Το ΔΝΤ “ακυρώνει” το σενάριο πρόωρων μέτρων το 2019

Το ΔΝΤ “ακυρώνει” το σενάριο πρόωρων μέτρων το 2019
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ AP

Στη νέα έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει αναθεώρηση προς τα πάνω για τις προβλέψεις του πρωτογενούς πλεονάσματος και του χρέους της Ελλάδας. Για το 2018 προβέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ και 3,5% του ΑΕΠ για την τριετία 2019 -2022

Το ΔΝΤ ακυρώνει το σενάριο για πρόωρη εφαρμογή του αφορολόγητου το 2019 προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ για φέτος και 3,5% του ΑΕΠ για την τριετία 2019 -2022.

Στην έκθεση του για τις δημοσιονομικές προοπτικές των κρατών μελών του (Fiscal Monitor) κάνει άλλη μια αναθεώρηση προς τα πάνω για τις προβλέψεις του πρωτογενούς πλεονάσματος και του χρέους.

Σε ό,τι αφορά το 2018 προβλέπει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης για 2,2% του ΑΕΠ που έκανε στην αντίστοιχη έκθεση του Οκτωβρίου. Η νέα πρόβλεψη είναι σαφές ότι υπολείπεται από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που ισχύει για το πρόγραμμα του ESM. Ωστόσο με διαδοχικές δηλώσεις του από τον περασμένο Οκτώβριο τόσο η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου κ. Πωλ Τόμσεν είχαν ξεκαθαρίσει – τότε – ότι ο στόχος του Ταμείου για την Ελλάδα είναι να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ. Είχαν μάλιστα τονίσει σε όλους τους τόνους ότι αν η Ελλάδα τον στόχο του ταμείου (και όχι τον στόχο του προγράμματος του ESM) τότε το ταμείο δεν πρόκειται να ζητήσει την πρόωρη εφαρμογή της περικοπής του αφορολόγητου που έχει προγραμματιστεί για το 2020 το 2019 μαζί με την περικοπή των συντάξεων.

Με την νέα πρόβλεψη το ίδιο το Ταμείο ομολογεί υπέρβαση του στόχου που προέβλεπε προ εξαμήνου πλησιάζοντας μάλιστα αρκετά στο 3,5% του ΑΕΠ της αντίστοιχης πρόβλεψης των Ευρωπαίων.

Στην ίδια έκθεση το Ταμείο προβλέπει επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για την τριετία 2020 -2022, ενώ για το 2023 προβλέπει υποχώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, υποδηλώνοντας την ανάγκη αναθεώρησης του στόχου που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι. Την επίτευξη δηλαδή πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από 2% για τα χρόνια μετά το 2022.

Ζητά λύση για το χρέος

Μέσα από τις προβλέψεις του για την πορεία του ακαθάριστου ύψους του χρέους (δηλαδή του χρέους που περιλαμβάνει και τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό αλλά και το χρέος των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης) το Ταμείο «εξηγεί» την πίεση που ασκεί για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους.

Συγκεκριμένα το Ταμείο προβλέπει ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα φτάσει το 191,3% για φέτος για να υποχωρήσει 181.8% το 2019 στο 177.0 το 2020 στο 172.2% το 2021 στο 168.7% το 2022 και να φτάσει στο 165.1% το 2023.

Με αυτό το επιχείρημα θα προσέλθει και στις διαπραγματεύσεις του άτυπου σώματος γνωστού ως «Washington Group» που θα λάβουν χώρα στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της παγκόσμιας τράπεζας την Παρασκευή το Σάββατο και την Κυριακή.

Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί

Σε άλλες προβλέψεις του η έκθεση του Ταμείου προβλέπει ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο, όχι μόνο να επιτυγχάνει αλλά και να διατηρεί σχεδόν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς τουλάχιστον μέχρι και το 2022.

Στις προβλέψεις του για το δημοσιονομικό ισοζύγιο, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα έχει οριακό έλλειμμα 0,1% του ΑΕΠ για φέτος απολύτως ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2019, οριακό πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2020 και 0,2% το 2021 και οριακό έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ το 2022.

Εξάιρεση στην τάση, αποτελεί το 2023, όταν σύμφωνα με το Ταμείο, η Ελλάδα θα παρουσιάσει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ.

Κυβερνητικές πηγές: Γνωστά ΜΜΕ εξακολουθούν να βλέπουν στον ύπνο τους νέα μέτρα και ιστορίες καταστροφής

«Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την διαδικασία της εξόδου, από το πρόγραμμα και την επιτροπεία, όπως εξάλλου είμαστε βέβαιοι ότι επιθυμούν όλοι…» απαντούν κυβερνητικές πηγές σε «γνωστά ΜΜΕ» που «εξακολουθούν να βλέπουν στον ύπνο τους νέα μέτρα και ιστορίες καταστροφής».

«Ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα» αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν:

«Η εκτίμηση του ΔΝΤ για πλεόνασμα 2,9% για το 2018, είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω σε σχέση με το στόχο 2,2%, ο οποίος έχει εγκριθεί από το Ταμείο το περασμένο καλοκαίρι. Γι αυτό εξάλλου δεν τέθηκε θέμα μέτρων και κατά την τρίτη αξιολόγηση».

Σημειώνουν δε, ότι «η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη σχετική ερώτηση είναι παραπάνω από σαφής» και επισημαίνουν: «Σε ό,τι αφορά την ουσία του πράγματος, πάντως, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ υπήρξαν διαχρονικά ανακριβείς, και τα τελευταία τρία χρόνια αποδείχθηκαν πολύ κατώτερες από τα πραγματικά αποτελέσματα».

Και καταλήγοντας, οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν: «Κανένας λόγος ανησυχίας λοιπόν. Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη διαδικασία της εξόδου, από το πρόγραμμα και την επιτροπεία, όπως εξάλλου είμαστε βέβαιοι ότι επιθυμούν όλοι…»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα