Μείωση του χρέους έως και 30% με αντάλλαγμα χρόνια λιτότητας

Μείωση του χρέους έως και 30% με αντάλλαγμα χρόνια λιτότητας

Οι Ευρωπαίοι θα δώσουν το πράσινο φως για μείωση του ελληνικού χρέους και του επιτοκίου δανεισμού. Ερωτηματικό αν η συμμετοχή ιδιωτών θα οδηγήσει στην επιλεκτική χρεοκοπία. Στροφή 180 μοιρών από Τρισέ που πλέον διασφαλίζει τη χρηματοδότηση ελληνικών τραπεζών ακόμα και στα ακραία σενάρια. Διαβάστε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες (Vids)

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Bloomberg αναφέρει πως η υπό συζήτηση συμφωνία οδηγεί στη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20%, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι το 30%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ το χρέος ξεπερνά τα 350 δις.

Με τα δεδομένα του περασμένου Μαρτίου η εφαρμογή της σχετικής πρότασης μειώνει το ύψος του ελληνικού χρέους κατά τουλάχιστον 70 δισ. ευρώ. Ενώ δεν έχει απαντηθεί ακόμα αν η συμμετοχή ιδιωτών θα οδηγήσει  την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεωκοπία.

Πάντως  σύμφωνα πάντα με πηγές των Βρυξελλών, ο κεντρικός τραπεζίτης Ζαν Κλόντ Τρισέ φέρεται σήμερα πιο διαλλακτικός  και δήλωσε ότι θα δεχτεί τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών ακόμα και αν υποβαθμιστούν από τους οίκους αξιολόγησης, διασφαλίζοντας έτσι τη ρευστότητα τους.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η νέα δανειοδότηση της Ελλάδας, που δεν θα μπορεί να βγει για πολλά χρόνια στις αγορές θα συνοδευτεί με αντίστοιχα χρόνια λιτότητας και δημοσιονομικούς ελέγχους από την Τρόικα.

Στο προσχέδιο συμφωνίας που διέρρευσε στο Reuters, η ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο να επιμηκύνει κατά επτάμιση ως δεκαπέντε χρόνια “το ελάχιστο” τη διάρκεια των δανείων της σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, και να μειώσει το επιτόκιο που τους ζητεί από 4,5% σε 3,5%.

Η προβλεπόμενη επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων αυτών είναι “από 15 χρόνια το ελάχιστο και μπορεί να φτάσει έως και τα 30 χρόνια”, δήλωσε άλλος διπλωμάτης.

“Δεν πρόκειται για έκπληξη”, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο. Τα μέτρα αυτά είχαν ήδη αποφασιστεί κατ’ αρχήν στις 11 Ιουλίου από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά απέμενε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες.

Το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα περιλαμβάνει, εκτός από την ελάφρυνση αυτών των όρων, νέα δάνεια από την πλευρά της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 71 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αλλά και μια συμβολή των ιδιωτών πιστωτών της χώρας, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικά ταμεία.

Σημειώνεται ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ περάτωσαν το γεύμα εργασίας που είχαν το μεσημέρι στις Βρυξέλες και συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας τόσο σε σχέση με το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα, όσο και για τα μέτρα που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ.

Παρέμβαση του EFSF στη δευτερογενή αγορά

Το EFSF θα μπορεί επίσης να παρεμβαίνει προληπτικά στην δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με το προσχέδιο, στο οποίο επισημαίνεται η ανάγκη για την υλοποίηση ενός “Σχεδίου Μάρσαλ” για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει επενδύσεις με στόχο την ενίσχυση την οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα.

Στο προσχέδιο συμφωνίας της σημερινής συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες προβλέπεται να δοθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) η άνευ προηγουμένου δυνατότητα της επαναγοράς του δημόσιου χρέους από τους επενδυτές στις αγορές, σύμφωνα με διπλωμάτες, σε ένα πρώτο βήμα προς τα ευρωομόλογα.

“Οι Γάλλοι εξασφάλισαν ότι ο (Ευρωπαϊκός) Μηχανισμός θα λάβει την άδεια στο μέλλον να αγοράζει δημόσιο χρέος στη δευτερογενή αγορά ομολόγων”, εκεί όπου οι επενδυτές ανταλλάσσουν τους τίτλους δημόσιου χρέους μετά την πρώτη έκδοσή τους, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Η συμφωνία βαίνει προς αυτήν την κατεύθυνση”, δήλωσε άλλη πηγή, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η γαλλική εφημερίδα “Λε Μοντ” στη σημερινή έκδοσή της.

Η πρόταση αυτή προέκυψε από τη συμβιβαστική λύση που επετεύχθη αργά χθες το βράδυ στο Βερολίνο όταν ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις διάρκειας επτά ωρών ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Πρόκειται για μια διεκδίκηση εδώ και καιρό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία είναι σήμερα η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο για να ανακουφίσει τις τράπεζες της ευρωζώνης και η οποία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι δεν έχει τα μέσα για να συνεχίσει αιωνίως στο δρόμο αυτό.

Η ιδέα είναι ότι το Ταμείο στήριξης των χωρών της ευρωζώνης, δηλαδή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα μπορεί στο μέλλον να αγοράζει απευθείας ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες από επενδυτές στη λεγόμενη “δευτερογενή” αγορά.

Αυτός είναι ένας τρόπος για να ανακουφιστούν ιδιαιτέρως οι ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν τίτλους που έχει υποτιμηθεί η αξία τους.

Το εργαλείο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα για την Ελλάδα, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σήμερα το Ταμείο αυτό μπορεί να αγοράζει δημόσιο χρέος μόνον από την λεγόμενη “πρωτογενή” αγορά, δηλαδή απευθείας από τα κράτη κατά την έκδοση των ομολόγων τους.

Σε ένα επόμενο στάδιο, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί για παράδειγμα να προτείνει στους επενδυτές την ανταλλαγή τίτλων που έχουν επαναγοραστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο με ομόλογα που είναι πολύ πιο σταθερά, τα οποία θα εκδίδει ο ίδιος με την εγγύηση όλων των χωρών της ευρωζώνης και επομένως την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση (ΑΑΑ), σύμφωνα με διπλωμάτη.

Χαλάρωσε τη θέση της η Γερμανία

Η Γερμανία αντιτίθετο για καιρό σε αυτήν την επιλογή, καθώς απέρριπτε την ιδέα να μοιράζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο την ευθύνη ενός εθνικού δημόσιου χρέους όλες οι χώρες της ευρωζώνης. Ωστόσο χαλάρωσε τη θέση της στο θέμα αυτό με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη από το Παρίσι του σχεδίου του για τη φορολόγηση των τραπεζών ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα.

Αυτό συνιστά ένα πρώτο βήμα προς τα ευρωομόλογα, μια αμφιλεγόμενη αρχή, σύμφωνα με την οποία οι χώρες της ευρωζώνης θα “μοιράζονται” ένα μέρος του δημόσιου χρέους τους, πραγματοποιώντας από κοινού εκδόσεις ομολόγων, και ως εκ τούτου θα μοιράζονται τους κινδύνους, με τις πιο ισχυρές χώρες να προστατεύουν τις πιο εύθραυστες.

“Οι λύσεις που εξετάζονται δεν απέχουν πολύ από αυτό”, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφερόμενος στα ευρωομόλογα.

Αντανακλώντας την ίδια άποψη, ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ έκανε λόγο για την ύπαρξη “καλών προτάσεων (στο τραπέζι) για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομικής ενσωμάτωσης”.

Οι τρεις επιλογές

“Υπάρχουν τρεις επιλογές στο τραπέζι για τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα (τράπεζες, επενδυτικά ταμεία) για τη βοήθεια στην Ελλάδα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ευρωπαϊκή πηγή.

Πρόκειται για μια επαναγορά μέρος του ελληνικού χρέους, μια ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν με άλλα μακρύτερης διάρκειας και τέλος ενός roll-over των ιδίων αυτών ομολόγων, δηλαδή μιας επαναγοράς των ομολόγων κατά τη λήξη τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το σύστημα αυτό “α λα καρτ” θα υποβληθεί στις τράπεζες, πολλές από τις οποίες απέστειλαν εκπροσώπους τους στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα