Το ΔΝΤ ξαναχτύπησε

Το ΔΝΤ ξαναχτύπησε
Συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτπερα 20 Μαρτίου 2017, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Τα εμπόδια που έβαλε για ακόμη μια φορά το Ταμείο για να υπάρξει τεχνική συμφωνία. Παρά την πρόοδο που διαπιστώθηκε στο Euro working group το βράδυ της Πέμπτης, τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό δεν έκλεισε η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα

Ο εφιάλτης του εργασιακού και – λιγότερο- το ασφαλιστικό αποτελούν λόγω της αδιαλλαξίας του ΔΝΤ και πάλι εμπόδια για να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέχρι και την 7η Απριλίου.

Η αισιοδοξία πολλών Κυβερνητικών στελεχών με πρώτο το υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι η τεχνική συμφωνία έρχεται δεν είναι αβάσιμη. Το χθεσινοβραδυνό Euro working group διαπίστωσε σημαντική πρόοδο σε όλα τα θέματα, έδωσε εντολή να επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τούτο παρά το γεγονός ότι διαπίστωσαν μεγάλη πρόοδο και στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό αλλά και στα αντισταθμιστικά μέτρα που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν μαζί με τις περικοπές από την αρχή του 2019.

Ωστόσο, κάποια προβλήματα εντοπίστηκαν και στο ασφαλιστικό αφού η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί έχουν διαφορετική άποψη για το πότε και πώς θα γίνει ο μηδενισμός της προσωπικής διαφοράς. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ξεκίνησε από την θέση για εφαρμογή των περικοπών σταδιακά από το 2019 μέχρι και το 2021 και υποχώρησε στην θέση για συνολική περικοπή με στόχο εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2020 . Και σε αυτό το θέμα τη «διαφορά» έκανε το ΔΝΤ που ζήτησε οι συντάξεις να περικοπούν μαζί με το αφορολόγητου από το 2019.

Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε μια πρόταση για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2019 που θα επιμερίζεται σε 0,7% του ΑΕΠ από την μείωση των συντάξεων και 0,3% από μείωση του αφορολόγητου και άλλο 1% το 2020 το οποίο θα επιμερίζεται αντίστοιχα σε 0,3% από περικοπή συντάξεων και 0,7% του ΑΕΠ από περικοπή αφορολόγητου. Η απάντηση από το ΔΝΤ δεν έχει έρθει ακόμη σύμφωνα με εκτιμήσεις αλλά δεν θα είναι αυτό το πρόβλημα που θα καθυστερήσει την συμφωνία.

Πρόβλημα το εργασιακό

Το πραγματικό πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί είναι το εργασιακό παρότι στις αρχές της εβδομάδας σύμφωνα με την ελληνική πλευρά όλα έδειχναν ότι βάδιζαν σε συμφωνία. Με βάση κοινοτικό αξιωματούχο που μίλησε χθες η εντύπωση αυτή φαίνεται ότι απέχει από την πραγματικότητα αφού το ΔΝΤ παραμένει αδιάλλακτο ζητώντας πολιτικά ανέφικτες αλλαγές.

Επιμένει δηλαδή στην απελευθέρωση των απολύσεων ενώ υποτίθεται ότι υπήρχε συμφωνία να μην αύξηση το ποσοστό του 5% που ισχύει σήμερα.

Δεν θέλει καθόλου ως θέμα την επαναδιαπραγμάτευση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που η ελληνική πλευρά θεωρούσε σίγουρο ότι θα εφαρμοστούν μέχρι και το τέλος του προγράμματος.

Ζητά την επαναφορά της ανταπεργίας ( Lock out ) η οποία έχει καταργηθεί με το άρθρο 22 του νόμου 1264/1982, γνωστού και ως «συνδικαλιστικού νόμου». Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Η Ελλάδα έχει κυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 87/1948 (Σύμβαση περί συνδικαλιστικής ελευθερίας και προστασίας του συνδικαλιστικού δικαιώματος), η οποία αναφέρεται στο θεσμό της ανταπεργίας. Συνεπώς, με δεδομένο ότι οι διεθνείς συμβάσεις υπερισχύουν των εθνικών, θεωρητικά μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι το μέτρο της ανταπεργίας δεν καταργήθηκε ποτέ στην Ελλάδα, απλώς δεν εφαρμόστηκε.

Ζητά επίσης αλλαγές στο καθεστώς που διέπει την κήρυξη απεργίας. Με άλλα λόγια την αύξηση των ημερών προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας και απόφαση από το 51% των εργαζομένων του κλάδου που προχωρά σε απεργία, αλλά και κούρεμα στα προνόμια που διατηρούν σήμερα οι συνδικαλιστές και αλλαγές στο τρόπο εκλογής τους.

Αυτό έκανε τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο να λέει χθες στην ενημέρωση που έκανε στην κοινοβουλετική ομάδα των ΑΝΕΛ ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε τον εργασιακό μεσαίωνα που προτείνει το ΔΝΤ.

Ανάγκη επιτάχυνσης

Πλέον μένουν λίγα 24ωρα να αποφασιστεί η κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα και ο τελικός γύρος για την επίτευξη συμφωνίας. Αν κάτι τέτοιο δεν γίνει μέχρι την Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη δεν θα υπάρχει ο χρόνος να κλείσουν οι ουρές σε κάθε θέμα.

Αν – όπως αναμένεται – δεν ξεπεραστεί και αυτό το χρονικό όριο υπάρχει περιθώριο για μια επίσκεψη αστραπή των τριών ημερών για να κλείνουν και τα τεχνικά θέματα.

Θα ακολουθήσει η επικύρωση της συμφωνίας από το Eurogroup. Στην συνέχεια η μπάλα θα περάσει και πάλι στην Αθήνα που θα πρέπει να ψηφίσει τα μέτρα που θα έχει συμφωνήσει λίγο πριν ή μετά το Πάσχα .

Στις 21-23 Απριλίου κατά την εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ αναμένεται η έναρξη της συζήτησης για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την κύρωση και της συνολικής συμφωνίας για αξιολόγηση πρόσθετα μέτρα αντίμετρα πλεονάσματα και χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαίου .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα