδια στιγμή, εντός του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού συνεχίζονται οι διαμάχες με φόντο το ελληνικό “πρόβλημα” και το μέλλον του ευρώ.

“Η αγορά αναμένει πτώχευση της Ελλάδας. Οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά πτώχευση. Να σπάσει η λογική που θέλει ότι θα πρέπει να σώζεται κάθε χώρα. Μόνον έτσι θα αποτρέψουμε την κερδοσκοπία”, δήλωσε ο πρωταγωνιστής της πρωτοβουλίας για το δημοψήφισμα, Φρανκ Σέφλερ σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Passauer Neue Nachrichten.

Ο αντικαγκελάριος, Φίλιπ Ρέσλερ, σε προεκλογική συγκέντρωση του στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος του FDP, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το κόμμα του θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και να προσθέσει ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος, ενώ τάχθηκε εκ νέου κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, επισημαίνοντας ότι “δεν επιτρέπεται να επιβαρυνθεί ο γερμανός φορολογούμενος με τα χρέη άλλων κρατών”.

Die Welt: “Αναπόφευκτη η πτώχευση της Ελλάδος”

Σε σημερινό άρθρο της η εφημερίδα “Die Welt” τονίζει, ότι παρά τις εκκλήσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η δημόσια συζήτηση για μια οργανωμένη πτώχευση της Ελλάδoς συνεχίζεται. “Στα χρηματιστήρια, η στάση πληρωμών συνυπολογίζεται εδώ και καιρό ως ενδεχόμενο”,  γράφει η εφημερίδα.

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Μάιστερ, σύμφωνα με τις οποίες το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδoς από το ευρώ θα ήταν ως επιλογή “απολύτως θανάσιμη”, ενώ χαρακτηρίζει ως “βλαπτική” για το γερμανικό πολιτικό σύστημα τη συζήτηση που άνοιξε εξ αφορμής των δηλώσεων του αντικαγκελαρίου Φίλιπ Ρέσλερ  για μια “οργανωμένη πτώχευση” της Ελλάδoς.

Επιπρόσθετα, στο δημοσίευμα αναφέρεται η θέση της κ. Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ότι το μέλλον της Ελλάδoς βρίσκεται στην ευρωζώνη. Ωστόσο, διαπιστώνει το δημοσίευμα, το κλίμα στις αγορές διαμορφώνεται στη βάση του ενδεχόμενου μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή της προοπτικής εξόδου της χώρας από το ευρώ. Παρά τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα είχε μία τέτοια εξέλιξη, από πλευράς των οικονομικών κύκλων διατυπώνεται η θέση ότι η πορεία των επιδόσεων των ελληνικών ομολόγων αποτελεί ένδειξη ότι η χώρα δεν θα κατορθώσει να εξοφλήσει τα χρέη της.

Επισημαίνεται ότι οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες θα πλήττονταν ιδιαίτερα στην περίπτωση μιας ελληνικής χρεοκοπίας και ειδικά στην περίπτωση της Γαλλίας αυτό θα συνέπιπτε με μια κρίσιμη περίοδο για τη γαλλική οικονομία.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται τέλος ότι η Ελλάδα δεν δείχνει να μπορεί να βγει από την κρίση, ενώ η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξη των πραγμάτων επηρεάζει αρνητικά και τις άλλες χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα