Το χαράτσι της Κύπρου ”σαρώνει” ευρώ, πετρέλαιο και ασιατικές αγορές

Το χαράτσι της Κύπρου ”σαρώνει” ευρώ, πετρέλαιο και ασιατικές αγορές

''Τρομάζει'' η Κύπρος. Μετά το ευρώ, τα ασιατικά χρηματιστήρια και η αγορά πετρελαίου, παρουσίασαν απότομη πτώση τη Δευτέρα το πρωί. Έντονη η ανησυχία των αγορών

Η ανακοίνωση της επιβολής φόρου επί των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, σε αντάλλαγμα για το σχέδιο διάσωσης ανάγκασε σε ”βουτιά” τα ασιατικά χρηματιστήρια και την αγορά πετρελαίου. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 των blue chips έχανε νωρίτερα έως και 2,10% της αξίας του.

Το χρηματιστήριο του Σίδνεϊ υποχωρούσε 1,44%, του Χονγκ Κονγκ 1,99%, της Σαγκάης 0,62% και 0,60% της Σεούλ.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια

Τα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν τα πρώτα που άνοιξαν μετά την ανακοίνωση σοκ στις Βρυξέλλες, τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο και την απαίτηση εισαγωγής φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις της Κύπρου.

“Το ζήτημα δεν είναι απλά αν η κυβέρνηση της Κύπρου στηρίζει το σχέδιο διάσωσης. Η αγορά ανησυχεί ότι αυτή η ανακοίνωση μπορεί να στείλει ένα αρνητικό μήνυμα για την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ “, τόνιζαν τη Δευτέρα το πρωί αναλυτές της DBS.

Για τον Σιν Όλιβερ, επικεφαλής οικονομολόγο της Capital AMP στο Σίδνεϊ, “υπάρχει μια αίσθηση ότι η κρίση στη ζώνη του ευρώ μπορεί να προκύψει εκ νέου και θα μπορούσαμε να έχουμε αποτελέσματα ντόμινο, όπως η αντίδραση της αγοράς σήμερα το πρωί”.

Πτώση και στο πετρέλαιο

Και στο πετρέλαιο, επίσης, παρατηρήθηκε πτωτική τάση το πρωί της Δευτέρας, στην αγορά εμπορευμάτων της Σιγκαπούρης.

Το βαρέλι του “ελαφρού αργού” (WTI) έχασε 1,18 δολάρια υποχωρώντας έως και στα 92,27 δολάρια ανά βαρέλι. Το Brent της Βόρειας Θάλασσας υποχώρησε κατά 1,34 δολάρια στα 108,48 δολάρια.

“Μερικές λεπτομέρειες απομένουν να διευκρινιστούν, αλλά η απόφαση για τη Κύπρο θα μπορούσε να ωθήσει τους επενδυτές να επανεξετάσουν τις συμφωνίες τους στην περιοχή “, υποστήριξε ο Τζέισον Χιουντζ, υπεύθυνος για τη διαχείριση των μεγάλων πελατών στην IG Markets της Σιγκαπούρη.

Πηγή: 24h.com.cy

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα