Τον Απρίλιο τα σπουδαία για την αξιολόγηση

Τον Απρίλιο τα σπουδαία για την αξιολόγηση
Το κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος,στιγμιότυπο από εχθές το απόγευμα,Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015 (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Έφυγαν από την Αθήνα οι δανειστές, επιστρέφουν σε δύο εβδομάδες. Στη μέση έμεινε η διαπραγμάτευση με πολλά ανοιχτά μέτωπα. Νούμερο ένα αγκάθι το ασφαλιστικό, «τα βρήκαν» στο φορολογικό. Το σφικτό χρονοδιάγραμμα και οι εκκρεμότητες

Στη… μέση και με πολλά ανοιχτά μέτωπα άφησαν τη διαπραγμάτευση οι δανειστές, φεύγοντας από την Αθήνα την Κυριακή, προκειμένου να επιστρέψουν στις έδρες τους λόγω των διακοπών για το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου).

Το κουαρτέτο, ωστόσο, προτού αποχωρήσει από το ελληνικό έδαφος έδωσε σαφείς συστάσεις προς την κυβέρνηση να προχωρήσει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες προκειμένου να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος. Επί της ουσίας, οι δανειστές θέλουν να δουν απτά αποτελέσματα από την Αθήνα όταν επιστρέψουν και για τον λόγο αυτό ζήτησαν από την κυβέρνηση… περισσότερη δουλειά στα σημεία που οι δύο πλευρές διαφωνούν, μέχρις ότου οι ίδιοι βρεθούν και πάλι εδώ.

Από αύριο λοιπόν ξεκινάει ένας νέος αγώνας δρόμου για την Αθήνα, γεμάτος «ορόσημα», αλλά και «αγκάθια» και ο οποίος καθιστά τον Απρίλιο ως τον κρισιμότερη μήνα της διαπραγμάτευση, αφού εκείνος είναι που θα κρίνει την επιτυχία ή μη της πρώτης αξιολόγησης.

Tο σφικτό χρονοδιάγραμμα

Πρώτη ημερομηνία ορόσημο για την Αθήνα αποτελεί η 2α Απριλίου, οπότε και επιστρέφουν επί ελληνικού εδάφους οι δανειστές, με στόχο η διαπραγμάτευση να ξεκινήσει εκ νέου τη Δευτέρα 4 Απριλίου. Πολύ περισσότερα, ωστόσο, θα πρέπει να κριθούν στις 11 Απριλίου, οπότε και συνεδριάζουν οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euro Working Group). Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος στις διαβουλεύσεις και η επίτευξη οριστικής συμφωνίας να θεωρείται θέμα χρόνου. Μένει να φανεί εάν αυτό είναι εφικτό…

Το μεγάλο «παιχνίδι» ωστόσο θα λάβει χώρα δέκα ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 22 Απριλίου, οπότε και συνεδριάζει τοEurogroup. Μέχρι τότε η αξιολόγηση θα πρέπει πάση θυσία να έχει κλείσει οριστικά – και επιτυχώς – ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να την επικυρώσουν, ανάβοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης και ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης είναι πολλά, με το μεγαλύτερο «αγκάθι» να μην είναι άλλο από το ασφαλιστικό. Μεγάλη ωστόσο είναι η απόφαση που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα.

Ενδεικτική είναι η διαφωνία των δύο πλευρών στο μείζον ζήτημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ανοιχτό παραμένει και το δημοσιονομικό πεδίο, καθώς Αθήνα και κουαρτέτο δεν έχουν καταλήξει ακόμη στα μέτρα εκείνα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Στη «βαριά» ατζέντα των μνημονιακών υποχρεώσεων της κυβέρνησης περιλαμβάνονται ακόμη ζητήματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά και η απελευθέρωση των αγορών.

Εκεί που υπάρχει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών είναι το φορολογικό μέτωπο, καθώς, όπως επιβεβαιώνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος έχουν σχεδόν «κλείσει». Ωστόσο, αυτές φέρνουν νέες επιβαρύνσεις, αφού η νέα φορολογική κλίμακα συνοδεύεται από χαμηλότερο αφορολόγητο όριο και καινούριους συντελεστές στη φορολόγηση εισοδήματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα