Το μπαλάκι στην Ελλάδα και την ΕΕ πετάει πίσω το ΔΝΤ

Το μπαλάκι στην Ελλάδα και την ΕΕ πετάει πίσω το ΔΝΤ

Να συμφωνήσει πρώτα η Ελλάδα με την ΕΕ ζητά το Ταμείο για να καθορίσει τη στάση του όσον αφορά στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα

Νέα ντρίπλα από το ΔΝΤ για Ελλάδα με τον εκπρόσωπο του ταμείου κ. William Murray να δηλώνει ότι πριν το Ταμείο καθορίσει την στάση του θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων Δανειστών της.

Ο κ. Murray επανέλαβε ότι το ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο στην ένταξη του στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά όπως είπε περιμένει να καταλήξουν σε συμφωνία η Ελλάδα με το ευρωπαϊκό σκέλος των Θεσμών για να λάβει την απόφασή του.

Τόνισε επίσης ότι το Ταμείο δεν έχει αλλάξει προς το παρόν την θέση του σχετικά με την πορεία και τις προοπτικές του ελληνικού προγράμματος “Έχουμε καταστήσει σαφές ότι τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν πριν προτείνουμε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης στα μέλη του εκτελεστικού μας συμβουλίου” είπε ο κ.Murray για να προσθέσει.”Μπορούμε να προχωρήσουμε με πλεόνασμα 1,5% με τα υφιστάμενα μέτρα, αν αποφασίσουν υψηλότερα πλεονάσματα, θα πρέπει να αξιολογήσουμε τις πολιτικές που στηρίζουν αυτό το στόχο”.

Αρνήθηκε όμως να απαντήσει στην υποθετική ερώτηση για το αν ταμείο παραμείνει ή θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα αν η Ελλάδα αρνηθεί λάβει επιπλέον μέτρα λιτότητας και οι Ευρωπαίοι δεν διαχειριστούν με αποτελεσματικό τρόπο το ελληνικό χρέος.

Σχετικά με την έκθεση που συντάσσεται για την Ελλάδα βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ και τον απολογισμός του δεύτερου ελληνικού προγράμματος με το Ταμείο (που ολοκληρώθηκε/ακυρώθηκε) το 2015, είπε μόνο ότι θα συζητηθούν στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου και σύντομα μετά θα δημοσιοποιηθούν.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια προθεσμία για το πότε θα λάβει την απόφαση του το ΔΝΤ αναφορικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο William Murray δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες και απέφυγε να εικάσει τι ρόλο θα διαδραματίσουν οι εκλογικές διαδικασίες στην Ευρώπη στην απόφαση αυτή. σημειώνοντας παράλληλα :”ελπίζω να πάρουμε απόφαση φέτος, το συντομότερο δυνατό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα